CanisLupus  Dołączył: 10 Sty 2007
[ analog] Mx- i problemy ze zdjeciami????
Mam Mxa i sporo fotek za nami...

Dzisiaj odebralem fotki o od fotografa a na nich 3 przeswietlone pasy przez cale zdjecie - na wszystkich!

Wydaje mi sie to trochre dziwne bo do tej pory bylo ok a teraz jest totalna kiszka.

Moje zdanie jest takie ze to to cos w labie zmajstrowali a migawka w aparacie jest ok.
Na potwierdzenie dodoam ze poziome pasy na kazdym zdjeciu sa identyczne a czasy migawki byly czesto zmieniane.

Sorry za tekst ale jestem mocno podpity - urodziny przyjaciela.

Pomocy!!!

Co o tym sadzicie?
Gdzie tkwi blad????

Pozdrawiam Lupus

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
pokaz sampla....

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Mam coś identycznego na zdjęciu z Me Super ale tylko na jednym z całego filmu się to przytrafiło, więc dołączam się do pytania.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
CanisLupus napisał/a:
Moje zdanie jest takie ze to to cos w labie zmajstrowali a migawka w aparacie jest ok.
Na potwierdzenie dodoam ze poziome pasy na kazdym zdjeciu sa identyczne a czasy migawki byly czesto zmieniane.

Rozumiem, że na gotowych zdjęciach są po 3 poziome jasne pasy? Czyli na kliszy ciemne?

Daj sampla.
A najlepiej zrób jeszcze zdjęcie cyfranką paska kliszy - tak żebyśmy mogli obaczyć cały problem holistycznie [z przerwami między klatkami].

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
U mnie zdjęcie wygląda tak, że 1/4 zdjęcia od góry i od dołu jest czarna.

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
MX i MEs mają zupełnie inne migawki, więc nie jest to chyba problem dotyczący jednakowo obu kolegów. Bez jakiejkowiek próbki trudno coś powiedzieć, ale np. w przypadku Eldreda to wygląda na wadę migawki której lamelki nie są otwarte przez cały czas przebiegu nad klatką (przelatują pionowo) - o ile opis od góry i od dołu dotyczy zdjęcia w poziomie.
A CanisLupus może mieć dziury w migawce (płóciennej w MXie)
Czekamy na obrazki !

DDspeed  Dołączył: 03 Wrz 2007
W przypadku Eldreda stawiałbym na jakiś problem z lustrem. Był o podobnym problemie ostatnio wątek.

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
Eldred napisał/a:
U mnie zdjęcie wygląda tak, że 1/4 zdjęcia od góry i od dołu jest czarna.

DDspeed napisał/a:
W przypadku Eldreda stawiałbym na jakiś problem z lustrem

No nie wygląda to na lustro (oczywiście wykluczyć nie można), bo jest czarne z góry i z dołu, niedomykające się lustro powodowałoby tylko niezaświetlenie dolnej części klatki (obraz jest odwrócony, dół tam gdzie zawiasy lustra).

Skocz do: