wojciechoner  Dołączył: 11 Wrz 2008
  PROBLEM?
generalnie kupilem sobie dzisaj pentaxa k200d i problem mam taki ze mniej wiecej polowy zdjec nie chce mi zapisac na karcie nie mam pojecia czemu... wyswietla sie komunikat ze nie mozna zapisac zdjecia lub w trybie przegladania aparat nie moze wyswietlic tego zdjecia.... zastanawiam sie czy nie jest temu winna karta ktora kupilem kingston sdhc 4gb z prekoscia zapisu 6mb moze aparat nie ogarnia takiej szybkosci i nie jest kompatybilny z ta karta? wie moze ktos cos na ten temat? POMOCY! :shock:

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
1. Nazwij temat porządnie (podtytuł nie zawsze widać).
2. Dużo lepszym działem jest "Korpusy cyfrowe" niż "Fotografia"
3. Sprawdź aparat z inną kartą - wg mnie problem tkwi w napisie "Kingston". Dużo ludzi się żali na tego producenta.

wojciechoner  Dołączył: 11 Wrz 2008
generalnie to przepraszam za zle umieszczenie tematu... a co do karty to problem jest taki ze to jedyna karta jaka mam a nie kojaze nawet zeby ktos z moich znajomych mial sd dlatego czekam na jakies opinie w tym temacie...

[ Dodano: 2008-09-12, 00:00 ]
wzielem karte micro sd przlozylem do karty sd od mojej motoroli i zadnego problemu z zapisem.... pozostaje tylko kwestaj czy tu chodzi o to ze kingston to takie gowno czy transfer 6mb/s karty jest za szybki na k200d....? tak czy siak jaka karte za nieduze pieniadze 4gb moze mi ktos polecic?:)

gorky  Dołączył: 25 Kwi 2006
uzyj opcji 'szukaj' i tym sposobem zorientuj sie, ze powinienes kupic SanDiska

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Sandisk Ultra II 4GB SDHC. Za jakieś 40 zł można kupić. Byle nie podróbkę...

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
wojciechoner napisał/a:
wzielem karte micro sd przlozylem do karty sd od mojej motoroli i zadnego problemu z zapisem.... pozostaje tylko kwestaj czy tu chodzi o to ze kingston to takie gowno czy transfer 6mb/s karty jest za szybki na k200d....?

Ja używam takiego Transcenda i jak na razie wszystko jest w porządku. Kingstonów należy unikać bo znane są problemy przy korzystaniu z nich w aparacie cyfrowym. Choć z pewnością to nie jest regułą.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
wojciechoner napisał/a:
czy transfer 6mb/s karty jest za szybki na k200d
Z pewnością.

kenworth  Dołączył: 06 Sie 2008
Z szybkością to nie jestem pewien, ja używam karty Secure Digital SD/(SDHC) Extreme III Sandiska o
prędkości zapisu: 20MB/s (133x) 2GB i nie miałem do tej pory żadnych problemów.
Moja rada to sformatuj karte w aparacie, jak nie pomoże to raczej szukaj drugiej.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
kenworth napisał/a:
Z szybkością to nie jestem pewien
To był taki lekki żart.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
argawen, :lol: :lol:

Yaner  Dołączył: 11 Sie 2008
No tak nie pierwszy raz ktoś ma problemy z Kingstonem, choć to akurat niby OK marka jest. Ja używam A-Data 4GB SDHC i nie mam z nią problemów oraz SanDiska Extreme III który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył faktem, że z tą kartą mogę w serii zrobić 4klatki w trybie Hi. A myślałem, że 3kl. to max dla K200.

afuszejk  Dołączył: 28 Maj 2008
SanDisk i nie ma gadki!

sagittarius  Dołączył: 10 Sty 2008
A formatowałeś ją w aparacie ?

Skocz do: