boloek  Dołączył: 03 Wrz 2008
[ DUBEL ] co do k20(0)d (makro, szeroki i standard)?
moje wymagania
- srednio jasny standard (odpowiednik 50-tki na pelnej klatce) z AF (w praktyce sprowadza sie to do smc 35mm f2 lub tez tamrona 17-50 f2.8 albo pentax 35mm f2.8 macro). interesuje mnie f2, od biedy moze byc f2,8
- makro 1:1 (sklaniam sie ku tamronowi 90mm, ale rozwazam rowniez pentaxa 35mm)
- cos szerokiego do landszaftow (tutaj mysle o sigmie 10-20mm ale boje sie ze tutaj nie pozostanie mi nic innego jak kit lub wspomniany tamron 17-50mm czyli srednio bo interesuja mnie ogniskowe w ekwiwalencie od 20 do 28mm)

chcialbym moc robic odbitki 20x30 i byc z nich zadowolonym (= amator z ambicjami ;-) )

problem taki ze jak kupie 3 obiektywy i puszke to jestem bankrut :/ wiec staram sie wybrac kompromis skladajacy sie z dwoch obiektywow pokrywajacych te 3 funkcje. rozwazam:
- tamron 17-50mm (albo kit) + tamron 90mm (albo smc 35mm f2.8)
- smc 35mm f2 + kit (a jako makro posiadane pierscienie posrednie + rikenon p 50mm f1.4)
- sigma 10-20 + kit (makro j.w., brak jasnego standardu z AF)
- sigma 10-20 + 35mm f2 (makro j.w.) = to jest moj aktualny faworyt

wiem ze moge oszczedzic biorac k200d ale boje sie gorszych jpeg-ow (pewnie nie zawsze bede robil raw-y) no i podoba mi sie niewygladzanie w k20d i wyzsze czulosci (nie znosze lampy) ze o pryzmacie nie wspomne

moglibyscie mnie wspomoc odpowiadajac:
- czy ten bokeh smc 35mm f2.8 macro jest tak problematyczny jak pisza na photozone.de?
- jak sie ma tamron 17-50 (@35mm) jako namiastka 35mm f2
- czy ktos z Was po kupnie tamrona 17-50 stwierdzil ze nie oplacalo sie dokladac 1000pln w stosunku do kit-a?

zdaje sobie sprawe z tego ze f2 to nie f2.8, zoom to nie stalka, makro 35mm to nie makro 90mm ale szukam wspomnianego kompromisu. nie licze na gotowa recepte ale chetnie poczytam Wasze uwagi

btw: czy w przypadku 50-tki ricoha (mocowanie RK = K + styk to trybu 'program' dla body ricoha) bede musial domykac recznie przed pomiarem czy moge pracowac caly czas na otwartej przyslonie?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
boloek, mam wrzenie ze jakbys pozcytal forum to chyba na wieel spraw znajdziesz odpowiedz..

mlmar  Dołączył: 03 Lip 2008
Cytat
boloek, mam wrzenie ze jakbys pozcytal forum to chyba na wieel spraw znajdziesz odpowiedz..

ale to trwa, a im wcześniej dostanie odpowiedz tym predzej zobaczymy piekne zdjęcia boloek'a

niestety jak dla mnie to za duzo pytan na raz i w dodatku na poranek bez kawy p;
kup k20d z kitem i tego tamrona90 skoro tak lubisz makro
mysle ze praca na tym zestawie ustabilizuje ci wymagania a i pieniądze z czasem dozbierasz na swoją wymarzoną szklarnię
do tego czasu pomidory możesz kupować na bazarze, ja nie narzekam

Fafniak napisał/a:

szperalem juz tutaj nie raz (a takze na dpreview-ach, optycznych, photozone-ach itp). ja generalnie wiem jak te obiektywy z osobna wypadaja ale najbardziej zalezy mi na porownaniu konkretnych modeli np. ktos mial w reku tamrona 17-50mm, skusil sie na 35mm f2 i wtedy chetnie bym wysluchal wrazen i opinii takiej osoby a bylbym wniebowziety za rawy z porownania (takie cos pomogloby w decyzji kit + 35mm vs 17-50)

(no dooobra, zgodze sie ze RK + pierscienie makro jest do wygooglania ;-) ale z reszta gorzej :-( nawet na raw.fotosite.pl malo jest pentaxowych testow a juz z porownawczymi bida. 35mm f2 jest ale tylko na wysokim iso przy slabym sztucznym swietle...)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
boloek, 35 2.0 jest swietnym szklem - nie wiem jak chcesz go porownywac do jakiegos kundlowatego zooma... :-P
jak chcesz bokeh zoabzcyc to zajrzyj np. do mnie na pbase -za jakies 10 minut bo maja jakis restart czegos tam..

mlmar napisał/a:
Cytat

ale to trwa, a im wcześniej dostanie odpowiedz tym predzej zobaczymy piekne zdjęcia boloek'a

"piekne" zdjecia to ja juz robie i analogiem i kilkuletnim cyfrowym kompaktem :-P

btw: wlasnie mialem w reku e-520 z kitem z wizjerem typu "okno w tunelu". zanotowalem w glowie = "nie kupic czasem olympusa" :-D

[ Dodano: 2008-09-05, 13:52 ]
Fafniak napisał/a:
jak chcesz bokeh zoabzcyc to zajrzyj np. do mnie na pbase -za jakies 10 minut bo maja jakis restart czegos tam..

bokeha (bokehu?) to ja sie boje w przypadku 35mm f2.8 (gdybym chcial polaczyc makro i 50-tke redukujac koszty). na photozone.de wyszly im artefakty przy nie-makrowym uzyciu. co do 35mm f2 to choc nie ma zbyt wielu listkow przyslony to w tej cenie i przy tej jakosci nie ma co marudzic

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006

Skocz do: