lukas1  Dołączył: 02 Cze 2008
  Jak uzyskac efekt koloru na czarno-bialym zdjeciu? CZY NIKT?
Prosze o pomoc jak to zrobic?
Z softu mam CS2 i Silkypix 3.0 wiem ze na pewno powinno to byc w cs-ie al egdzie

Z gory dzieki ;-)

JacekK  Dołączył: 08 Wrz 2008
lukas, ale o co ci dokładnie chodzi? Czy chcesz kolorować stare czarnobiałe fotki?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Jesli chodzi o efekt tonowanie na sepie, cyjan, czy co tam innego, to na balansie kolorow sie najlatwiej robi. A jesli chcesz kolorowac zdjecia, to pierwszy tutorial, ktory mi wyskoczyl w google, to:
http://www.photoshopbox.c...ite-photos.html

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
lukas1, bierzesz pedzel i malujesz inaczej to fotki nie nabędą kolorów

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
PS
IMAGE – MODE – DUOTONE
Tu możesz zdefiniować 2, 3 lub 4 kolory. Krzywymi określasz jakiemu zakresowi waloru mają odpowiadać.

Domyślam się, że chodzi o to żeby uzyskać obraz monochromatyczny składający się z kilku barw (brzmi bez sensu) ale tak jak czarnobiały może byś też np różowo niebiesko brązowy itd, możliwe chyba do 5 kolorów -
no to w menu obrazek zmieniasz tryb na skalę szarości, potem w tym samym menu wybierasz bichromia a tam dobierasz składowe kolory, można je dalej edytować. Wszystkie PHS od 5.0 mają tą funkcję tylko różnie rozbudowaną (w starszych nie sprawdzałem) warto potem wrócić do trybu RGB

[ Dodano: 2008-09-14, 00:36 ]
o zbyllu właśnie w tej samej chwili o tym samym

JacekK napisał/a:
obraz monochromatyczny składający się z kilku barw (brzmi bez sensu)

Ty to napisałeś. :-P

zbiegiem okoliczności w tej samej chwili, no ale chyba o to o to chodzi

JacekK napisał/a:
zbiegiem okoliczności w tej samej chwili

W życiu nie napisałbym, że obraz monochromatyczny może składać się z kilku barw. ;-)
W monochromie jest jedna barwa zróżnicowana walorowo.

Ciekawe czy jest na forum o kolorowaniu starych fotografii, może warto założyć, to temat rzeka.

[ Dodano: 2008-09-14, 00:49 ]
Masz rację, dlatedo dodałem w nawiasie, że brzmi bez sensu

[ Dodano: 2008-09-14, 00:50 ]
Oj,m źle mi się klika.

[ Dodano: 2008-09-14, 00:59 ]
Kilka obrazów monochromatycznych nałożonych na siebie. Tylko do końca nie rozumiem jak się między sobą mieszają. Jeszcze za mało się tym bawiłem :oops:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Jemu pewnie chodzi o takie zdjęcia, gdzie główny motyw jest w kolorze, a cała reszta czarno-biała. Jeśli tak jest, to aż dziwne, że nie domyśliliśmy się wcześniej. :-P

[ Dodano: 2008-09-14, 01:01 ]
JacekK, pewnie chodziło Ci o ubogą polichromię. ;-) Problem polega na tym, że słowo polichromia ma już swoje znaczenie, trochę inne od tego.

Dobra, jeden kolor czy siedem i tak wiemy o co chodzi. ;-) ale przyznasz technika ciekawa

[ Dodano: 2008-09-14, 01:13 ]
Dawniej medykowałem z osłabiaczem Farmera i wzmacniaczem miedziowym na odbitkach papierowych, szkoda, że nie mam niestety żadnego przykładu, ot nie zachował się jak mawiał Jóźko z Czterech pancernych...

[ Dodano: 2008-09-14, 01:22 ]
W menu PHS nazywają to: bichomia. trichromia, kwadrychromia, czyli nie monochromia tylko polochromia ( wkońcu 2 to już liczba mnoga), tak czy inaczej życzę miłych, kolorowych (polichromatycznych) snów :-D

poprobuje to co wywniskowalem z waszych wypowiedzi, ale dokladnie chodzi mi o to ze przykladwo cala fotka jest czarno-biala a tylko jakis element jest w kolorze( jak czapka na glowie)

pomecze to pozniej wieczorem , teraz wracam do projektu

DLACZEGO DNI SA TAKIE KROTKIE :cry:

lukas1 napisał/a:
przykladwo cala fotka jest czarno-biala a tylko jakis element jest w kolorze( jak czapka na glowie)

Jeśli ta przykładowa czapka jest w innym kolorze niż cała reszta to w ACR w zakładce HSL/Grayscale (nie pamiętam, czy ACR w CS2 tę zakładkę już ma. Na pewno ACR z CS3) możesz zdesaturować partie w innych kolorach i zostawić tyko te, które Cię interesują. To bezpośrednio z RAWa możesz wyciągnąć. W Lightroomie można podobnie (DEVELOP – HSL/COLOR/GRAYSCALE).
W PS: selekcja obiektu i desaturacja reszty.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007

Stachu napisał/a:
http://www.photoshopsuppo...e-coloring.html

No właśnie Stachu. :-B Maski na layerach to super-rzecz. :mrgreen:

emdek  Dołączył: 28 Sty 2007
jeszcze coś takiego znalazlem, co prawda w druga strone, bo kolorowanie czarno-bialego, ale moze sie kiedys komus przydac:

http://gorzow-wlkp.pl/photoshop/nakladan.htm

poprobowalem link od Stacha apropo photoshopa i wychodzi super.
DZIEKI :-B

DarekK  Dołączył: 05 Lut 2008
To jeszcze jeden link do video + plus możliwość pobrania zdjęcia
jak w przykładzie:

http://www.dfv.pl/warszta...p-2.html?id=664

[ Dodano: 2008-10-13, 09:26 ]
i inny sposób

http://www.dfv.pl/warszta...p-2.html?id=666

Skocz do: