Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Gdzie szukać informacji o DVD+HDD ?
Gdzie w sieci znajdę dobre informacje (strawnie podane) o nagrywarkach DVD+HDD?
Zaczynam zgłębiać http://www.avforums.com, na polskim http://www.avforum.pl/ nic nie ma, a google wypluwa sporo śmieci.
Stoję przed wyborem sprzętu, mam dość wąsko określone wymagania i mętlik w głowie, głównie jeśli chodzi o sposób podłączenia tego ustrojstwa do TV i tunera HD kablówki.

A może tutaj znajdzie się jakaś mądra głowa, która zechce poświęcić mi nieco czasu?

ariel007  Dołączył: 25 Sie 2008
Witaj

Sam mam od 2 lat nagrywarkę pioneera i jest bardzo ok. Też długo szukałem informacji i nie mogłem się zdecydować co (Panasonic, Sony, Pionner, Toshiba).

Poszukaj tu:

forum 1

forum 2

forum pioneerowe

forum 3

forum 4

+ lista newsowa pl.rec.kinodomowe

ale tam to różnie jest :-D

pozdrawiam

Dzięki - w zasadzie to nie mam rozterek sprzętowych, a konfiguracyjne.
Dekoder ustawiony na 1080i ma zablokowane wyjście SCART (Euro) - dostępne są tylko HDMI i komponent (YPbPr). Nagrywarki z wejściem komponentowym to rzadkość, a poza tym i tak chyba nie obsłużą sygnału 1080i, więc musiałbym zmieniać rozdzielczośc na dekoderze za każdym razem jak chcę nagrywać, co jest nie do przyjęcia... (no chyba, że się mylę).

Im więcej czytam, tym bardziej się przekonuję, że chyba jedynym rozsądnym wyjściem jest podłączenie nagrywarki z dekoderem przez zwykły koncentryk z sygnałem analogowym. To będzie miało jeszcze ważną dodatkową przewagę - nagrywanie czegoś innego, niż się ogląda.

A Ty skąd masz sygnał TV?

ariel007  Dołączył: 25 Sie 2008
Ja mam 2 źródła: antena naziemna + antena sat i tuner fergusson z kartą cyfry+

Pamiętaj też o jednej ważnej "przypadłości" nagrywarek: ona szumi (szumi dysk i szumi wentylator w obudowie) nawet jak odtwarzasz płytkę i dysk teoretycznie nic nie robi. Nie jest to duży szum ale jak ktoś cicho chce słuchać i siedzi blisko to może to słyszeć. Ja siedzę od niej 5 m (tyle samo od plazmy) i słucham tylko głośno lub głośniej :mrgreen:

Ze względu na ten dysk i wentylator wielu ludzi kupuje 2 klocki: odtwarzacz dvd i osobno nagrywarkę.

pozdrawiam

PS. ja mam pioneera dvr-545h

cytrus  Dołączył: 02 Wrz 2007
Pomarudze chwilę...
Wypowiem się tylko w kwestii sonowskich. Mam od ponad roku, nie słychać szumu z 1 m wcale, chyba, że ucho podstawisz prawie pod sam wentylator - dla mnie genialne. Zwłaszcza, że śpię dość blisko.
Co do nagrywania sygnału HD - jest już nagrywarka w Japoniii..u nas podobno ma być w przyszłym roku. Dysk 500 GB, m.in.
W tej chwili podłączenie faktycznie najrozsądniej przez koncentryk...
Dodatkowo skaluje przez HDMI do 1080p...i nieźle to robi.

cytrus napisał/a:
Wypowiem się tylko w kwestii sonowskich. Mam od ponad roku
Jaką? Bo i ja chyba Sony kupię. Myślę o RDR-HX650.

cytrus  Dołączył: 02 Wrz 2007
Proponuję HX750, jest wejście USB i szafa grająca... Nowe modele właściwie nie różnią się niczym od zeszłorocznych.

Skocz do: