matb napisał/a:Nie wiem, jakie aparaty ma większość osób z tego forum czy nawet z tego wątku.
former pentaxian
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
Jeden taki na C; słoiki: 17-85, MC HELIOS 58/2.0, PRAKTICA 135/2.8, SONNAR 180/2.8.
A to w ogóle będzie pasować na bagnet K??? czy to jest m42? (pytam bo zdaje się praktica miała swój bagnet)Rzaba napisał/a:A co powiecie o PRAKTICA 2,8/135?
Yashica Mat124, Canon 100d
. Bo takie twierdzenie jest nieuprawnioną generalizacją wynikającą albo z braku wiedzy na temat tego jak funkcjonuje pomiar świtała w różnych modelach Pentaxa (czyli ignorancja), albo błąd logiczny wynikający z niewłaściwego stosowania kwantyfikatorów. I nie imputuj mi twierdzeń, których nie powiedziałem. Może łaskawie zwróć uwagę, że w twierdzeniu do którego się odnosisz była alternatywa i braki w wykształceniu stanowiły tylko jedną z pojawiających się w tamtym zdaniu możliwości.Cytatuzywanie M42 z Pentaxem jest o niebo bardziej wygodne niz uzywanie M-ek
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
CytatTy używasz zdaje się analogów tak? Z niewykastrowanym bagnetem. Więc może sprostuję, we wszystkich puszkach z niewykastrowanym bagnetem wygodniejsze jest używanie M-ek.
Na cyfrach (zwłaszcza k10 i k20) wygodniej się pracuje na M42. To oczywiście tylko moje zdanie.
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
Eldred napisał/a:A to w ogóle będzie pasować na bagnet K??? czy to jest m42? (pytam bo zdaje się praktica miała swój bagnet)Rzaba napisał/a:A co powiecie o PRAKTICA 2,8/135?
Jeden taki na C; słoiki: 17-85, MC HELIOS 58/2.0, PRAKTICA 135/2.8, SONNAR 180/2.8.
Sercu bliski Beskid Niski.
www.beskid-niski.pl
Kompendium wiedzy o Beskidzie Niskim,
górach, ludziach, historii i architekturze.
Jestes pewien? Czy jest jakikolwiek sesn uzywania obiektywu M39 z lustrzanka. No chyba, ze ewentualnie do makro.Eldred napisał/a:Właśnie, może być na m39, ale do takich też są przejściówki.
Naprawde byl taki obiektyw? Jakos nigdy nie slyszalem o obiektywach Practica - oprocz tych na bagnet B. No ale to w sumie byly Practicary.Rzaba napisał/a:PRAKTICA 2,8/135?
pozdrawiam,
dzerrry
www.beskid-niski.pl
Czy mógłbyś rozwinąć? nie wiedziałem, że coś jest z nimi nie tak?dzerry napisał/a:Jestes pewien? Czy jest jakikolwiek sesn uzywania obiektywu M39 z lustrzanka. No chyba, ze ewentualnie do makro.
M39 lub inaczej Leica Thread Mount, to poza pierwszym zenitem, mocowanie zarezerwowane dla dalmierzy, ktore nie maja lustra, wiec obiektyw jest duzo blizej filmu niz w lustrzance. Niektore wrecz dotykaja migawki. Zakladajac takie szklo do lustrzanki masz darmowy pierscien i wyostrzysz max na metr. Przejsciowki M39/M42 sa przeznaczone do obiektywow powiekszalnikowych.Eldred napisał/a:Czy mógłbyś rozwinąć? nie wiedziałem, że coś jest z nimi nie tak?
pozdrawiam,
dzerrry
www.beskid-niski.pl
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram