Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Meggido, Jeden tak drugi tak, sample z 5d kicha, a Ty twierdzisz, że kryje od 13mm więc proszę cię o jakieś sample jeśli masz, bo bardzo bym chciał, żebyś to Ty miał rację :->

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
Eldred napisał/a:
Meggido, Jeden tak drugi tak, sample z 5d kicha, a Ty twierdzisz, że kryje od 13mm więc proszę cię o jakieś sample jeśli masz, bo bardzo bym chciał, żebyś to Ty miał rację :->

Może w wizjerze kryje, a na zdjęciu nie?

No właśnie w wizjerze to i moja S30/1.4 kryje, ale potem na zdjęciu jest kółko... :->

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Robiliśmy test na SPD. I w wizjerze kryło rzeczywiście.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Trzeba by sprawdzić na MX lub LX bo pokazują największy fragment klatki.

A poświęcił ktoś choć jedną klatkę kliszy by to sprawdzić? No bo w sumie jeśli od 13mm by już nie było widać wycięcia w wizjerze to przy jakihś 16mm powinno być już dobrze na kliszy.

[ Dodano: 2008-09-17, 12:54 ]
Chyba że sprawdzaliście na czymś w rodzaju MZ-30 to rzeczywiście wizjer malutki.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Meggido napisał/a:
Robiliśmy test na SPD. I w wizjerze kryło rzeczywiście.
Bardzo wiarygodny test. Rzeczywiście.

Jarek Dabrowski, zrób lepszy. ;-) Nikt nie broni.

Jakby mi ktoś użyczył tej sigmy na 5 minut to bym zrobił ;-)
Chętnie.. :->

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Meggido napisał/a:
Jarek Dabrowski, zrób lepszy. ;-) Nikt nie broni.
Człowieku. Powtarzasz wszem i wobec, że Sigma kryje pełną klatkę od 13mm - a później okazuje się, że widziałes to w wizjerze, nie na kliszy. Najzwyczajniej w świecie wprowadzasz ludzi w błąd (tłum. piep.rzysz głupoty) i to z premedytacją.

Jesli rzeczywiście ktoś zrobi test i pokaże, że jest krycie od 13mm, to odszczekam. Póki co, nie bardzo jest o czym z tobą gadać w tym temacie.

djack strzelił fotę tym szkłem. Może już wywołał film.

rafalf  Dołączył: 08 Cze 2007
Ludziska, wystarczy na sample z 5D popatrzec zeby dowiedzieć się że nie kryje pełnej klatki.
http://pl.pixel-peeper.co..._max=none&res=3
Oczywiscie można tu przypuszczać ze na bagnecie Pentaxa może być jakaś różnica, ale cudów bym się nie spodziewał...
W wizjerze na ME tez od powiedzmy 14 mm nie widać winiety, ale na odbitce bedzie pewnie wiele gorzej...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Meggido, prosze abys nie pisal niesprawdzonych informacji
Moze przekona cie moj przyklad gdzie nacialem sie na informacje ze sigma 12-24 na APS-C moze miec zalozony taki dodatkowy pierscien i nie widac go na obrazku.....byla to kompletna gigantyczna BZDURA !!!!

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
rafalf napisał/a:
Ludziska, wystarczy na sample z 5D popatrzec zeby dowiedzieć się że nie kryje pełnej klatki.
http://pl.pixel-peeper.co..._max=none&res=3

No no...
Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło: gdzieś czytałem, że winieta teraz modna, więc jak najbardziej należy Sigmy 10-20 używać na analogu, bo tam winietę raczej trudno cyfrowo dorobić :mrgreen:

Patryk Blaut  Dołączył: 07 Cze 2007
domel196 napisał/a:
nie ukrywam że zależy najbardziej mi na opinii tych forumowiczów którzy maja to szkło z kadyszką. jak to wszystko śmiga w terenie i co z tego wychodzi.

Działa. Próbowałem. Duże trochę i solidnie zrobione. Próbowałem także DA 12-24 i wolę za niego dać 500 więcej jednak.

Jaca  Dołączył: 20 Sty 2008
Eldred napisał/a:
A poświęcił ktoś choć jedną klatkę kliszy by to sprawdzić? No bo w sumie jeśli od 13mm by już nie było widać wycięcia w wizjerze to przy jakihś 16mm powinno być już dobrze na kliszy.

Ja poświęciłem, właśnie schnie całe 37 klatek :)
Efekt dokładnie taki jak na samplach z 5D, Patrząc w wizjer MZ-5n wydaje się, że od 14mm już pokrywa to co pokazuje MZ-ka czyli chyba 95%, myślę że efektywna ogniskowa to jakieś 18-20 znaczy się po kropie :) Najmniejsze ścięcie rogów tak dla 15mm. Dla mnie wniosek taki, że jednak szerzej niż 24mm na 135. Jeśli na matówce nie widać ścięcia (tylko winietowanie), to znaczy że taki kadr będę mógł wyciąć, ewentualnie trzeba kadrować z małym zapasem i potem cropować na powiększalniku albo po skanowaniu.

Ostrej Sigmy 17-35 nie udało mi się kupić, na Sigmę 12-24 teraz zbrakło kasy, więc jak się nie ma co się lubi.... ale i tak szerzej niż 24mm. Na razie musi mi wystarczyć ;)

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Czy sigma 10-20 będzie pracowac z K100,chodzi o przenoszenie napędu AF.

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Folab, ta 10-20 ma napęd przenoszony przez wiertarkę, to dlaczego nie miałaby działać ?

Pozdrówka - Kuszelas

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
Czy S 12-24 ma możliwość przeprogramowania w razie problemów z ostrzeniem ? Czy podobnie jak z 17-35 nawet serwis nie da rady ?

maxis  Dołączył: 22 Paź 2008
Odkopię temat.
Czy zna może ktoś sposób na używanie filtrów na Sigmie 12-24?

Ciekawią mnie też opinie innych użytkowników tych szkiełek.
Posiadam Sigmę 10-20 (pierwsza wersja) i Sigmę 12-24.
Niewątpliwą zaletą tej drugiej jest możliwość używania na analogach. Za to na cyfrze 10-20 jest zauważalnie ostrzejsza. Nie wiem czy to przypadłość mojego egzemplarza, czy tak już jest.

Skocz do: