Mingus  Dołączył: 08 Sie 2008
Pentaxowi sakwiarze z Krakowa i okolic - łączmy się !
Pozazdrościłem tym z Warszawki (kilka wątków niżej) i w desperacji zakładam swój pierwszy temat. Można by zadbać o konsolidację takiej grupy. Mam w tym swój interes, jako początkujący pentaxianin (ale zaawansowany rowerzysta-sakwiarz) liczę przy okazji na aspekt edukacyjny ze strony jakiegoś "wuja dobra rada".
W każdym razie jestem pierwszy i czekam na następnych.

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Mingus napisał/a:
liczę przy okazji na aspekt edukacyjny ze strony jakiegoś "wuja dobra rada".

Witaj!

Znajdź dla mnie radę, Wuju!

Czyli zamiast wyskakiwać z dobrymi radami pozwolę sobie zadać pytanie o dobre torby-sakwy do użytku codziennego, w charakterze torby do pracy. Zmieniłem właśnie rower na holendra z bardzo solidnym bagażnikiem, zamontowałem na nim koszyk, ale to rozwiązanie nie satysfakcjonuje mnie do końca - koszyk jest nieco za mały - chciałbym móc na bagażniku przewozić od czasu do czasu większe rzeczy, no i środek ciężkości z codzienną, wcale nielekką, torbą przewożoną w koszyku znajduje się wyżej (jeśli to ma znaczenie).

Pozdrawiam z Wrocławia,
Kytutr

PS: rowerzystą-sakwiarzem jest mój brat Ijon

Mingus  Dołączył: 08 Sie 2008
Ile chcesz na to wydać ?

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Kytutr, rozglądnij się za takimi płaskimi torbami na ramię, które mają od wewnętrzej strony mocowanie do bagażnika. Kolega mi kiedyś coś takiego pokazywał. Całkiem fajna sprawa.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Kytutr, podobno pełny wybór Crosso mają w sklepie Podróżnik na Jedności. Ja sobie kupiłem Crosso Dry (ale akurat przez neta) i to są całkiem całkiem sakwy, tyle, że jednak bardziej wyprawowe niż "miejskie".

djack, thrackan, matb - dzięki za porady. Będę musiał ogarnąć rynek toreb z zaczepieniem "sakwowym" :-)

thrackan: najbardziej podoba mi się torba nr 3 - czy są one gdzieś do zdobycia w Polsce?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ja mam Alluno:
http://alluno.de/indexe.php
One są zrobione ze świetnych materiałów (Cordura pokryta Teflonem, wszystko oryginalne) i w ogóle. Ale ten niby plecak (złączany z dwóch dużych sakw) jest niezbyt wygodny. Używam za to często małej sakwy jako torby na uczelnię czy na miasto. Ale nie ma paska na ramię, niestety. No i nie wygląda jak zwykła torba do noszenia. Za to fajnie się wpina i wypina na takie trzy zatrzaski.

Nie wiem też, czy łatwo takie dostać w Polsce. :-|

Kytutr, zapytaj u importera http://www.bikeman.pl/

thrackan napisał/a:
Kytutr, zapytaj u importera http://www.bikeman.pl/

Dzięki za namiary. Szkoda tylko, że te torby są takie drogie. Obawiam się, że przez jakiś czas zostanę przy koszyku :-|

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Te Alluno kupiłem swego czasu chyba za jakieś 350 zł (nie wiem, czy nie trochę drożej). A w zestawie był tylni bagażnik (specjalny do nich), przedni low-rider, dwie duże i dwie średnie sakwy. To się opłacało, nie wyszło im z tymi sakwami za tysiące euro, więc chyba je wyprzedają (wyprzedawali).

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Mam jakieś stare sakwy z supermarketu i nawet się sprawdziły parę razy. Żeby zawartość nie mokła do każdej sakwy włożyłem duży i mocny wór na odpadki - jest za duży ale nadmiar zwijam u góry pod klapą. Coraz bardziej nabieram jednak ochoty na Extrawheel :mrgreen: i do tego dobrą torbę na kierownicę. Najlepiej taką z możliwością szybkiego wypięcia i zawieszenia na ramieniu lub pasie biodrowym (idealna sprawa na sprzęt foto). Tylko szkoda, że dobra torba na kierownicę (taka, która się nie odkształca wraz z przebiegiem na wybojach i nie pruje) sporo kosztuje :-/ .

Heh... a jeżdżę ze staruteńkimi (ok.16 lat), wielokrotnie łatanymi sakwami VauDe (tylnymi) i równie starymi Polsportami na przedzie :) Dają jeszcze radę :D

BuR-ToN  Dołączył: 18 Cze 2008
piotrecius, ja też się przymierzam do Extrawheel... przekozacka jest ta przyczepka.

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Polecam sakwy Crosso Expert! Sam używam i są naprawdę świetne.

Kytutr, nie wiem, jakie ceny zaproponował Ci dystrybutor Ortlieba, ale rozmawiałem z ludźmi w HiMountain i stwierdzili, że mogą sprowadzić dowolną torbę Vaude. Pytałem ich głównie o modele "Münster" i "Freiburg". Kosztowałyby po około 220zł.

Skocz do: