oc  Dołączył: 29 Kwi 2008
Proszę psiarzy o szybka pomoc!
Znajomy poprosił mnie abym adoptował jego sunię (Siberian Husky).
Obecna praca absorbuje go na całe dnie, a biedaczka musi sama w tym czasie przebywać w ciasnym mieszkaniu.
U mnie warunki nieco lepsze, dom jednorodzinny i duża ogrodzona działka.
Można by żec sielanka... Jednak zawsze jest ale.
W mojej rodzinie od 10 lat jest już jedna psa <sic>. Jej nie podoba się nowa koleżanka i tu jest sedno problemu.
Nawzajem na siebie powarkują i niestety na tym się nie kończy. Sunie rzucają sie na siebie i gdybym je nie rozdzielił to nie wiem do jakiego rozlewu krwi doszłoby.
Czy mam odmówić adopcji?
Czy jest jakieś inne wyjście z tej sytuacji?

Kasia  Dołączyła: 30 Cze 2008
Ile one juz razem sa ?

Dzisiej rano się poznały. I poza dwoma "zgrzytami" unikają się jak tylko mogą.
Wygląda na to, że podzieliły sobie ogród pomiędzy sobą i każda trzyma się swojej części.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
oc, po ile mają lat?

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Yyy, moim zdaniem będzie dobrze. Gdy zaadoptowaliśmy drugą kotkę, syczały na siebie przez tydzień, może nawet dłużej. Potem była zdystansowana obojętność, teraz - żyć bez siebie nie mogą :-)

bEEf napisał/a:
będzie dobrze

Jeżeli nowo przybyła jest młodsza to raczej tak, podporządkuje się starszej gospodyni, jeżeli jest odwrotnie to adaptacja może trwać trochę dłużej.

Zdano, moja staruszka 10, "sierota" ~3.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Zdano, u nas było na odwrót i hierarchia ustalała się fakt - bardzo długo. Po tym tygodniu walki przyszło jeszcze wiele tygodni "obwąchiwania się" :-) Ale dało radę. I w rezultacie nie ma raczej podporządkowania, ale "podział obowiązków", bo kotki mają zupełnie różne charaktery i świetnie się uzupełniają.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
oc napisał/a:
"sierota" ~3.
w wieku 3 lat wiekszosc molosow osiaga 'pelnoletnosc'.
Wiec taki SH pewnie tez.

Wyglada na to, ze jesli mlodsza nie ustapi, moze byc niestety ciezko.

To raczej nie powinno być problemu. Przez parę dni będą na siebie krzywo patrzyły ale Twoja podporządkuje sobie gościa, tak przynajmniej zawsze u mnie się to odbywało.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Kwestią płci bym się nie przejmował. Moja ciocia przez wiele lat miała dwie suczki (tzn. w sumie cztery, bo co jakiś czas następowała "zmiana warty") i nigdy nie było problemów. Powinno być raczej tak jak pisze Zdano, tylko trochę to potrwa ze względu na wiek "sierotki".

Nie zrobią sobie nawzajem krzywdy?
Moja psa jest lżejsza i mniej sprawna, a charakter nie pozwoli jej odpuścić i trochę się boję, że kiedy zostaną same nie poleje się zbyt dużo krwi.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
1. Weź psy na neutralny teren - jakies pola, łąkę, gdzie nie ma psów, ludzi, jeżdżących samochodów. Tam sie powinny zapoznać. Najlepiej sp↓scic je ze smyczy, albo trzymać na dłuuugaśnej lince [tak ze 20m by stykło].
2. Na pewno dojdzie do starcia. To psi sposób na dogadanie się. I teraz są 2 teorie:
- nie pozwalać się dogadac psom w ich języku - a więc ciągłe przerywanie walki. Niebiezpieczeństwo tej metody jest takie, że nie pozwalając psom ustalić hierarchi skazujemy je na ciągłe życie na krawędzi konfliktu. A jego rozstrzygnięcie może odbyć się w mało kontrolowanych warunkach [małe pomieszczenie, dzieci, samochody itp].
- pozwolić się psom dogadać na swój sposób - a wkraczać jedynie kiedy dochodzi do poważnego rozlewu krwi, bądź jeden z osobników jest zaszczuwany systematycznie przez drugiego. Wbrew pozorom psy w celu ustalania hierachi nie zagryzają się na śmierć, ani nie zadają sobie dużych ran. Kotłujące się ciała, lecące kłaki i groźne warkoty to zwykle tylko teatr. Ważne jest, aby tego typu dogadywanie się nie odbywało się na zamkniętej przestrzeni - jeden z psów musi mieć mieć możliwość wycowafania się. Psy się nie dogadają na smyczy - ciągle będa czuły protekcję właściciela i ich zachowania mogą być zupełnie nieprzewidywalne.
3. Nie zapoznajemy suczek, gdy jedna z nich ma cieczkę, jest szczenna, ma ciążę urojoną. Także jeśli wszystko wydaje sie byc już ok - okresy cieczek, to potencjalne stany zapalne konfliktu - trzeba o tym pamiętać.
4. Karmimy psy osobno [to bardzo ważne!].
5. Staramy się nie dopuszczac do walk o posłanie, uwagę właściciela, miskę itp
6. Wynik ustalania hierarchi w tym konketnym przypadku, nie jest jednoznaczny. To wcale nie młodsza suczka ma koniecznie ustąpić. Wprawdzie będzie na obcym terytorium, a jej konkurentka jest doświadczoną osobniczką, ale zaletami SH jest jej młodość, siła i zwinność. JEśli ona sobie podporządkuje starszą - należy to uszanować. I nie próbować zmienić tego poprzez wcześniejsze karmienie, specjalne dopieszczanie starszej. To są psiejskie sprawy. Ludzie myślą w innych kategoriach.
To że jedna suczka będzie niżej w hierarchi i będzie podporządkowania, nie oznacza wcale, że będzie nieszczęśliwa [to nasze kategorie ;-) ]. Wręcz przeciwnie - ustabilizowana hierarchia stadna, to spokój, poczucie bezpieczeństwa dla psów.

Kasia  Dołączyła: 30 Cze 2008
wląsnie liczyłam na głos mygosi :)
Powiem ci tak moje suki sie docieraly 2 tygodnie. Potem jescze mialy spięcia przez kilka lat.
Jak na pierwszy dzien to nie bylo źle :)

mygosia, dziękuję. Wszystkim innym także.
Dzisiaj na większość dnia zostały same i jakoś nie było widać śladów walki.
Może dlatego, że husky był zajęty plowaniem na kreta. Nigdy bym nie myślał, że pies może w ciągu kilku godziń przekopać taki kawał ogrodu...

Skocz do: