pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Slajdy czarno-białe
Witam.
Od jakiegoś czasu dręczy mnie kwestia własnoręcznego wołania slajdów czarno-białych(chyba nikt nie oferuje teraz takiej usługi, bo chętniej oddałbym do zakładu). Natknąłem się na coś takiego w necie, niestety, chyba nie tu, bo nie mogę znaleźć. I nigdzie indziej też nie mogę znaleźć teraz. Chodzi mi o opis procedury wywoływania czarnobiałych filmów jako slajd, a nie negatyw. Czytałem, że używa się wybielacza zamiast wywoływacza, a pozostałe rzeczy idą identycznie.

Z góry dzięki za pomoc.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
pawelek-79 napisał/a:
Czytałem, że używa się wybielacza zamiast wywoływacza

Ta, jasne. Wybielacza to się używa po pierwszym wołaniu, a nie zamiast niego :-)
Niestety, mam opis tylko na papierze. Nie przekleję tutaj...

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
Tutaj wykonują usługę, która Cię interesuje:
http://www.czarno-biale.pl/sklep/catalog.php

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
google -> "black and white slide developing" -> drugi link do dyskusji na photo.net -> i stamtąd dwa linki:
http://www.ilfordphoto.co...61291034093.pdf
http://www.photosensitive...ucing-bw-slides

pół minuty

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
kupujesz chemie tetenala i do roboty

zbyllu napisał/a:
Tutaj wykonują usługę, która Cię interesuje:
http://www.czarno-biale.pl/sklep/catalog.php

O! I nawet Warszawa ! Dzięki.
A jakbym chciał sam się w to bawić?

MiQ27, pamiętam piąte przez dziesiąte, więc bardzo możliwe, że coś pokręciłem. Tylko, czy dobrze kojarzę, że do otrzymania czarno-białych slajdów można użyć zwykłego filmu czarno-białego, czy są specjalneB&W filmy pozytywowe :?:

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
pawelek-79 napisał/a:
do otrzymania czarno-białych slajdów można użyć zwykłego filmu czarno-białego

Można. Idea jest taka - wywoływanie, potem odbielanie (usuwa srebro z wywołanego "negatywu"), potem zaświetlenie filmu - czyli całego pozostałego srebra - a potem już normalnie wywołanie i utrwalenie.

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
[ Dodano: 2008-09-14, 00:34 ]
pawelek-79 napisał/a:
czy są specjalneB&W filmy pozytywowe

Tamże:
http://www.czarno-biale.p...products_id=418

Dzięki Jarek Dabrowski, ale trzeba też wiedzieć, jakich słów kluczowych użyć. Google jeszcze nie radzi sobie z pytaniami opisowymi.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Przecież ja nie zadałem żadnego pytania opisowego. Google sobie świetnie poradziło.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
pawelek-79 napisał/a:
Tylko, czy dobrze kojarzę, że do otrzymania czarno-białych slajdów można użyć zwykłego filmu czarno-białego, czy są specjalneB&W filmy pozytywowe :?:
Mozna uzyc zwyklego, ale powinien miec jak najbardziej przezroczysta maske i trzeba go bardzo kontrastowo wywowlac. Dostepna na rynku Foma R100 i dedykowany zestaw jest OK, ale bez rewelacji. Wywolalem juz w sumie 6 rolek, w tym 4 matb :-) . Jedna rolka byla forsowana na 200. Nie moglem nigdzie znalezc jak wydluzyc czas, wiec zrobilem na oko, tak jakbym wolal zwykly negatyw. Potem kumpel, ktory 2 lata testowal ten zestaw, powiedzial mi, ze nawet dwukrotne przedluzenie wolania prawie nic nie zmienia. Zeby sesnownie sforsowac Fome R100, trzeba sie bawic z temperatura. A tak w ogole nalepiej samemu skladac takie zestawy - duzo taniej.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
pawelek-79 napisał/a:
A jakbym chciał sam się w to bawić?

Jest Agfa Scala 200 i Fomapan R 100 z czarno białych filmów pozytywowych. Oba można naświetlać w zakresie od ASA 100 do 800. Z wołaniem Scali jest problem, bo tego w Polsce nikt chyba nie robi. Z Fompanem problem jest mniejszy, albo wręcz w ogóle go nie ma ;-) Poza tym Fomapan jest tańszy - ja rolkę kupowałem po 10zł/sztuka. Za zestaw wołający (na osiem rolek) dałem 85zł. Proces wołania jest o tyle upierdliwy, że trzeba strasznie dużo kręcić i nadgarstki bolą :-P Ale przy wywoływaniu to ja tylko asystowałem, większość roboty zrobił dzerry.
Fomapana można też oddać do wywołania. Zdaje się, że kosztuje to 13zł.

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
matb napisał/a:
Jest Agfa Scala 200

No chyba już jej nie ma :-)

Rewelacyjny film, ale praktycznie zerowe zapotrzebowanie na czarno-białe dia (w obecnych czasach).

"Przerobiłem" kilka rolek typu 120, bardziej dla ciekawości niż w konkretnym celu, a wywoływałem wraz z pewnym guru od alchemii wywołującej, nie pamiętam czy w zestawie fabrycznym (chyba takie były??) czy w czymś złożonym.
Ale to film trudny, żeby w pełni wyzyskać jego możliwości trzeba najpierw dobrze "wpracować" się w niego.
Fomapana R100 nigdy nie naświetlałem, ale skądinąd wiem że daleko mu do Agfy.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Yeti napisał/a:
Jest Agfa Scala 200

No chyba już jej nie ma :-)

Ja tam nie wiem, ale w czerwcu w sklepiku za rogiem leżała. Tylko zestawu wołającego do tego nie było (chyba w ogóle nie było, a nie że akurat w sklepiku nie było).
A Fomapanem r100 cztery rolki zrobiłem, takie sobie (w sensie fotograficznym), raczej z ciekawości - ale raczej na pewno do tego materiału jeszcze wrócę ;-)

matb napisał/a:
ale w czerwcu w sklepiku za rogiem leżała.

Raczej na pewno Agfa już nic z filmów nie produkuje, firma całkowicie odchodzi od fotografii :-( utrzymują jeszcze produkcję materiałów do minilabów, trudno zresztą zorientować się w ich ofercie bo nawet strony www są kulawe.
W Twoim mieście faktycznie jest taki sklepik koło wieży ciśnień co te filmy mogą jeszcze być w sprzedaży, wielu chętnych na to nigdy nie było, pytanie jaka data ważności, ale w tym przypadku na pewno lekko przeterminowane są jeszcze dobre.

rOTTEN  Dołączył: 27 Mar 2007
Ehh ostatnio poszly do smieci 2 butelki chemii do scali, za pozno wpadles na pomysl :)
Wolaja to tez a przynajmniej wolali w labie na placu politechniki tylko ze jak oddawalem robili to chyba raz na 2 tygodnie.Pozatym nazostawiali mi paluchow na filmie i mialem mala klotnie z wlascicielem ktory przyniosl wielkie szklo powiekszajace i twierdzil ze nadal nic nie widzi wiec nie polecam :)

M.W  Dołączył: 20 Sie 2008
Produkcja Agfa APX 100 i 400 znowu ruszyła dzięki firmie LUPUS, wychodzą teraz pod nazwą AGFAPHOTO:
http://fotonegatyw.com.pl...&psz=10079&pcz=
http://photo.net/black-an...ng-forum/00Je1Q

Agfa APX 100 do doskonały film, zdecydowanie moja ulubiona 100 może i nr.1 z pośród dostepnych na rynku 100.
Jeśli chodzi o APX 400 to nie jest już tak rewelacyjna jak APX 100 czy tez produkowana kiedyś APX 25.

Szanowni Państwo, a czy możecie mi podać 1 - 2 dostępne na rynku filmy negatywowe czarnobiałe, które można w domu przerobić na slajdy ??? Byłbym wdzięczny.

pawelek-79 napisał/a:
czy możecie mi podać 1 - 2 dostępne na rynku filmy negatywowe czarnobiałe, które można w domu przerobić na slajdy ??

Każdy jeden "zwykły" film czarno-biały negatywowy można wywołać w procesie odwracalnym i uzyskać slajd. Po dokładniejsze recepty odsyłam do "Materiałów czarno-białych" M. Ilińskiego.

Dzięki Yeti.

Skocz do: