miodzik  Dołączył: 19 Lut 2008
hehe 4 :-) za pierwszym podejściem na hp 6715b ;-)

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Ostatecznie przy drugim podejściu miałem 22 błędy z ewidentnym naciskiem na dwa obszary zielony-turkusowy i wąski obszar "różu" (panie wybaczą nieznajomość nazw poszczególnych odcieni :P )
Tak więc albo ja jestem ślepy w tych obszarach, albo to mój tandetny lcd nie pokazuje prawidłowo poszczególnych kolorów.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Benq fp91GP - oświetltenie boczną lampką halogenową, która świeci bocznie na matrycę [czyli fatalnie... - zmniejszone kontrasty, podświetlone drobinki kurzu itp]
1. Zero błędów - sądzę, że jednak największe znaczenie ma tutaj zdolność odróżniania odcieni cieplejszych i chłodniejszych. Sprzęt raczej odgrywa drugorzędną rolę.
2. Widzę TEST ledwo, ledwo - jak zgaszę tą felerną lapmkę - dużo lepiej :-)
3. 19 pasów, ale mogłam się z deczka pomylić, bo musiałam przesuwać suwaczek ;-)

Aha - po 9h pracy, zakupach i przeczytaniu 200 stronicowej książki :-D

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Heh, fajny test.
Próbowałem go ułożyć na pracowym lapku IBM T61 i miałem dość po dwóch paskach :(
A w domu na starym CRT Eizo ułożyłem całość w połowę tego czasu. 4 błędy :)

Jutro powinien dojechać mój nowy "stary" LCD. Jak test wypadnie gorzej niż na CRT to będę miał zagwozdkę :->

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
fotografia cz-b jest dla mnie :evilsmile: ! 34 - no fakt, że wzrok zmęczony po pracy i test robiony na laptopie, ale znacznie gorzej niż forumowa norma.

Anno  Dołączyła: 04 Sie 2007
15 błędów. Monitor monitorem, ale prawda jest taka, że po ośmiu godzinach wpatrywania się z bliska w drobne błyszczące przedmioty, to moje oczy nadają się do kalibracji :-/

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
"You have perfect color vision!"
Zaczynam doceniać starego LCD'ka NEC'a :-D

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
a ja miałem 961 :oops:
jest po północy i nie mam już siły... więc sobie sprawdziłem ile jest błedów jak sie nic nie ruszy...

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
a ja go ciachnalem teraz, przed snem..

bledy 4

na Samsung SyncMaster 957DF podlaczonym do lapka..

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Dobra, zrobiłem to jeszcze raz na "starym" nowym monitorze LCD.
"Perfect color vision", całe szczęście :) Bo się bałem, że wymiana CRT na LCD nie wyjdzie mi na dobre ;-)

sharik  Dołączył: 21 Lis 2007
hehe - zero - ale miałem chwilę zwątpienia.... czyli Belinea 1745 S1 godna polecenia, w domu sprawdzę po południu

oc  Dołączył: 29 Kwi 2008
Test podany przez Jarka Dąbrowskiego.
Warunki testu:
LCD z serii "dużo, tanio...".
Półmrok.
W LCD ustawiony contrast/jasność na podstawie jakiejś grafiki (na tym się kończą możliwości konfiguracji monitora...)
Mózg mi się lansował i nie dałem rady zrobić testu.
Zmieniłem opcję w monitorze z custom na "graphics" (kontrast i jasność, że głowa boli) i o dziwo poszło gładko, 0 błędów.
Nie wiem co tym myśleć.

voorjaarman  Dołączył: 13 Sie 2008
Hmm,

0 błędów w pierwszym i 19 pasków w drugim za pierwszym razem.

Właściwie nie wiem z czego się cieszyć. Z monitora w laptopie HP dv6885se? Czy też z dobrych ślepi na wyposażeniu...

W każdym razie testy fajne bo poprawiają humor :mrgreen:

imho dużo daje monitor - przesiadłem się z laptopa na domowe LCD (Belinea) i nagle ilość błędów spadła mi do 8 i to w zupełnie innym obszarze barw - teraz jedyne błędy były w hmmm... zieleniach? (zmora nazywania kolorów innych niż podstawowe ;)), na nędznym lapku miałem problemy z "różami".

Sadorg  Dołączył: 29 Sty 2008
7 błędów na Samsungu SyncMaster 920N przy słońcu świecącym po matrycy ;-)
"TEST" tez widzę.

voorjaarman  Dołączył: 13 Sie 2008
Grendel,

Szybkie pytanie w stylu OT.
Czy Ty jesteś Grendel po John Gartnerze czy po Derek William Dick'u :?: :-)

po obu ;) Pierwsza impresja oczywiście od Dicka, potem dopiero doczytałem Gardnera, ale Fishowy Grendel bardziej mi odpowiada(ł).

aneheli  Dołączył: 29 Kwi 2008
4 błędy w różach jak kolega wcześniej na lapku acer aspire 5720z i też po 8 godzinach wpatrywania się w pracy :) co myślę że ma akurat mało do rzeczy

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Sprawdz ile widzisz kolorow ;)
Test online znajduje się TUTAJ. Oczywiście, wynik jest wypadkową wrodzonych zdolności oraz używanego monitora ;) Dla przykładu, mój wynik na DELL-u 2209WA to: 28 punktów ;)

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
izbkp, już zdaje się gdzieś było
byłem przerażony że byle TN w laptopie lepiej działa niż markowe CRT, się chyba było i wypaliło to CRT

Skocz do: