BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
usunięcie loga "3"
witam was serdecznie w sobotni poranek ;)
mam problem.
Otóż kupiłem sobie telefon z logiem sieci "3" na obudowie.
Z racji, że takie rzeczy strasznie mnie denerwują chciałbym się jak najszybciej tego pozbyć.
Tylko właśnie.. jak?
Wiem, że jest to coś namalowanego lub nadrukowanego na obudowie, ponieważ czuć to pod palcami.
Próbowałem zmywaczem do paznokci - nie działa, żadnego efektu.

tutaj dwa poglądowe zdjęcia.

Jakby ktoś miał jakieś sugestie, będę wdzięczny :)

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Papier ścierny ? ;-)

wolałbym aby oprócz "3" wszystko zostało na swoim miejscu :D

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
YellowLabel, wymien obudowe?
A tak btw, mialem ten telefon kiedys, ale strasznie mnie irytowal, bo slider zbyt latwo sie rozsuwal...

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Zamaluj czarnym sprayem matowym.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
YellowLabel, a spirytusem? Albo baaaardzo ostrożnie benzyną ekstrakcyjną i patyczkiem kosmetycznym?

milo, a mój się właśnie strasznie ciężko rozsuwa..
a po za tym, był tani i ma wszystko czego potrzebuję. :)

dobra panowie, spróbujemy spirytusem

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Jak nie zadziala to czasem nie zmarnuj tego spirytusu !!

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
To ja proponuję 2 rzeczy:
- pasta do zębów wybielająca [ma właściwości lekko ścierne]
- bardzo [!!!!] drobny papier ścierny [600-800?]
- a sobie przypomniałam - może pasta diamentowa? [jak zwał tak zwał] - nigdy nie używałam, więc nie wiem jak się spisuj.

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
To ja się nieśmiało podepnę. Identyczne okoliczności- nowy telefon.
Czym to O2 sczyścić? Jest na takim błyszczącym ala chrom plastiku, nie chce go zmatowić ani też nie chcę, by biała smuga została. Co proponujecie ? :-? :roll:

forestowy
[Usunięty]
Na 100% spiryt nie zadziała. Jak coś co się pije i nie szkodzi żywemu organizmowi 8-) może zaszkodzić farbie.
Benzyna ekstrakcyjna prawdpodobnie tez nie ale radze spróbować najpierw na wewnętrznej stronie klapki od baterii czy nie zeżre plastiku.
Jak obudowa błyszcząca i nie malowana to szmatka + pasta samochodowa TEMPO(czy jak ona się tam zwie) i da rade. Ale ostrzegam że będzie się błyszczeć jak psu j..a :evilsmile:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Aha - alkohol nie zadziała - w czasie Sylwestra zalałam Me45, więc wiem ;-)
Benzyna - raczej też nie [bo niby czemu by miała].
Rozpuszczalnik.... jak mu tam... ten cuchnący... [nitro???] - odpada - uszkodzi plastik [częściowo go rozpuści, a jeśli będziemy używać do tego celu waty, to przepiękne kłaki zostaną].

Jeszcze jeden sposób - zobaczyć paznokciem czy jest wypukły lekko - jak tak, to spróbować tymże paznokciem :-D

miodzik  Dołączył: 19 Lut 2008
mygosia napisał/a:
zobaczyć paznokciem czy jest wypukły lekko
:-D niestety nie jest :-D a wszelkie próby usunięcia logo po przez rozpuszczalniki tylko zniszczą obudowę :-D na serio najprościej i chyba najlepiej kupić nawet w miarę dobrą podróbkę choćby na allegro :-) Wymiana jest bardzo prosta ale jak byś miał wątpliwości jak to zrobić to służę radą ;-)

Ja na Twoim miejscu osobiście bym się przyzwyczaił do tej trójki w końcu to nie takie straszne mieć namalowane na obudowie logo operatora! w końcu to tylko obudowa ;-)

a telefon to nie członek rodziny :-P

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
forestowy napisał/a:
Na 100% spiryt nie zadziała. Jak coś co się pije i nie szkodzi żywemu organizmowi 8-) może zaszkodzić farbie.

Wszystko zależy od tego czym jest rozpuszczalnik i czym jest farba... Plakatówki możesz zmyć nawet wodą... więc argument nietrafiony.

mygosia napisał/a:
Aha - alkohol nie zadziała - w czasie Sylwestra zalałam Me45, więc wiem ;-)

Ot, dziwności... Oznaczenia na drukarkach HP zmywa wzorowo zwykły spirytus salicylowy i/lub rektyfikowany. (Wyroby pitne mogą mieć za słabe stężenie ;-) )

Cytat
Jeszcze jeden sposób - zobaczyć paznokciem czy jest wypukły lekko - jak tak, to spróbować tymże paznokciem

O! Od tego sposobu to by należało zacząć :mrgreen:

mygosia, nic z tego w domu nie mam ...no oprócz paznokcia. Ale niestety ten nie działa :(
Spirytus także odpadł w przedbiegach.
forestowy, obudowa malowana i błyszcząca :)

miodzik, tak wiem, ale to nie teraz. Ta co mam jeszcze jest w bardzo dobrym stanie więc nie ma sensu wymieniać.
PS. Do zdjęcia przedniej obudowy potrzebuję coś rozkręcać? bo nie wiem jak ją zdemontować ^^

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
forestowy, Twój post usunąłem, jako że był poniżej wszelkiego poziomu.
Powstrzymaj się od podobnych odzywek w przyszłości.

forestowy
[Usunięty]
Przepraszam zainteresowanych, bije się w pierś :oops:

YellowLabel napisał/a:
Do zdjęcia przedniej obudowy potrzebuję coś rozkręcać? bo nie wiem jak ją zdemontować ^^

Nie, nie potrzebujesz niczego rozkręcać. Najlepiej było by mieć małego "podważaczka" czyli z lekka zakrzywiony śrubokręt (znaczy się końcówkę zakrzywioną pod kątem ok 30 st) ale oczywiście można użyć zwykłego małego i przede wszystkim cienkiego ale dość szerokiego śrubokręta do podważenia przedniego panelika. Główne zatrzaski mocujące są cztery po lewej i prawej stronie wyświetlacza ok 30% odległości od góry i od dołu przedniego panelu. Jeśli uda Ci się podważyć jedną stronę tak aby odskoczył bok panelu-reszta pójdzie gładko..
Powodzenia! I nie bój się na prawdę to nie takie skomplikowane ;-)

regis  Dołączył: 30 Gru 2006
miodzik napisał/a:
można użyć zwykłego małego i przede wszystkim cienkiego ale dość szerokiego śrubokręta

ale ostrożnie, lepiej było by użyć np. piórka od gitary, rogu karty kredytowej, czegoś plastikowego co nie porysuje tej obudowy, bo jak założysz podróbkę to po miesiącu noszenia w kieszeni telefon będzie wyglądał tak że z radością wrócisz do oryginału z "3".

regis napisał/a:
ale ostrożnie, lepiej było by użyć np. piórka od gitary,

Rewelacyjny pomysł! Sam początkowo w serwisie używałem piórka gitarowego, które do dzisiaj się wala po szufladzie hehe :-D

Skocz do: