pich  Dołączył: 11 Wrz 2008
[obiektyw] Czy to wina obiektywu?
Witam,
Chodzi o Sigmę 70-300 APO. Na górnym wyświetlaczu podaje tylko czas, natomiast nie podaje ogniskowej. No może czasem. Czy też tak macie? czy muszę słać nad morze do Sigmy?
Testowałem z k10 i k20

Mi1980  Dołączył: 13 Maj 2008
:shock: :shock: :shock: Ogniskowa, na górnym wyświetlaczu?

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
A z KITem Ci podaje? albo z jakimś innym szkłem? Wyświetlacz w k10d nie podaje ogniskowej, tak przynajmniej wynika z moich obserwacjii.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Może chodziło Ci o wartość przysłony?

Dżizas!!!! Jasne że przysłona. Tak to jest jak się pisze i czyta coś innego jednocześnie :oops:

[ Dodano: 2008-09-11, 16:24 ]
Mam Sigme 18-50 2,8 - ta pracuje ok, wartości na wyświetlaczu też ok.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Sprawdź, czy pierścień przysłony jest na pozycji "A".
Jeśli nie - ustaw go tam.
Jeśli tak - przeczyść styki w obiektywie.

Czyściłem, ustawiłem.
Kurcze - zauważyłem, że jeśli dźwignę lekko obiektyw od spodu do góry to się wyświetla w większości przypadków. w jednej i w drugiej puszce :(

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
U mnie to samo...
Co prawda sporadycznie, ale zdarza się.
Ktoś inny, również już o tym wspominał.
Czyżby wada fabryczna ? :-?

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Cytat
Kurcze - zauważyłem, że jeśli dźwignę lekko obiektyw od spodu do góry to się wyświetla w większości przypadków. w jednej i w drugiej puszce :(

Pewnie masz luźną dupkę w obiektywie - jak masz jakieś doświadczenie ze szkłami to weź śrubokręt zegarmistrzowski i dokręć (o ile się da). Ja bym jednak wysłał na gwarancję ;)

BarteKK  Dołączył: 03 Maj 2007
Też kiedyś się przestraszyłem bo nie wyświetlała mi się przysłona na górnym ekraniku na moim K100D. Nawet pisałem o tym tutaj na forum. Pomogło przesuniecie pierścienia przysłony na pozycję A :)

mlmar  Dołączył: 03 Lip 2008
miałem kilka przypadków niewyświetlania wartości przesłony z tym obiektywem, ale po OFFONie zwykle wracała

restart systemu nie pomagał nigdy ;) śrubek nie będę dokręcał bo chyba lepiej wysłać do serwisu zwłaszcza że gwarancyjnego. W ogóle dziwna sprawa z tym szkłem. Na k10 zawsze działał, ale nie wyświtlał przysłony. gdy przeszedłem na k20 raz działał raz nie (częściej nie), ale również nie wyświetlał przysłony. Pobiegłem do sklepu, zakręciłem nową sigmę 70-300 i ta szła od razu. w związku z tym obawy że body jest złe minęły. Natomiast gy przestawiłem aparat na pracę z szkłem manualnym pentax M 50 1.4 (w ustawieniach użytkownika chyba potwierdzanie ostrości), moja sigma zaczeła działać stale. Ale ciągle nie wyświetla przysłony :(

wujek  Dołączył: 12 Sty 2008
Mam wrażenie że "ten typ tak ma". U mnie też czasami przestaje podawać wartość przysłony. Pomaga odpięcie obiektywu i przetarcie styków. Przyzwyczaiłem się do tego, choć bywa denerwujące ;-)

Boję się, że ta sztuka. W sklepie podpiąłem inną sztukę i bez problemu podawała wartości

Skocz do: