dawson  Dołączył: 08 Wrz 2008
licznik zdjęć k200d, k20d
Witam,
Na wstępie - jeśli był taki temat to sorry, że zakładam go ponownie - podczas używania szukajki forumowej ilekroć wcisnę "Szukaj" Kaspersky informuje, że jest trojan i go blokuje. Tak więc nowy temat to dla mnie jedyny ratunek, jako że jutro/pojutrze chcę dokonać zakupu.

A zatem - czy ktoś może krok po kroku napisać jak zobaczyć które zdjęcie właśnie się zrobiło w k200d/k20d ? Interesuje mnie oczywiście przebieg migawki, nie numer na karcie pamięci :P Nie chcę stać przy sprzedawcy pół godziny i szukać w opcjach, chcę konkretnie, sprawnie załatwić transakcję i nie dać wcisnąć sobie jakiegoś obmacanego zwrotu z USA itd. Pożądam nietkniętej dziewicy ;) Pozdrawiam

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
photo me

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Tylko że PhotoME to program, który wymaga odpalenia go na kompie i wczytania najnowszego zdjęcia z danego aparatu. I tam w danych EXIF jest info o ilości klapnięć migawki.
W menu aparatu to ja nie wiem, czy takie info będzie.

dawson  Dołączył: 08 Wrz 2008
achaa.. to przepraszam za kłopot. Czytając parę wątków odniosłem wrażenie, że można tego dokonać na miejscu. No nic. Czyli pozostaje mi liczyć na szczęście... po czym zatem poznać, że to nówka :-| skoro w oryginalne taśmy owija się pudełka na zapleczach...jest jakaś metoda?

kenworth  Dołączył: 06 Sie 2008
Witam
Podłacze sie z nieco inną sprawą dotyczącą numeracji zdjęć, pierwszy dzień mój Pentax numerował zdjęcia tak: IMGP0001.JPG itd.
Jednak w następne dni zmienił system i teraz numeruje tak: _IGP0072.JPG ...

Świadomie nic nie zmieniałem (no może poza sposobem zgrywania zdjęć na kompa, pierwszy dzień to kabel a potem kupiłem czytnik kart) Niby nic to nie przeszkadza, ale drażni mnie ta tymczasowość nazwy (takie mam wrażenie). I druga rzecz którą zauważyłem: w aparacie są tworzone katalogi ze zdjęciami na każdy dzień (jeśli nie zgrywam ich codziennie) czy to normalne?
Pozdr Jarek

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
kenworth, instrukcja aparatu (podpowiem ze mozna sobie to zmienic)
dawson napisał/a:
Na wstępie - jeśli był taki temat to sorry, że zakładam go ponownie - podczas używania szukajki forumowej ilekroć wcisnę "Szukaj" Kaspersky informuje, że jest trojan i go blokuje

trojan na forum - tez bylo - http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=14610

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
kenworth, zajrzyj do instrukcji. Z tego co pamiętam (a pamiętam słabo) to zmiana nazwy plików ze zdjęciami jest wynikiem zmiany przestrzeni barw z sRGB na AdobeRGB. Co do katalogów na każdy dzień to można ustawić aby Tworzył katalogi i tam wrzucał po kilkaset zdjęć (chyba 400?) albo tak jak Ty sobie ustawiłeś - na każdy dzień tworzy katalog z datą w nazwie.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
dawson napisał/a:
odniosłem wrażenie, że można tego dokonać na miejscu

No przecież można. Laptopy są teraz popularne w narodzie, zapewne masz jakiegoś znajomego z lapkiem. Bierzesz laptopa i czytnik kart SD, robisz zdjęcie, wrzucasz do PhotoME, sprawa załatwiona :-)

kenworth  Dołączył: 06 Sie 2008
Fafniak napisał/a:
kenworth, instrukcja aparatu (podpowiem ze mozna sobie to zmienic)

ŁUP< ŁUP... to ja bije się w piersi, poszukałem instrukcję i znalazłem, Jest tak jak napisał kolega na dole. Na swoją obronę podam to że nie lubie instrukcji czytać ( mam ciągle w folii książki do Dos 6.2 i Windows 3.11, jak też 98 :D )

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
kenworth, :-P :mrgreen:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
dawson napisał/a:
Na wstępie - jeśli był taki temat to sorry, że zakładam go ponownie - podczas używania szukajki forumowej ilekroć wcisnę "Szukaj" Kaspersky informuje, że jest trojan i go blokuje

Zmień skórkę forumową na inną - problem zniknie, bowiem KAV dość histerycznie reaguje - i będziesz sobie mógł spokojnie szukać.

Skocz do: