Misiek  Dołączył: 05 Lip 2007
ggdh, dzięki za podpowiedzi. Jak fisheye odpada to zostaja chyba tylko: wspomniana Sigma 10-20, lub Pentax 12-24, ewentualnie stałka Pentax'a 14mm. Tylko co będzie lepsze do robienia panoram sferycznych :?:

O statywie z głowicą panoramiczną i punkcie nodalnym trochę poczytałem. Zastanawiam się czy mając taką głowicę i któryś z wymienionych wyżej obiektywów (który?) będę w stanie robić takie panoramki jak na podanej stronie :?: Posiadam K100D, zdjęcia robię w RAWach, do panoram wszystko na manualnych ustawieniach (także MF) i oczywiście na tej samej ogniskowej (niestety dotychczas na 18mm z kita).

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
ggdh napisał/a:
1. Fisheye raczej nie, bo ciezko skalibrowac program do sklejania (moze profesjonalista sobie z tym ot tak radzi, ale na poczatek to sie ciezko z FE polapac).

Nie rób ludziom wody z mózgu. Większość panoram sferycznych jest robione fishayeami - ponieważ mają większy kąt i trzeba mniejszej ilości żródłowych zdjęć.
Napisz do Zbooya (pozdrowienia dla niego - często zagląda na strony z których przychodzą do niego linki) to Ci napisze czym robi. ZTCP to nikonowskkie 8mm na Canonie 5D - circullar fisheye - na pełnej klatce daje kółko z czarnymi brzegami. Bierzesz PTGui z pluginem do szerokich kątów i "prawie" sam składa. "prawie" bo jak źle zrobisz zdjęcia to "prawie" jest jakby mniejsze :mrgreen:
Poszukaj w sieci to znajdziesz gotowe tutoriale z przykładowymi surowymi zdjęciami które sam możesz sobie złożyć.

Z 8mm masz do wyboru:
- niskobudżetowy Peleng 8mm na m42 lub K przez przejściówkę T1 (czy jakoś tak) podobno ostro flaruje pod światło a jak masz kąt 180stopni to ciężko flary uniknąć
- sigma 8 mm - średni
- nikon 8mm - najlepszy i najdroższy
Dobrze też robić podobno na FF bo masz pełny kąt a na APS masz poobcinane boki.

PS żeby daleko nie szukać
http://www.lookdigital.pl...tutorials_ptgui

Canin, dzięki za odpowiedź, chociaż przyznam, że trochę mnie dołamałeś. Canona 5D na razie nie kupię, a ta Sigma 8mm też swoje kosztuje (chociaż może na jakieś raty). Pytanie czy łatwiej mi będzie zrobić taką panoramę na APS-C z Sigmy 8mm fisheye , czy z Sigmy 10-20mm :?: Na ile to jest w ogóle wykonalne na K100D :?: Może dać sobie spokój z panoramami sferycznymi i poczekać na FF :?:

Znalazłem jeszcze ciekawy obiektyw Sigma 4.5mm F2.8 EX DC Fisheye HSM, jak podaje producent "to pierwszy na świecie obiektyw o kącie widzenie 180° w każdym kierunku (!!), zaprojektowany specjalnie do współpracy z lustrzankami cyfrowymi o niepełnoklatkowych matrycach formatu APS-C". Tylko że mocowanie to Canon/Nikon. Może ktoś wie o czymś podobnym do Pentax'a :?:

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Canin napisał/a:
Nie rób ludziom wody z mózgu

Stary, po co tak ostro? Ja tylko powtarzam za MLP, fotogrametrką.

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
ggdh napisał/a:
Stary, po co tak ostro?

Ostro? To wcale nie było ostro :mrgreen:
Po prostu Twoja wypowiedź brzmiała konkretnie i rzeczowo, co sugerowało że dokładnie wiesz o czym mówisz i wielu ludzi mogło Cię posłuchać. Nie pisałeś nigdzie że w życiu tego nie próbowałeś i podajesz informacje skądśtam.
Dlatego zareagowałem. Sorry.

Misiek napisał/a:
Może dać sobie spokój z panoramami sferycznymi i poczekać na FF

Eeee - w życiu :shock:
Panoramę sferyczną można zrobić nawet kitem - tylko wymaga to dużej ilości zdjęć źródłowych (ZTCP około 12sztuk aby pokryć 360stopni w poziomie - robiłem bo potrzebowałem do TEGO). 8mm na APS też daje radę (taki zdjęcia są w tutorialu który zalinkowałem (8 zdjęć).
Ja na poprzednim PPD próbowałem robić pożyczonym Pelengiem. No cóż robienie panoramy sferycznej po raz pierwszy, we wnętrzu, z ręki, na posadzce z płytek nie jest dobrym pomysłem :mrgreen: Za cholerę te płytki nie chcą mi się zgrać :lol:
W chwili obecnej szukam taniego Pelenga.
4,5mm też pewnie tanie nie będzie i jest przeznaczone dla kogoś kto nie będzie używał nigdy FF - ja bym w to nie szedł.
Na Twoim miejscu pożyczył bym Pelenga, pobawił się i wtedy zdecydował co kupić.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Canin napisał/a:
Nie pisałeś nigdzie że w życiu tego nie próbowałeś i podajesz informacje skądśtam.

ggdh napisał/a:
MLP tworzy takie panoramy wnetrz i obiektow prawie "zawodowo", wiec mniej wiecej sie orientuje co i jak.

:roll: :roll: :roll:

Canin napisał/a:
Za cholerę te płytki nie chcą mi się zgrać

I tu mnie masz :-P :lol:

Canin napisał/a:
Na Twoim miejscu pożyczył bym Pelenga, pobawił się i wtedy zdecydował co kupić

Kurcze. Nie bardzo mam już na to czas, bo obiektyw chciałem kupić przed moim wyjazdem (do 13.09), a w takim terminie to chyba tylko ta Sigma 10-20 jest realna. Dlatego się tak trochę jej uczepiłem, bo alternatywą jest odłożenie zakupu na później.

abhaya  Dołączył: 19 Sie 2007
Ja robię panoramy sferyczne Pentaxem 10-17
Dorzucę swoje 3 gr do tematu - oto sprzęt który wykorzystuję do robienia panoram:
- Samsung GX-10 (robię jpegi)
- Pentax 10-17 (fisheye)
- głowica do panoram kupiona na allegro za 170zł

Efekty można podziwiać tutaj: www.panoramy.net.pl

[ Dodano: 2011-02-02, 17:24 ]
Robiłem ostatnio Samyangiem i powiem że do panoram sferycznych nawet lepszy od Pentaxa 10-17, a kosztuje 2 razy mniej. Polecam!

Skocz do: