aldek  Dołączył: 13 Paź 2006
Tu sobie zerknij, dobra odtrutka na ten aluchłam, jakim nas te chińczyki teraz karmią. Na ceny nie patrz :-D
Ja powiem Ci, że mam też taką kolarkę, to czeski favorit z, uwaga, 1956 r. Tak, tak. I też jeździ mi się na nim doskonale, choć na moje obecne trasy to go po prostu szkoda (wertepy i błoto).
No dobra, kończymy ten spis złomu, bo nas wyamorzone alumłodziaki wyśmieją :-D

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
To i ja się pochwalę :) Przytargałem z Paryża szosówkę wykonaną w "Manufacture D'armes Et De Cycles De Saint Etienne" (+/- "Fabryka uzbrojenia i rowerów w Saint Etienne"). Powstała mniej więcej w latach '60-'70, oczywiście na rurkach lutowanych w mufach. Dostałem ją za dobrowolne 5 euro na piwo od organizacji będącej odpowiednikiem Masy Krytycznej - www.velorution.org, mającą siedzibę przy Rue Servan w 11 dzielnicy (jakby ktoś był w Paryżu i potrzebował roweru, to może ich odwiedzić). Niestety dostałem rower w kawałkach - gdybym poczekał 3 dni odnowiliby go i złożyli. Niestety musiałem wyjechać i teraz mam zabawę z dobieraniem wkładu suportu i szukaniem różnych części pod nietypowe wymiary ramy. Ale nie poddam się i kiedyś ją złożę! (raz już ją złożyłem jako singlespeeda, ale niestety bez odpowiednich części ma tendencję do samorozkładania :P)

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Na grupie dyskusyjnej pl.rec.rowery toczy się obecnie dyskusja pod tytułem "Rower holenderski".

Z dostarczonych tam linków pozwolę sobie wkleić wcale niezły rower:

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
Kytutr naprawiłeś już ten rower? ja bym to powiercił, wstawił tulejkę aluminiową-dać do pospawania, nagwintować i hulać. nie wiem jak wyglądają korby ale można wymienić całość (korby + zębatka) na inne. sposobów naprawy jest niemało, trzeba tylko mieć z czego i czym to zrobić.

[ Dodano: 2008-09-12, 20:28 ]
aldek napisał/a:
może nie na samo spasowanie ta tuleja w korbie tej tkwi, wypusty może mieć jakieś albo co

wystarczy pasowanie ciasne, wcisk na prasie albo w tym przypadku (stopy aluminium) raczej połączenie skurczowe.

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
piters1986 napisał/a:
Kytutr naprawiłeś już ten rower?
Oddałem do serwisu, który znam i który potwierdził, że potrafią wstawić tuleję. W poniedziałek lub wtorek rower będzie do odbioru - nie ma innego wyjścia: w poniedziałek zaczyna się Europejski Tydzień Zrównoważonego Transportu, w którym zamierzam aktywnie uczestniczyć.

Skocz do: