^mmm^  Dołączył: 04 Paź 2006
cotti napisał/a:
Gdybym się spieszyła, a tekst byłby na białym tle, niepoprzecinany zdjęciami/grafikami...
Zaimportować do Indesigna, nałożyć biały prostokąt, wlać na to tło w ramkę tekstową tekst, wyeksportować do pedeefa - tada ;-)

Jeśli tak szczegółowo pomagamy, to ja, jeśli teksty byłyby zapisane w pdf jako obiekty wektorowe, po prostu usunąłbym je narzędziem edycji zaawansowanej w acrobacie pro.
Reszta tak jak piszesz. Można by jeszcze rozważyć moment usunięcia tekstów - czy od razu, czy dopiero po ustawieniu nowych.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
dickkett napisał/a:
Takich przypuszczeń o kristofo pochopnie, publicznie bym nie pisał.
Ja tez kiedys w robocie potrzebowalem cos zrobic na wektorach, a ze wiedzialem, ze to bedzie jeden jedyny raz, a w razie czego jest jeszcze inkscape, to zrobilem to na corelowym trialu. Wg mnie to nie jest naduzycie licencji.

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
Jak już przedpiścy pisali, najświeższy Inkscape pozwala na edycje tekstów w PDFie. Sprawdzałem u siebie kilka tygodni temu.

TLu, ale pdf pdfowi nierowny.

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
Ja sobie w najlepsze imprezowałem (nad ranem wróciłem z firmowego grila :oops: ) a tu koledzy i kolezanki sypali pomysłami jak z rękawa. Ogromne dzięki. Po weekendzie spróbuje coś z waszych pomysłów wykorzystać.
Tak sobie jeszcze pomyślałem, ze może Adobe Acrobat Professional, przeciez to dedykowane narzędzie do tworzenia tego typu dokumentów. Zupelnie go nie znam, nie miałem do czynienia ale może ...

Jeszcze raz wielkie dzieki :-B :-B :-B

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
dzerry napisał/a:
pdf pdfowi nierowny.

Słusznie, ale jeśli to katalog to raczej jest to dobrej jakości pdf z osadzonymi wektorowymi fontami, bez specjalnych zabezpieczeń.

kristofo napisał/a:
Tak sobie jeszcze pomyślałem, ze może Adobe Acrobat Professional, przeciez to dedykowane narzędzie do tworzenia tego typu dokumentów
I tu jest podstawowy blad pojeciowy. Acrobat to tylko zaawansowane narzedzie do pracy z pdf. PDF sie tworzy w postcripcie z programow graficznych albo LaTex lub transoformuje z xml'a - xsl-fo + XEP na przyklad - ja tak w pracy robie. Wynikiem mojej pracy sa ksiazki w pdf'ach, ktore podczas powstawania nie widza ani jednego programu do grafiki albo skladu.

Skocz do: