Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
KRECIK napisał/a:
mysle ze mam 30% szans na dobra sztuke ;/

Jak sprowadzasz jedną sztukę to masz 50% - albo będzie dobra albo nie ;-)

Tak mnie się wydaje ;-)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
W takim razie kupując jeden kupon Dużego Lotka ma się 50% szans na główną wygraną. Albo się wygra albo nie. Szkoda, że matematycy nie zgadzają się z taką teorią...

dsk napisał/a:
W takim razie kupując jeden kupon Dużego Lotka ma się 50% szans na główną wygraną. Albo się wygra albo nie. Szkoda, że matematycy nie zgadzają się z taką teorią...

No tak, ale obiektyw może być dobry albo zły.
Tak jak w rzucie monetą - orzeł lub reszka...
A kombinacji w totku jest więcej ... trochę ;-)

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Jacek S, Znaczy puszczając dużego lotka, mam 50% szans na szóstke :evilsmile: Bo albo trafię albo nie ;-)

[ Dodano: 2008-08-29, 23:08 ]
Jacek S napisał/a:
No tak, ale obiektyw może być dobry albo zły.

Równie dobrze może być na 50 jeden dobry :evilsmile: więc wtedy ma 2% szans na dobre szkło ;-)

siwyyy77 napisał/a:
Bo albo trafię albo nie

Ale w rzucie monetą, nawet jak 19 razy z rzędu wypadnie orzeł to przy dwudziestym rzucie prawdopodobieństwo wypadnięcia orła lub reszki dalej wynosi po 50% ;-)

[ Dodano: 2008-08-29, 23:09 ]
siwyyy77 napisał/a:
Równie dobrze może być na 50 jeden dobry

Ale Ty kupujesz jeden a nie pięćdziesiąt ;-)

Liczba kombinacji to jedno, a możliwość trafienia to drugie..

[ Dodano: 2008-08-29, 23:14 ]
siwyyy77 napisał/a:
Równie dobrze może być na 50 jeden dobry

A tego nie wiemy

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Taak.. Statystyka sie kłania.. Tak więc miałem na 12 sztuk 2 Tamrony 17-50 z pasującym AF.. Ale to nie przeczy prawom statystyki w dalszym ciągu.. Potencjalnych milionerów zawsze jest wielu... Tylko skąd potem te ,,kumulacje"? ;-) :-P

Jacek S napisał/a:
Liczba kombinacji to jedno, a możliwość trafienia to drugie..

Ale jedno masz ściśle powiązane z drugim... to jak z tą szóstką albo trafię albo nie ;-)

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Ale na ,,wielkość próby" to raczej pojedynczy odbiorca nie może sobie pozwolić... ;-)

siwyyy77 napisał/a:
to jak z tą szóstką albo trafię albo nie

Tylko, że Twój przykład byłby dobry gdyby na kuponie totolotka były dwie liczby a Ty miałbyś skreślić jedną ;-)

[ Dodano: 2008-08-29, 23:26 ]
siwyyy77 napisał/a:
Znaczy puszczając dużego lotka, mam 50% szans na szóstke Bo albo trafię albo nie

W totku jest więcej kombinacji liczb przegranych niż wygranych i dlatego to tak nie działa ;-)

Ale nie znamy liczby kombinacji dobrych i złcyh szkieł... więc skoro twierdzisz, że przy zakupie jednej sztuki jest 50% szansy to ja dałem przykład z szóstką delikatnie naciągany ale jest ;-)

siwyyy77 napisał/a:
delikatnie naciągany ale jest

Dlatego ja dałem z monetą - nie jest naciągany ;-)

może szkieł dobrych być jedno na tysiąc lub odwrotnie...
Do tego dochodzi obiektywizm, dla jednego szkło jest dobre dla innego już nie.

Na tym kończe OT i idę po 3 :-B mam 100% szana że będzie to węgierski Arany Aszok :evilsmile:

siwyyy77 napisał/a:
Do tego dochodzi obiektywizm, dla jednego szkło jest dobre dla innego już nie.

To już dalsza część zadania.
Poprzestańmy na tym, że obiektyw ma być dobry dla kupującego ;-)

Zatem albo będzie albo nie będzie i znów mamy 50 % ;-)

Nie chcę wchodzić w dalsze rozważania typu, że obiektyw będzie dobry a kupujący uzna go za niedobry, a na optycznych powiedzą że canon i tak jest lepszy :evilsmile:

KRECIK  Dołączył: 18 Paź 2007
nazgul napisał/a:
I u mnie zadziałalo to DOKŁADNIE tak, jak w regulaminie podanym przez Argawena. Musi być europejska gwarancja i dowód zakupu.

Nie "I" tylko "LUB"

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
KRECIK napisał/a:
nazgul napisał/a:
I u mnie zadziałalo to DOKŁADNIE tak, jak w regulaminie podanym przez Argawena. Musi być europejska gwarancja i dowód zakupu.

Nie "I" tylko "LUB"

Nie pamiętam już dokładnie, dawno to było. Wiem, że kartę gwarancyjną musiałem wysłać do Paryża do podbicia.

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
KRECIK napisalem Ci juz na CF, ale tu napisze do wszystkich
kupilem jedna *, byla cholernie mydlana przy ostrzeniu na nieskonczonosc, dodatkowo z nieduzych odleglosci BF, wymienilem w sklepie - to samo - obie SN 902xxxx, spakowalem puszke i szklo i wyslalem do Apollo i wbrew temu co pisze specmisiek, ja z serwisu jestem zadowolony
niecale 2 tygodnie i sprzet do mnie wrocil - dostalem 3 * SN901xxxx i ta wydaje sie byc ok!

Skocz do: