lenio  Dołączył: 30 Paź 2007
  szkielko czy lampka
Czesc.
Mam drobny dylemat. Zbliza sie jesien i znow zaczne pstrykac moje dziecko na zawodach plywackich na krytym basenie. Do tej pory pstrykalem kitem i SMC FA 50mm 1,4. Kit jest troche ciemnawy, a 50-tka czasami nie starcza. Dodatkowo mam starego Metza 32 CT7. Lampka ciekawa ale troche slaba. Budzet mam taki, ze albo starczy mi na zamiennika kita ze stalym swiatlem 2.8 lub na najmocniejsza lampe Pentaxa. Musze wiec wybierac albo radzic sobie z kit-em i doswietlac mocniejsza lampa albo wybrac lepsze szklo i pstrykac na przyslonie max do 3.5. Jakby ktos mial jakies sugestie....

Pozdrawiam
Leszek

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Pod jakim względem "50" nie wystarcza? światła? no to tylko lampa pozostaje. Ogniskowej? ale zawody pływacki - to pewnie byś chciał coś dłuższego? - to też raczej tylko lampę kupić. A jeśli szerzej - to można poprzebierać: Sigma18-50/2,8, Tamron17-50/28, pentax16-50/2,8 (drogo) lub stałki... Zależy jaka ta pływalnia, niedawno robiłem zdjęcia na basenie 50-tką 1,7 i bez lampy było cieniutko.

Czasami potrzeba szerszego kadru i o ile w Gorzowie plywalnia jest na tyle duza i jasna ze sie spokojnie wyrabiam, o tyle w Szczecinie gdzie zwykle pstrykam to mam juz problem: ciemno i przestrzeni brak.
Cos dluzszego by sie przydalo ale chwilowo nie mam wolnych 2-3 tys zeby zalatwic cos jasnego w zakresie do 200mm (o dluzszych ogniskowych nie wspomne)

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
lenio napisał/a:
wybrac lepsze szklo i pstrykac na przyslonie max do 3.5. Jakby ktos mial jakies sugestie....
Cos dluzszego by sie przydalo ale chwilowo nie mam wolnych 2-3 tys zeby zalatwic cos jasnego w zakresie do 200mm (o dluzszych ogniskowych nie wspomne)

Tamron AF SP 90mm F/2.8 Di Macro kosztuje 1350.
Pentax D FA 100mm /2,8 Macro kosztuje 1680 złotych (fotozakupy.pl)
A zakupy na raty też są dla ludzi, może warto przekalkulować...

lenio napisał/a:
nie mam wolnych 2-3 tys zeby zalatwic cos jasnego w zakresie do 200mm

oj tak... Chyba jednak mocniejsza lampa dałaby Ci większą wszechstronność. Do szerszych kadrów wystarczy wtedy i kit.

MiQ27 napisał/a:
Tamron AF SP 90mm F/2.8 Di Macro kosztuje 1350.
Pentax D FA 100mm /2,8 Macro kosztuje 1680 złotych (fotozakupy.pl)
A zakupy na raty też są dla ludzi, może warto przekalkulować...

Na dluzsza ogniskowa bede zbieral w przyszlym roku. Na ten rok kombinuje co pierwsze zmiennik kit-a czy lampa? Do konca roku bede pewnie mial i to i to ale do tego czasu juz kilaka imprez na basenie bedzie

a tak w ogóle to "szkiełko i oko" :-D i pewna ręka :-D

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
lenio, bierz najpierw lampiona, masz kiciora, który taki najgorszy nie jest no i 50-tkę

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
lenio napisał/a:
Na dluzsza ogniskowa bede zbieral w przyszlym roku.

I przez rok będziesz bez dłuższej ogniskowej. Może lepiej pogodzić się z 10% wyższą ceną sumaryczną, a szkło mieć już za parę dni ?
Wnioskuję, że na zamiennik kita lub lampę już uzbierałeś. Ja bym wziął za to lampę i do tego coś dłuższego i jaśniejszego na raty. Albo pierwsza wpłata gotówką za jedno i drugie, a reszta kwoty na mniejsze raty.
Światła we wnętrzach nigdy za dużo, a zastanego w szczególności :-)

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Myślę, że na basen to jasne tele i lampa. Najlepiej żeby na końcy było trochę więcej niż 150mm.

MiQ27 napisał/a:
I przez rok będziesz bez dłuższej ogniskowej. Może lepiej pogodzić się z 10% wyższą ceną sumaryczną, a szkło mieć już za parę dni ?
Wnioskuję, że na zamiennik kita lub lampę już uzbierałeś. Ja bym wziął za to lampę i do tego coś dłuższego i jaśniejszego na raty. Albo pierwsza wpłata gotówką za jedno i drugie, a reszta kwoty na mniejsze raty.
Światła we wnętrzach nigdy za dużo, a zastanego w szczególności :-)

Tak tylko zbierac bede albo na stalke 200mm 2.8 albo na 70-200mm 2.8, a to juz wydatek wiekszy. Staram sie nie kupowac nic na raty - to takie moje male skrzywienie ;-)

[ Dodano: 2008-09-25, 11:07 ]
Dzieki wszystkim za porade. Wybralem lampe. Wlasnie dotarla 540-stka od Milo. Teraz tylko przebrnac przez instrukcje i jazda :)

Skocz do: