Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
kenzo, mów za siebie.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Co nie znaczy, że wszyscy użytkownicy cyfranek, którym wygodniej jest z M42 niż z M są p***. :evilsmile:

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
O ja p***, o ja p***.

Niepowodzenia ze szkłami M skłaniają mnie do szukania odpowiednich obiektywów FA lub DA. Czyli generalnie idę w kierunku, który wyznaczyli inżynierowie kastrujący bagnet.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
kenzo, no nie wiem. Nieosadzony do końca w bagnecie obiektyw M w cyfrance działa tak samo jak M42 - czyli na przysłonie roboczej daje możliwość pracy w trybie Av. Tyle, że nie ma dodatkowej upierdliwości z przejściówką. Nie mam teraz żadnego obiektywu na gwint, ale jakoś niedokręcony bagnet M wydaje mi się nie sprawiać problemu z obracaniem / wypadaniem podczas ostrzenia i zmiany przysłony, co miało miejsce stosując szkła M42 i przejściówkę, co się nie blokowała. Nie ma też problemu ze zwieraniem dupki, blokowaniem bolców przysłony w szkłach "auto". No i nie ma problemu z wyjmowaniem przejściówki z bagnetu - a to przecież w końcu też nie jest takie całkiem bezproblemowe.

[ Dodano: 2008-09-15, 19:59 ]
dsk napisał/a:
Co nie znaczy, że wszyscy użytkownicy cyfranek, którym wygodniej jest z M42 niż z M są p***.

Ja nic takiego nie twierdziłem :-P Ja się odnoszę do nieuprawnionych uogólnień, które przyjmują, że poza wykastrowanymi cyfrankami inne aparaty Pentaxa nie istnieją :-/

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Eldred, ale ja się pytam komu TY opchnąłeś mydlany obiektyw. ;-)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Ja? w komisie sprzedałem, tam każdy może obejrzeć dokładnie zrobić parę zdjęć a nawet jest dzień na oddanie w razie czego, ktoś nie oddał czyli mu przypasował. Moim zdaniem to dużo bardziej uczciwa metoda pozbywania się obiektów, które mają jakąś wadę niż allegro czy inne źródła internetowe, bo kupujący wie co kupuje i nie ma problemu ze zwrotem jeśli mu w testach wyjdzie gorzej niż oczekiwał.

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
matb napisał/a:
Nieosadzony do końca w bagnecie obiektyw M w cyfrance działa tak samo jak M42

Raczej działa tak jak najstarsze M42 bez preselekcji przysłony czy przełącznika A/M. Ale skończmy już tę dyskusję bo to off-topic straszny, a poza tym jakoś nie lubię przepychanek forumowych.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Eldred, nie sposób się z Tobą nie zgodzić.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Eldred napisał/a:
Moim zdaniem to dużo bardziej uczciwa metoda pozbywania się obiektów, które mają jakąś wadę niż allegro czy inne źródła internetowe, bo kupujący wie co kupuje i nie ma problemu ze zwrotem jeśli mu w testach wyjdzie gorzej niż oczekiwał.

Kupując przez internet też możesz zwrócić.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Stachu, racja, ale przyznasz że jest to trochę bardziej "problematyczne"?

[ Dodano: 2008-09-15, 21:19 ]
Chociaż by ze względu na to, że poczta podrożała.

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Dajcie już spokój... A może ktoś zapyta skąd Eldred wziął ,,mydlany obiektyw" Może sam sobie z mydła wystrugał? :-D ;-)

ares2k  Dołączył: 19 Lip 2008
mam takumara 135/3.5 super takumara 135/3.5 pentaxa smc 135/3.5 i sonnara 135/3.5
najostrzejszy jest sonnaar i najlepiej oddaje kolory, nie rozumie czemu sie duzo osob boi przejsciowki? przeciez mozna ja przykleic do gwintu na obiektywie, ponadto nawiercic otwor na bolec zabezpieczajacy na dupce obiktywu i mamy m42 z bagnetem ktory nie odkreca sie:) smc m sa fajne ale brak pomiaru swiatla na bierzaco wkurza strasznie jak sie warunki oswietleniowe ciagle zmieniaja. Takumary sa fajne ale ich srednica jest mniejsza niz bagnetu i nie zwieraja stykow wiec pomiar swiatla nie jest prawidlowy (styki widac na bagnecie i sie paprochy moga do srodka puszki latwiej dostac)! sonnar ma szersza dupke wiec miedzy nia a styki wklada sie sreberko i wszystko jest ok i nie trzeba korekcji ev robic.
Ja polecam 135 2.8 chinona fajan maloznana firma a szkielko fajne fotki robi i mozna je za smieszne pieniadze kupic.

ares2k napisał/a:
smc m sa fajne ale brak pomiaru swiatla na bierzaco wkurza strasznie jak sie warunki oswietleniowe ciagle zmieniaja.

Następny :-P To te inne obiektywy mają światłomierze wbudowane, a tylko SMC M nie ma? Bo jakoś nie wydaje mi się.
U mnie aparaty bez problemu i "na bieżąco" (tak, tak, przez ż z kropką się to pisze) mierzą światło z SMC M 135, M 50, M40, M35 i każdym innym obiektywem bez styków.

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
matb napisał/a:
U mnie aparaty bez problemu i "na bieżąco" (tak, tak, przez ż z kropką się to pisze) mierzą światło z SMC M 135, M 50, M40, M35 i każdym innym obiektywem bez styków.

tak, ale tylko na pełnej dziurze.
Chcąc pstrykać na np. F/8 to tylko M.

Ja też uważam, że wygodniej robi się na przejściówce w trybie Av.

mac_27 napisał/a:
tak, ale tylko na pełnej dziurze.

Ręce opadają. Publicznie wykazujesz się ignorancją i niekompetencją w temacie, w którym zabierasz głos. Bo to, co napisałeś jest NIEPRAWDĄ!!! Więcej, na przykład taki Pentax MG, MV czy ME mają tylko tryb priorytetu przysłony i w ogóle nie mają trybu manualnego. Czy sądzisz, że można z tymi aparatami zdjęcia robić tylko na pełnej dziurze :?:

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Całe zamieszanie jest przez to, że johny nie określił, czy potrzebuje 135-tki do pracy na analogu (i jakim) czy na cyfrance. Bo nie napisał, że ma analoga z "pełnym" bagnetem i rzucając monetą zakładałbym, że posiada cyfrankę i do niej szuka obiektywu. Oczywiście nie trzeba rzucać i można skorzystać z wyszukiwarki aby stwierdzić, że posiada K10D
Link
czyli matb niepotrzebnie wyciągasz jako przykłady niewykastrowanego bagnetu "pleśniaki" Pentaksa bo ich ta dyskusja nie dotyczy.
Tak więc spokojnie chłopaki :-) :-B

[ Dodano: 2008-09-16, 11:19 ]
Ps. Aha, żeby nie było to wolę jednak obiektywy z bagnetem bo szybciej się je zmienia, mniejsze ryzyko zakurzenia soczewek i korpusu, a nie mam tylu przejściówek aby przykręcić je na stałe do wszystkich obiektywów M42.

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
matb napisał/a:
Publicznie wykazujesz się ignorancją i niekompetencją w temacie, w którym zabierasz głos. Bo to, co napisałeś jest NIEPRAWDĄ!!!

Zastanów się w ogóle co piszesz !!!
Jeżeli uważasz że piszę nieprawdę to dlaczego wspominasz tylko o analogach Pentaxa wiedząc, że większość osób z tego forum czy tego wątku ma na myśli aparaty cyfrowe???

Doskonale zdajesz sobie sprawę, że pisałem o współpracy obiektywów SMC-M z aparatami cyfrowymi. Jakoś inni potrafili to dostrzec, ale nie ty bo po co. Lepiej napisać, że ktoś wykazuje się ignorancją i kompetencją...

gebi, a co ma do rzeczy, jaki aparat ma johny? Zadał konkretne pytanie i tyle. Dyskusja w ogóle nie dotyczy aparatów, tylko obiektywów. I w tej dyskusji pojawiają się fałszywe stwierdzenia sugerujące, że obiektywy serii M (czy konkretnie SMCP-M 135/3,5) pozbawione są jakichś funkcjonalności i pracować można tylko na pełnej dziurze, albo że się przez nie światła nie mierzy i tym podobne głupoty.
Cytat
uzywanie M42 z Pentaxem jest o niebo bardziej wygodne niz uzywanie M-ek
Cytat
brak pomiaru swiatla na bierzaco
Cytat
Ktoś kto ma małą orientację to przeczyta i gotów uwierzyć, bo przecież nie wie, że wypowiadają się ignoranci, albo że przyjmują jakieś wydumane założenia, o których nie napiszą, albo mają elementarne braki w wykształceniu i nie potrafią odróżnić małego kwantyfikatora od wielkiego.
I takie stwierdzenia, kłamstwa, uogólnienia raczej nie powinny się pojawiać, jeśli mamy mówić o merytorycznej dyskusji na forum. I trzeba na nie reagować i je prostować!!!

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
matb napisał/a:
Dyskusja w ogóle nie dotyczy aparatów, tylko obiektywów.

A no tak, to tu się zgadzam w 100% jeżeli chodzi o same obiektywy nie podpięte do korpusu to ich używanie jest tak samo wygodne :lol:

matb, a tak poważnie to chyba ty nie czytasz ze zrozumieniem albo próbujesz wprowadzić zamęt na forum, albo ci się nudzi, już sam nie wiem co :shock:

matb napisał/a:
jeśli mamy mówić o merytorycznej dyskusji

Problem w tym, ze ty nie dyskutujesz, tylko próbujesz przekonać wszystkich do swojego punktu widzenia.

mac_27 napisał/a:
Jeżeli uważasz że piszę nieprawdę to dlaczego wspominasz tylko o analogach Pentaxa wiedząc, że większość osób z tego forum czy tego wątku ma na myśli aparaty cyfrowe???

Nie wiem, jakie aparaty ma większość osób z tego forum czy nawet z tego wątku. Nigdzie nie podałeś, że piszesz tylko o współpracy obiektywów serii M z aparatami cyfrowymi, to skąd mam wiedzieć, że takie założenie przyjmujesz? Byś napisał, że mowa o cyfrówkach, to by nie było sprawy. Poza tym już w tym wątku pisałem, że można pracować na przysłonie roboczej (czyli np. na F8) i mieć pomiar światła. Napisałem nawet jak.

Skocz do: