ederlezi  Dołączył: 21 Mar 2008
[obiektyw] Prośba o pomoc w naprawie obiektywu Carl Zeiss Je
Witam serdecznie,

mój problem polega na tym , że coś przeskoczyło w moim obiektywie podczas kręcenia pierścieniem ustawiania ostrości. Efekt jest taki , że wcześniej mogłem obracać pierścieniem w całym zakresie , teraz mogę jedynie obracać w połowie zakresu. Ale co ciekawe - obiektyw ostrzy w całym zakresie( w skrócie - wcześniej aby ustawić ostrość w całym zakresie , musiałem obracać pierśień na podziałce od 1 m do nieskończoności , teraz żeby obiektyw ostrzył w całym zakresie obracam pierścień na podziałce od 1 do 2 m )

To tak , jakby przekręcenie pierścienia o 1 cm powodowało , że mechanizm ustawiania ostrości teraz pokonuje dwa razy większą drogę , niż wcześniej i dlatego teoretycznie "nic wielkiego się nie stało" i soczewki pracują tak jak wcześniej.

Ma ktoś pomysł co tam mogło się stać i jak to naprawić ? Mimo wszystko wolałbym móc kręcić pierścieniem w całym możliwym zakresie obracania.

Dziękuję

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
A dalej ostrzy od na oo? Na moje oko to prowadnice przeskoczyły.

ederlezi  Dołączył: 21 Mar 2008
Tak , ostrzy na nieskończoność bez problemu. Zakładając że prowadnice przeskoczyły - da się to naprawić samemu ? Bo to byłaby moja pierwsza naprawa poznawcza ( tak to nazwijmy)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Wszystko się da :-P . Ale z mojego dumania wynika, że pierścień ostrości powinien wychodzić poza skalę z którejś strony, jeśli ostrzy w pełnym zakresie.

ares2k  Dołączył: 19 Lip 2008
ja mam podobnhy problem ale z tessarem ktos ma jakies pomysly jak to naprawic?

Skocz do: