argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Chyba sie jednak skusze na 70-200/2.8. Mam już 300/4.5, więc nie będę dublował ogniskowych. Ale na razie jestem w trakcie rozmów. Szwagier kolegi wyjeżdza do Stanów 10.09.

[ Dodano: 2006-08-09, 22:05 ]
Dziekuje za sugestie, ale chyba z zakupu Sigmy zrezygnuje. Jednak troche się boje tego BF lub FF. Poczekam, dozbieram, moze kupie w Polsce po sprawdzeniu.

Jeszcze raz dzieki za odpowiedzi :).

Ps. Kumpel mnie namawia, żebym coś kupił innego, bo nastepna okazja pojawi się za rok. Coraz bardziej kusi mnie 77mm/1.8. Akurat jest w B&H czarny :-) .

natus  Dołączył: 28 Mar 2008
100-300/4 vs 70-200/2.8+TC 1.4
odgrzeję stary wątek
czy ktoś miał okazję porównać pracę AF i jakość zdjęć 100-300/4 a 70-200/2.8+TC 1.4?

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
argawen napisał/a:
Coraz bardziej kusi mnie 77mm/1.8.

Też się nad nim zastanawiam... Mike Johnston pisał że uważa go za najlepszy autofocus na świecie... Wiem że może trochę przesadzał... :mrgreen: ;-)

[ Dodano: 2008-09-12, 19:16 ]
Gdyby nie zakres mojej gwiazdki to bym się juz nie zastanawiał... :mrgreen: :-D

[ Dodano: 2008-09-12, 19:23 ]
pozwolę sobie zacytować artykół z serii ,,Fotograf niedzielny" :,,W marcowym numerze z 2002 roku specjaliści z miesięcznika Popular Photography uznali Pentaksa SMC-FA 31 mm Limited za jeden z najlepszych obiektywów stałoogniskowych jakie kiedykolwiek testowali (pozostałe dwa to Voigtländer Heliar 50 mm f/3.5 i Nikkor 45 mm f/2.8P a la Tessar. Nie wynikało to jasno z numeru, ale skontaktowałem się z naczelnym, Jasonem Schneiderem, który potwierdził moje domysły). Jednak to 77 mm Limited może być najlepszym z tej trójki. Ten niemal idealny krótki teleobiektyw jest wspaniały - kontrastowy, doskonale się nadaje do portretów na pełnym otworze przysłony, ma naprawdę piękny, delikatny bokeh, który dopełnia trójwymiarową wyrazistość płaszczyzny ostrości. Najlepszy w swojej klasie? Jest wiele wspaniałych krótkich teleobiektywów, ale nie przychodzi mi do głowy żadne szkło tego typu przeznaczone do lustrzanki autofokus, które byłoby lepsze."

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Hm... ta dyskusja była w 2006 roku.

No wiem że 2 lata to szmat czasu... Idealnie by było gdyby 77 ltd wyposażyć w sdm i uszczelnić.. :mrgreen: Ale na razie tego nie ma... :-|

Akai  Dołączył: 06 Sty 2008
no i zdarzylo sie i tutaj zakrzywienie czasoprzestrzeni :mrgreen:

Akai napisał/a:
no i zdarzylo sie i tutaj zakrzywienie czasoprzestrzeni :mrgreen:

No wiesz... Może to wina wielkiego zderzacza ,,headronów :mrgreen: " :?:

Akai  Dołączył: 06 Sty 2008
no wlasnie, wlasnie.Ktos nacisnal guzik i poszlo... :mrgreen: .

piterkce  Dołączył: 14 Wrz 2008
Mam podobny problem. Również poszukuję zamiennika kita.Mam trzech pretendentów lecz nie mogę się zdecydować, co wybrać do K20D. Posiadałem kita 18-55 AL II, ale sprzedałen gdyż jak dla mnie nie byl zadowalający. Co prawda w dzień przy dobrym oświetleniu fotki bez zarzutu lecz po zmierzchu oraz w nocy często sie gubił. Przejeżdżał po całym zakresie kilka krotnie, a jak już trafił to zdjęcie nie ostre wychodziło.. Rozmyślałem także o Tamronie 18-50 ale jak wiadomo ciężko trafic dobry egzemplarz. Z serwisem również licho. Najbliżej mnie znalazlem w Krakowie ale nie wiem czy jest sens?. Dlatego szukam pomocy co wybrać z kilku niżej przedstawionych obiektywów sigmy?

1. Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro
2. Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro
3. Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG Macro

Co do pozycji nr.3 chciałem dodatkowo zapytać czy zakres 24 mm całkowicie zniweluje szeroki kąt w przypadku lustrzanki z niepełną klatką?
Bardzo bym prosił o wszelkie propozycje za i przeciw.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
piterkce napisał/a:
chciałem dodatkowo zapytać czy zakres 24 mm całkowicie zniweluje szeroki kąt w przypadku lustrzanki z niepełną klatką?
:shock: :shock: :shock: :?: :?: :?:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Pewnie pyta o to, czy 24mm na APS-C to dalej szeroki kąt. To jest odpowiednik 36-37mm na 135, więc jeszcze jakiś tam szeroki kąt. Ale mało szeroki. Zresztą mogłeś zobaczyć na kicie tę ogniskową.

Ja uznałem, że bardziej zależy mi na 70-75/2.8 w zoomie. A szersze na razie uzupełniam kitem II, bo w tym zakresie ma F3.5-4.0 (i to naprawdę użyteczne). :-) Do kita trzeba się przekonać po prostu.

Aha, odpowiedź na pytanie. Jako zamiennik kita wybrałbym Sigmę 18-50. Ja chciałem coś trochę innego i wziąłem Tamrona 28-75, naprawdę udany obiektyw. I przydatny. :)

Skocz do: