armar napisał/a:
Dopóki nie masz umowy na wykorzystanie wizerunku artysty, to nie wolno Ci odsprzedawać tego wizerunku (przynajmniej tak mówi teoria i zwykła uczciwość, prawda?).
K-7 | FA 77/1.8 Ltd | DA 40/2.8 Ltd | ME Super | Metz 58 AF-1 | Sigma 10-20/4-5.6 EX DC | DA* 16-50 mm f/2.8 | DA* 50-135 mm f/2.8 | Tamron SP 90 mm f/2.8 Di MACRO |
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
Na koncercie publicznym to tak, ale są koncerty niepubliczne, na które mogą wejść tylko osoby posiadające bilet i zgadzające się na warunki zawarte w regulaminie, w którym organizator zamieszcza "zakaz rejestrowania, zakaz fotografowania, zakaz filmowania, itp."kenzo napisał/a:Oj chlopaki to nie tak. Jezeli gwiazda wystepuje na koncercie publicznym
To ja myślałem, że gwiazdy i politycy to osoby publiczne, czyli osoby niejako osoby, którym można robić zdjęcie bez pytania - nie słyszałem, by jakiś paparazzi trafił za kraty dopóki się nie wdarł na teren prywatny. :)kenzo napisał/a:to automatycznie staje się osobą publiczną
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
O zgrozo...
Throwend napisał/a:ale ja nadal nie rozumiem jak można komercyjnie przeglądać zdjęcia...
Throwend napisał/a:No dobra, jeżeli wykorzystujesz aplikację w celach zarobkowych w sposób taki, że edytujesz, katalogujesz i przeglądasz zdjęcia za jej pomocą to ok. Jeżeli nie ma tego 'celu zarobkowego' to przecież zupełnie inna sprawa.
Kapeć i ze dwa słoiki
armar napisał/a:Byłem już w takiej galerii, gdzie zamiast zdjęć wisiały na ścianach duże monitory LCD na których były wyświetlane zdjęcia. Mam wrażenie, że program, który służył do wyświetlania zdjęć w tej galerii był wykorzystywany do komercyjnego przeglądania zdjęć.
Żadna różnica. To tak jakbyś stwierdził, że na pakiecie office "do zastosowania domowego" nie mogę zredagować sprawozdania, które potem wyślę szefowi mailem, ale mogę zredagować sprawozdanie, które wygłoszę ustnie na spotkaniu roboczym (bo pliku stworzonego w niekomercyjnym wordzie nikomu nie daję).armar napisał/a:No ale zdjęcia nie sprzedawałeś, lecz obiektyw, tak?
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
nikon, fufu, oly
Tak, przesuwając myszkę do prawej krawędzi ekranu pojawią ci się dane exif.Cytatczy przegladajac fotki na pelnym ekranie mozna sobie rowniez ogladac dane exifa?
Kapeć i ze dwa słoiki
ttb napisał/a:ja jak zapisuje pefa do jpega w tym sofcie to zawsze mi cos pozmienia
MES,K100D
Ja używam UFRAWA do PEF. Faststone nie jest tak dobry do tego. Chyba to przewdizieli, bo pod prawym przyciskiem można zdefiniować program w którym można fotę obrobić i po wybraniu tej opcji automatycznie uruchamia właściwą aplikację.Yaner napisał/a:Do wywoływania plików raw (pef) chyba jednak lepiej użyć czegoś innego, choćby
pentaksowe foto laboratory.
Am I Nikon?
Fortunatelly, I Am Pentaxian...
Korba napisał/a:(bo całkiem ostre to chyba nie istnieją).
pozdr. wojtek
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
pawelek-79 napisał/a:A ja mam pytanie.
W FastStone denerwuje mnie, że za każdym razem trzeba wprowadzać lokalizację folderu, w którym będą zapisywane zmienione pliki (generalnie używa ostatnio wskazanego miejsca do zapisywania). Czy nie ma jakiegoś skryptu/sposobu, aby zapisywał tak jak to robi np.RT, czyli tworzy podfolder o nazwie converted i tam zapisuje? Albo, żeby chociaż domyślnie od razu proponował zapisanie w folderze, w którym jest obrabiane zdjęcie. Z reguły zmieniam nazwę obrabianego pliku, a i ostrzeżenie przed nadpisaniem też się pojawia, więc ryzyka skasowania nie ma.
pozdr. wojtek