greenhorn  Dołączył: 12 Wrz 2008
K20 vs D80
Witam
Rozterka- jak w tytule. Dawniej użytkownik Zenita XP, potem (i obecnie) Spotmatica. Głównie krajobrazy, wystarczało mi prawo własności do Takumara 55/1,8 i 35/3,5- znajomi też mieli szkiełka z M42 i dawali pożyczać... No i teraz rozglądam się za cyfrowym lusterkiem, po -jak sądzę, dość dokładnej lekturze materiałów z netu i skąpca.pl- ostały się dwa warianty:
1.Ka 20 z kitem, a z czasem się coś dokupi- jak już będę dokładnie wiedział na co wydać kasę (żeby było z sensem).
2. D80 + Sigma 20/1,8 , plus Nikkor 50/1,8. Ew z czasem coś się dokupi.
Generalnie dokupywało by się szkiełka kryjące FF, bo za te parę lat moga się przydać (taki "wszelki wypadek")- ale w sumie chyba w każdym z tych systemów jest ich sporo/ wystarczająco dużo.
Ceny w/w zestawów są w zasadzie porównywalne, problem w tym, że nie bardzo orientuję się w ewentualnych przewagach/ brakach poszczególnych systemów cyfrowych. Dla mnie lusterko cyfrowe ma być po prostu czymś w rodzaju analoga z nieskończoną, darmową błoną ;-) ... możliwości obróbki cyfrowej jeszcze nie zaznałem. Autofocus (szybkość, precyzja) nie jest jakimś szczególnym priorytetem- jak będzie, to przecież go nie wyrzucę, ale że "widoczki" na ogół mało się ruszają, a do tej pory za AF robiły dwa paluszki lewej dłoni- koncepcja samodzielnego ustawiania ostrości jest dla mnie raczej normalna.Cóż, mam pewne podejrzenia, że po wyborze metodą "orzeł czy reszka" byłbym zadowolony z każdego z tych aparacików- ale czymś w końcu chyba się jednak różnią??? W sensie wartości użytkowych z punktu widzenia totalnego amatora, specyfikacje techniczne oczywiście czytałem. Tyle, że- znajomi nikoniarze mówią "bierz Nikona, bo to Nikon", canonierzy "bierz Canona, bo to Canon" (w dużym skrócie...)- a ja bym chciał choćby zarys >konkretnego< argumentu. W sumie, jakbym miał sam wybierać, bez doradztwa- to wziąłbym K20, tyle że podstawowym argumentem byłoby "bo jakoś tak mi się podoba". No, a może są jakieś bardziej konkretne rozróżnienia?... (za stabilizację robi u mnie statyw, więc jej brak w korpusie Nikona nie skreśla). Wasze forum jest trochę znane z, ekhm, "marketingu D40"- więc to nie jest tak, że tylko swoja markę polecacie ;-) , jak uważacie to za odpowiednie - toteż się pytam- lepiej wybrać wariant z Pentaxem czy Nikonem?

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
greenhorn napisał/a:
znajomi nikoniarze mówią "bierz Nikona, bo to Nikon", canonierzy "bierz Canona, bo to Canon"

A Pentaksiarz Ci powie, żebyś brał Nikona D40 :-P

greenhorn napisał/a:
Wasze forum jest trochę znane z, ekhm, "marketingu D40"

Ups. Nie doczytałem. Faktycznie, coś o tym słyszałem, ale, żeby aż tak :shock:

A tak poważnie mówiąć, ja na Twoim miejscu poczekałbym na D90. Jeśli Ci się śpieszy, to weż to, co lepiej Ci w ręce leży.

Yaner  Dołączył: 11 Sie 2008
Ja bym też poczekał na D90.

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Bierz Nikona, nie popełniaj mojego błędu :roll: :roll: :roll: :lol:

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Ewentualnie jakieś używane body niekoniecznie D80 ale np K10. Ja bym dopłacił do N 50/1.4. Za to do pentaxa masz rewelacyjną S 50/1.4 za 1400 zł.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
256mb, :?:

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Jak do krajobrazów to główna wada Pentaxa - AF Ci nie będzie przeszkadzała. Za to dostaniesz najsolidniejsze w swojej klasie body i najlepsze w internecie forum :-D Do widoczków dokupisz Sigmę 10-20 albo 12-24 (jak ma kryć FF koniecznie) i będziesz zadowolony :-)

greenhorn, jedyne o czym musisz zdecydowac to tylko to czy zalezy ci bardzo na pelnej klatce czy nie.....reszta to sa sprawy pomijalne - chyba ze robisz reporterke

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
greenhorn, ja sie zastanawialem nad K10 a D80 i wzialem KaDychę, mając do wyboru K20 raczej bym się nie zastanawial. Ale teraz bym trochę poczekał na nowe premiery jak powyżej radzą :-)

256mb, w sensie Sigma 50 1,4??

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
a coś nie tak z tą Sigmą 50 1,4 ?

Gavreel  Dołączył: 21 Sie 2008
Yaner napisał/a:

me too!

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Jeżeli dobrze zrozumiałem masz jeszcze szkła M42? Jeżeli chciałbyś je wykorzystać to zdecydowanie łatwiej będzie to zrobić na Pentaksie.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
256mb, fotografowałeś kiedyś tą Sigmą? Trzymałeś ją chociaż w ręce?

Nie jest zła pewnie, ale akurat Pentax ma świetną 50/1.4 i do tego niedrogą w porównaniu do innych systemów.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Kiedyś miałem podobna rozterkę i wybrałem K10D ze względu na jego ergonomię. Pod tym względem K10 jest (moim skromnym, zdaniem) genialny. Z tego co wiem, D80 ma tę sama matryce co K10D więc. Różnice są raczej w "opakowaniu" i "użytkowaniu" (szczególnie jak robisz w RAW jakośc powinna być podobna) i optyce. Ale ogólnie oba sprzęty są podobne jakościowo. K20D zaś to już kolejna generacja - może nie rewolucja, ale ewolucja (kolejna generacja) i tak już niezłego K10 wiec D80 słabym dla niego kontrkandydatem jest.

Poza tym poczekałbym z 2-3 tygodnie - Photokina nadchodzi i warto popatzreć na nowe trendy. Pojawią się nowe body to stare zaczną tanieć i ogólnie zacznie się duży ruch.

ps: Jeszcze jedno. Piszesz, ze chcesz dużo pracować w plenerze. K10/20 są uszczelnioone przed zachlapaniem/zapyleniem. Jak odpowiednie szkiełko kupisz (podobnie zabezpieczone) to bedziesz mógł bez duzego strachu focic w deszczu/ śniegu. Ja tak robiłem (używałem kita z uszczelnionym gumka bagnetem zakładając, ze niewiele strace jak on padnie). To chyba deko ważny argument moim zdaniem. Poza tym ogólnie Pentaxem fajnie mi się w terenie pracuje - znowu daje znać jego przyjaznośc dla użytkownika).

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Może chodzi o ultradźwiękowy silnik AF :?:

[ Dodano: 2008-09-12, 21:47 ]
dsk napisał/a:
256mb, fotografowałeś kiedyś tą Sigmą? Trzymałeś ją chociaż w ręce?

gorky  Dołączył: 25 Kwi 2006
Re: K20 vs D80
greenhorn napisał/a:
W sumie, jakbym miał sam wybierać, bez doradztwa- to wziąłbym K20, tyle że podstawowym argumentem byłoby "bo jakoś tak mi się podoba".

Dla mnie przy wyborze to bylby (i byl) podstawowy argument ;)

Kiedy przesiadalem sie z Praktiki na SuperA szukalem duzo i najbardziej pomoglo mi to forum (jeszcze chyba stare). Oprocz argumentow merytorycznych poczulem jakas dziwna sympatie do systemu bedacego troche poza glownym nurtem C/N - cos jak podobienstwo charakterow ;)

No a gdy zdecydowalem ze nadszedl czas na zakup lustrzanki cyfrowej to jedyny dylemat wiazal sie z finansami. Bylo mnie stac na uzywana K100 - kupilem uzywana K100 (zreszta w stanie jak nowka - dzieki Meggido ;) ). Nawet nie rozwazalem innych producentow - nie tylko ze wzgledu na posiadane juz szkla, ale przede wszystkim dlatego, ze Pentax 'jakos tak mi sie podobal' i bylem niemal pewien ze bedzie mi sie tym aparatem przyjemnie robic zdjecia.
Jak mozesz sie domyslic - nie zawiodlem sie :)

Wez k10 - uzywajac PPLa dostaniesz obledne kolory
K20 jest bliko K10 ale jednak to juz nie to samo - roznice sa niewielkie ale....

TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
Gavreel napisał/a:
Yaner napisał/a:

me too!

a ja bym nie czekał. ;-) Kupił d80 albo używke d200.
d90 będzie narazie drogi a i ogólnie niby spoko, nowy a i tak wole d200.

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
espresso napisał/a:
Bruinen napisał/a:
Do widoczków dokupisz Sigmę 10-20 albo 12-24
dlaczego powielasz pogląd, że do widoków tylko szerokie szkiełka? Sporo robię tzw widoczków, ale uwielbiam długie szkła do tego celu, najlepiej 300 - 400 mm.

Własnie kilka takich moich fotek:
http://www.obiektywni.pl/...rafia-84220.php
http://onephoto.net/info.php3?id=452965
http://plfoto.com/1625090/zdjecie.html

Krajobrazy większość ludzi chyba rozumie się jako panoramy, a to coś innego od pokazanych zdjęć. Takie drzewka (ładne) jak popełniłeś, to myślę, że szerokim byłoby trudno zrobić. Inne szkła, inne zdjęcia.

a co niby d200 ma lepszego od k10 /k20 ????
do plenerow to nie ma znaczenia

Skocz do: