Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Szukam ksiazki/poradnika
Chodzi o poradnik foto cyfrowa - ale nie taki dla poczatkujacych tylko dla ludzi przechodzacych z analoga.
Moze ktos poleci cosik?
No chyba ze jest w formie elektronicznej

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Hm, zawsze zastanawiało mnie ile różnic będzie miała książka dot. foto analogowej względem cyfrowej (no, chyba że sprawy dark/lightrooma). Szczególnie nasunęło mi się to po przeczytaniu Freemana o kompozycji, gdzie tytuł sugeruje świat fotografii cyfrowej. Ale to tak off-topikowo.. :-)

Fafniak, wydaje mi się, że jeśli już, to takie skoncentrowanie na cyfrowych aspektach znajdziesz w książce Scotta Kelby'ego "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej" jest to uporządkowany dość zestaw wskazówek, "chwytów" i innych ciekawostek cyfrowych, łącznie z lightroom'em.

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
Fafniak, to mały poradnik od trefa, któremu ktoś dzisiaj odciął dostęp do Forum:
"1)jeśli jesteś posiadaczem 35: czytaj pkt 5
2) jesli jesteś posiadaczem 645 czytaj pkt 6
3) jesli jestes posiadaczem 76 czytaj pkt 7
4) jeśli jesteś posiadaczem cyfry czytaj pkt 8
5) skoro tyle czasu wytrwałeś w posiadaniu małego obrazka, zacznij odkrywać średniego!
6) masz 645 i chcesz coś zmienić? przejdź na 67
7) masz 67 i czegoś Ci brakuje? Wielki format czeka
8) cyfrostrzelaczu. Nadeszła pora nawrócenia. Skoro zacząłeś zabawę w fotografię poprzez pierwszy krok w świecie XXI wieku, przejdź do wielku XXII - jakości, przygody, historii. Kupując za bezcen 135/645/67/4x5"/8x10" staniesz się nie tylko szczęśliwy, ale nauczysz się czegoś, czego nie daje cyfrostrzelanie - ciemnych zakamarków łazienki na pamięć."

miodzik  Dołączył: 19 Lut 2008
SQ6GIT napisał/a:
książce Scotta Kelby'ego "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej"

czytałem. Średnia jest. Amerykańskie typowe poczucie humoru trochę denerwuje i na prawdę jest tam liźnięcie tematu cyfrowego. Oczywiście jeżeli mówimy o obróbce na komputerze zrobionych zdjęć. Aczkolwiek jak na początek.. Zresztą Kelby ma kilka poradników o Photoshopie. Dokładniej zajmujących się tematem obróbki zdjęć. Same "Sekrety mistrza.." na prawdę są o podstawach i kogoś kto ma pojęcie o fotografii tylko zanudzi..

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
miodzik napisał/a:
Amerykańskie typowe poczucie humoru trochę denerwuje

plewy, można olać

miodzik napisał/a:
jest tam liźnięcie tematu cyfrowego

mi tam sporo pomogło, ale fakt, że to była chyba pierwsza książka, jaką kupiłem
- zresztą jest to tylko taki zestaw wskazówek, prawdę powiedziawszy to wszystko może trafić w stan wiedzy i potrzeb czytelnika lub nie

dlatego sugeruję najpierw zobaczyć to-to w Empiku

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Nie chce mi sie wyjasniac wszystkiego , ale to dla znajomego - MUSI fotograficznie przejsc na cyfre

miodzik  Dołączył: 19 Lut 2008
SQ6GIT napisał/a:
dlatego sugeruję najpierw zobaczyć to-to w Empiku

świetna sugestia, zwłaszcza, że można tam nie tylko tę jedną książkę "przejrzeć". Ale co do empików.. No cóż.. Osobiście staram się być w Empiku jak tylko jestem w mieście w którym ów sklepik się znajduje i muszę przyznać, że empiki nie należą do najlepiej zaopatrzonych w pozycje fotograficzne, co więcej.. Dla porównania powiem, że w ostatnim czasie jedynie Olsztyński Empik był najlepiej napotkanym przeze mnie Empikiem jeśli chodzi o pozycje fotograficzne (sierpień 2008). Mam na myśli że był zaopatrzony w największą ilość różnych poradników. Najgorzej wypadają koszalińskie ale szczecińskie też nie powalają wyborem, zaś poznańskimi byłem rozczarowany pod względem półki z poradnikami, ale zaś miło zaskoczony różnego rodzaju albumami i poradnikami dla dla profesjonalistów :-)

Co do książek przeze mnie przeczytanych to drogi Fafniaczku nie spotkałem stricte poradnika, który traktowałby gładkie przejście z analoga na cyfrę. Bardzo dobrze się czyta Mroczka Książkę o fotografowaniu dzieci, gdzie nawet się przyglądając tytułowi można zauważyć, że książka jest O FOTOGRAFOWANIU zaś słowa książka i dzieci z daleka gdzieś umykają (są mniejsze, czarne i na czerwonym tle) co sugeruje, że książka jest o fotografowaniu na przykładzie fotografowania dzieci. Mimo wszystko polecam lekturę choć jest ogólnikowa ale bynajmniej zdjęcia mają mini exify. Myślę, że Twojemu znajomemu by się przydało przede wszystkim podglądanie exifów i przełożenie swoich umiejętności na cyfrankę. Podobnie są opisane zdjęcia u Bryana Petersona w "Ekspozycji" i "Czasie naświetlania", które też czyta się z łatwością i przyjemnością.
Natomiast reszta poradników jakie spotykam bynajmniej w empiku ale i na allegro dotyczą samej obróbki zdjęć na komputerze już wykonanych.

A po za tym, skoro to Twój znajomy, to możesz zawsze go wspomóc swoją przeogromną wiedzą drogi Marcinie ;-)

Pozdrawiam!
Marcin

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
A może National Geographic Fotografia Cyfrowa? Jest tam sporo o edycji zdjęć, ale nie tak, jak w innych książkach. Nie mam tutoriali, tylko jest pokazane, co można zrobić. A na początku są wyjaśnione wszystkie różnice między cyfrą a filmem.

Skocz do: