kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
Czy wyedytowac PDF'a?
Witam.
mam problem jak w temacie. Jest katalog firmowy (w formacie PDF), w którym trzeba podmienić tekst na polski. Jakie narzędzia lub metody polecacie, czy ktos ma w tej materii doświadczenie? Sprawa jest dla mnie b. ważna. Z gory dziękuje za pomoc.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Zależy jak został spreparowany pdf i z czego. Niektórych pdfów nie wyedytujesz. Jeśli się da, to używam Adobe Acrobat Professional.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
kristofo, w Acrobacie mozesz w zasadzie pracowac tylko na liniach tekstu, moze byc ciezko. Jesli ten tekst da sie przykryc wastwa tekstowa w PS, do ktorej wpiszesz polski tekst, to ja bym tak zrobil i wyeksportowal do PDF.

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Czesc,

Ja sprobowalmym Open Office (ale nie jestem pewien jak tam z edycja pdf).

A pierwsza mysl to wyeksportowac do .html i zdobic dowolne zmiany a potem spowrotem do pdf. Na szybko taki programik to eksportu pdf->html:
http://download.chip.eu/pl/download_pl_105398.html

Z html->pdf to moze byc prosto stosujac np drukarke pdf (np PrimoPDF).

Pozdrawiam

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
Możesz użyć programu Foxit PDF Editor 2.0, tylko musisz mieć do niego klucz bo w wersji trial na górze wyrzuca nazwę programu, która jednak psuję wygląd pdfa...

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
Jedyną sensowną metodą na pdf'a jaką znam i stosuję jest program ocr. Fine Reader wczytuje pdf'a na takiej samej zasadzie jak zeskanowaną kartkę, ocr'uje i zapisuje jako np. dokument Worda. Wadą tej metody jest konieczność ponownego formatowania i ustawiania tekstu, bo Fine Reader nie robi tego w sposób doskonały. Zaletą metody jest możliwość przerobienia zabezpieczonego pdf'a.

Przemas  Dołączył: 11 Gru 2006
kristofo, ja jak potrzebowałem coś pomieszać w pdfie to używałem inkscape darmowy program do edycji wektorów - bardzo dobrze sobie radzi z importem pdfów.

gompky  Dołączył: 22 Kwi 2006
daje sie często wciągnąc do Corela, zależy czym wyedytowany

^mmm^  Dołączył: 04 Paź 2006
Pakiet Adobe CS3 powinien dać rade. Bardzo dużo zależy od tego co ten pdf zawiera.

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Wypróbuje wszystkie i dam znać, która jest najbardziej "teges". Pozdrawiam

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
Gdybym się spieszyła, a tekst byłby na białym tle, niepoprzecinany zdjęciami/grafikami...
Zaimportować do Indesigna, nałożyć biały prostokąt, wlać na to tło w ramkę tekstową tekst, wyeksportować do pedeefa - tada ;-)

Edycja programami edytującymi pdf jest dość żmudna, ma sens kiedy poprawić trzeba jakieś literówki, pojedyncze dane.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Jak koncert rad to koncert.
A może SolidConverterPDF?
Z pdf'a do Worda, poprawki, i z Worda do pdf'a.

[ Dodano: 2008-09-12, 22:22 ]
Po nieprzewidzianej przerwie, dodaję przykład (tak na cito).

A doświadczenia nie mam.

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
dickkett, wow. Całkiem fajnie działa :-) przetestuję u siebie w pracy :-)

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
dickkett napisał/a:
Jak koncert rad to koncert.
A może SolidConverterPDF?
Z pdf'a do Worda, poprawki, i z Worda do pdf'a.

Ale to platna wersja raczej ;)

FotoPepe napisał/a:
Ale to platna wersja raczej ;)

Pytanie było o narzędzia lub metody a nie o darmowy soft :-P
Poza tym katalog jest
kristofo napisał/a:
firmowy

dickkett napisał/a:

Poza tym katalog jest
kristofo napisał/a:
firmowy

raczej - katalog firmowy

co wcale nie oznacza ze jest gotowy placic za program, aby przeksztalcic jednorazowo katalog :-/

FotoPepe napisał/a:
co wcale nie oznacza ze jest gotowy placic za program, aby przeksztalcic jednorazowo katalog :-/

Takich przypuszczeń o kristofo pochopnie, publicznie bym nie pisał.

dickkett napisał/a:
FotoPepe napisał/a:

Takich przypuszczeń o kristofo pochopnie, publicznie bym nie pisał.

Patrzę z normalnego punktu widzenia (tak mi się wydaje), ja też za jednorazową zmianę wolabym tyle nie płacić.
Co innego jak wdrażam to na stałe, i to do firmy ;)

Jest trial (działania nie sprawdzałem).

[ Dodano: 2008-09-13, 00:20 ]
FotoPepe napisał/a:
ja też za jednorazową zmianę wolabym tyle nie płacić.

Aż postanowiłem sprawdzić ile http://www.soliddocuments...lidConverterPDF

dickkett napisał/a:
Jest trial (działania nie sprawdzałem).

z założenia trial zwykle ma ograniczenia funkcjonalne (rzadko czasowe), ale tego programu też nie sprawdzałem, bo nei mam potrzeby.

Skocz do: