piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Wydaje mi się, że tak - Everest pokazuje mi, że pamięć pracuje w dualu - mimo, że trochę jej "zniknęło". Przypuszczam, że Windows XP "znika" proporcjonalną ilość pamięci z każdej kości.

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
zorzyk, tak - ale co ciekawe na niektórych benchmarkach wyniki z 4GB ram są słabsze niż na 2GB RAM :) Wynika to z faktu ułomnego zarządzania plikiem wymiany przez windowsa :)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Krotkie pytanie. Muli mi sie komputer na duzych skanach ze sredniego formatu. Mam giga RAMu o szybkosci nizszej niz daje fabryka w postaci plyty. No to pomyslalem, ze se kupie jakas pamiec DDR2 800Mhz. Czy odczuje duza roznice miedzy 4GB a 2GB w dualu? Jakby co, to mam system 64-bit. Aha, i jeszcze czy warto dokladac pare zlotych do tych bajeranckich kosci dla overcklockerow? Nie zamierzam nic podkrecac.

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
dzerry, Giga to jednak niewiele przy dużych plikach. Proponuję defragmentację dysku na początek. 2GB RAM powinny Wystarczyć, ale od przybytku głowa nie boli, a RAM teraz tani, więc... Jeśli kupisz dobre, markowe pamieci, nie warto dopłacać za kości dla overclockerów, tym bardziej że jeśli nie mają dużej przebitki w cenie, często różnią sie tylko radiatorem.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
Czy odczuje duza roznice miedzy 4GB a 2GB w dualu?

odczujesz MAKSYMALNĄ różnicę! przy dzisiejszych cenach pamięci nie ma sensu pracować na 2gb, przy 4gb i dowolnym dwurdzeniowym procesorze otwiera rawy aż miło (ACR). Na 2GB muliło mi przy 50 PEF'ach albo 36 skanach (jeśli w pełnych 3200 dpi szły). A teraz spokojnie ponad 150 PEFów otwiera bez zająknięcia, jednocześnie możesz robić na komputerze dowolne inne rzeczy (czego wcześniej się nie dało). Skanera dawno nie używałem, ale podejrzewam że skok prędkości odbył się taki sam.

I chyba najlepszym wyjściem jest do 4GB Vista x64, zamiast XP Pro x64, pracuje tak samo szybko, a plusów ma trochę w stosunku do XP. No i gdzieś mi się rzuciło w oko, że do dużej ilosci ram lepiej się nadaje, że niby lepiej nią zarządza czy coś .. (ale nie znam się na softwarze za bardzo ;-)

guerilla napisał/a:
I chyba najlepszym wyjściem jest do 4GB Vista x64
Mam server 2008 64-bit ;-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
guerilla napisał/a:
I chyba najlepszym wyjściem jest do 4GB Vista x64
Mam server 2008 64-bit ;-)

To prawie jak vista albo vice versa tak? ;-)

guerilla napisał/a:
To prawie jak vista albo vice versa tak?
Tak, to taka Vista bez smieci. Trzeba troche rzeczy powylaczac, troche powlaczac i po tym dziala bardzo dobrze. Sa tez gotowe konwertery server-workstation, ktory slicznie modyfikuje rejestr pod prace jako desktop.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
dzerry napisał/a:
Krotkie pytanie. Muli mi sie komputer na duzych skanach ze sredniego formatu. Mam giga RAMu o szybkosci nizszej niz daje fabryka w postaci plyty. No to pomyslalem, ze se kupie jakas pamiec DDR2 800Mhz. Czy odczuje duza roznice miedzy 4GB a 2GB w dualu? Jakby co, to mam system 64-bit. Aha, i jeszcze czy warto dokladac pare zlotych do tych bajeranckich kosci dla overcklockerow? Nie zamierzam nic podkrecac.

1. czy 400/800 czy 333/667 to zależy od proca (czasami nie ma sensu 800 dawać skoro szyna i tak z procem wymienia dane po 667.

2. Ramu nigdy za dużo - ja mam 4GB na 64bit systemie i przy lightroomie przeliczającym większe zdjęcia czasami skacze powyżej 2GB wykorzystanie ramu + bufory, co daje wolnej pamięci na poziomie 100-200MB... Taki już windows jest, że zagospodaruje wszystko.

3. Pamięci dla overclockerów to bezsens (imho) - lepiej w Kingstony/ Kingmaxy zainwestować. Patrioty niby fajne, ale się sypią :)

Grendel napisał/a:
czasami nie ma sensu 800 dawać skoro szyna i tak z procem wymienia dane po 667
A jak to sprawdzic? W specyfikacjach plyty i procesora nic nie moge znalezc
Plyta Gigabyte GA-M61SME-S2
http://www.gigabyte.com.t...me=GA-M61SME-S2

Procesor AMD ATHLON 64 X2 4000+

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
dzerry napisał/a:
Procesor AMD ATHLON 64 X2 4000+
obsługuje 800MHz pamięci. Szyna max 400MHz czyli dla RAM x2 =800MHz z tego co pamiętam.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
http://www.acris.pl/produkt.jsp?pid=11793

szyna fsb400 czyli można brać 800... Co ciekawe, intelowskie procki tak naprawdę chodzą na 333/667 więc do inteli nieszczególnie opłaca się brać 400/800, bo wtedy pamięci pracują asynchonicznie.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
dzerry napisał/a:
Sa tez gotowe konwertery server-workstation, ktory slicznie modyfikuje rejestr pod prace jako desktop.
Pokaż! Pokaż! Bo ostatnio robiłem to ręcznie, i trochę czasu zajmuje. :roll:

dzerry napisał/a:
Czy odczuje duza roznice miedzy 4GB a 2GB w dualu?
Zobacz sobie w Task Managerze ile ci system pamięci alokuje. Jeśli nie więcej niż 1,5 GB to nie odczujesz pewnie różnicy. Jeśli więcej to oczywiście. Natomiast nie pchał bym się w pamięci "overclockerskie" - różnica w cenie nie jest współmierna do różnicy w osiągach.

Gwiazdor napisał/a:
Pokaż! Pokaż! Bo ostatnio robiłem to ręcznie, i trochę czasu zajmuje. :roll:
http://www.win2008worksta...tion-converter/

Polecam. Ale nawet bez tego, wystarczy raz skonfigurowac, zainstalowac co trzeba i zrobic backup. Server ma bardzo fajne wbudowane narzedzie do backupu.

OT
Zainstalowałem sobie kiedyś tego servera 2008 na próbę i jak chciałem wgrać stery do karty graficznej to mi wyskoczył błąd, że to system 32bitowy :shock: (przezornie pobrałem wersję pod 64bity) We właściwościach systemu też pokazywał, że jest 32-bitowy. Ale z drugiej strony widział pełne 4gb pamięci więc zgłupiałem z lekka. Ogólnie porządny system.

water-drinker  Dołączył: 05 Lip 2008
piotrecius, jeśli się nie myle to przynajmniej Windows ma oddzielne biblioteki pod 32 bity w 64-bitowej edycji, to troche mnie dziwi ten komunikat. Może musi być sterownik jakoś specjalnie kompilowany pod 64 bity? Jeśli tak, to czemu w systemie są pliki pod 32 bity?

bossini nie opłaca się kości w dualu, bo nic to nie da. 1GB forzuć i po problemie. Ewentualnie jak kolega radził, sprzedaj 512 MB i 2x1GB.

Może troche tutaj się powtórze, w każdym razie przy doborze RAM ważne jest zapewnienie synchornicznej pracy pamięci. Jeśli procek ma 800 Mhz, to kości powinny mieć 800 Mhz. Jeśli wrzucimy dwie takie same i mamy dual, to uzyskujemy 1600 Mhz na pamięciach. Brakuje wtedy przestojów i występuje efekt jakby nadmiarowości. Komputer szybciej generuje grafikę, gdyż nie ma przestojów w dostarczaniu danych. Swego czasu sprawdzałem 2x256 MB na dualu kingstona (400 Mhz) pod moim Venicem. Różnica kolosalna w starcie samego komputera. Dostaje kopa, aż miło!

Przy obróbce grafiki poza wielkością pamięci ważna jest częstotliwość. Dlatego wiele osób inwestuje teraz w DDR3. Więcej niż 2 GB nie opłaca się kupować w DDR2 - za dużo będzie się w plecy. Poczekawszy parę miesięcy za grosze będą już kości 4 GB. Chyba, że ktoś planuje duala 2x2GB. Jeszcze w miarę to opłacalne. DDR - lepiej zapomnieć o modernizacji. Chciałem to zrobić ostatnio. Sensowna modernizacja to koszt prawie 200 zł (2GB) i mija się z celem. Dopłacając 150 zł można mieć nową płytę z dwurdzeniowym athlonem.

Ważna jest optymalizacja systemu. Przykładowo XP może zajmować spokojnie koło 70 MB RAM, co daje spokojnie kość 256 MB dorzuconą do systemu. Tylko, że nic za to nie płacimy, poza czasem w wywalenie zbędnych usług i innych dziwactw. RAWy obowiązkowo powinny być obrabiane na partycji, która jest na samym początku dysku, składowane najlepiej gdzieś dalej (spadek prędkości wraz z oddaleniem od początku dysku). Rzecz zdawałaby się oczywista. Bez względu jaki program mamy, ważne by mieć go w edycji skompilowanej pod nasz procesor (np. obsługa SSE3 dla mojego Venice).

Gdzieś padł argument, że przy 2 GB ram nie mógł ktoś obrabiać 150 PEF, bo zamulało kompa. A nie prościej podzielić w eksplorerze pliki na 2, 3 katalogi? Zajmuje to chwilę a wychodzi taniej niż kupowanie pamięci.. Mając tylo 512 MB zmuszony jestem tak robić, a i tak często nie musze. Aparat mi zapisuje pliki i tak w niedużych pakietach z datami:) Jak ja kocham ten sprzęt :evilgreen:

Instalowałem go z poziomu Windowsa xp na osobnej partycji - może się zasugerował jakoś starym systemem? ;-) W każdym razie zbytnio mi nie zależało na tym systemie - zainstalowałem z ciekawości. Chciałem zobaczyć czym się różni taki system dla wyjadaczy od systemów dla zwykłuch zjadaczy chleba :-P .

water-drinker  Dołączył: 05 Lip 2008
I różni się czymś szczególnym?

bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
water-drinker, Dzięki za szybką :mrgreen: i wyczerpującą odpowiedź :-B

lsnk  Dołączył: 23 Lis 2007
water-drinker, co prawda moje boje overclockerskie skończyły się w momencie masowego wprowadzania na rynek procesorów 64 (choć Venice 3000 z dobrej serii leży na półce, więc jeszcze wszystko możliwe :mrgreen: ), ale w przypadku AMD 64 jedną z podstawowych zalet było chyba właśnie zlikwidowanie wpływu synchroniczności pamięci z FSBna wydajność.

Skocz do: