DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
" o tu:
- kiedy wyszli na wynioslosc drogi oczom ich ukazal sie las....
- Przewroc strone !
- o kur**...
- czytaj !!
- oczom ich ukazal sie las krzyzy... "

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
opiszon, mi też się tak wydaje. I na 28mm czasami tak mi zasadzi BF, że osrrość jest na 20-40mm, ale nie zawsze. Generalnie na 28mm widzę BF, na pozostałych częściej FF.
Do tego mam wrażenie, że lewa strona prawej nie równa, tak jakby to szkło było rozstrojone całkowicie. Nie wiem sam... Naprawdę wszystko ok ?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Przemekbelch, pytanie czy zdjęcia robi ostre - jakiś porter, ostrzenie na oko

u mnie przede wszystkim to zadecydowało, że zaczęłem robić zdjęcia kartce z kreskami :-) po prostu portrety były nieostre :-)

[ Dodano: 2008-09-19, 15:17 ]
opiszon napisał/a:
Przemekbelch, pytanie czy zdjęcia robi ostre - jakiś porter

whoops, czas do domu, jak już o porterach podświadomie marzę

opiszon, na szybko portrecik zrobiłem.
50mm/2.8

75mm/2.8

Ostrzone na oko. I jak jest? Mam wrażenie, że to ucho jest najostrzejsze...(niestety to jpeg z puszki, robiłem fotki kartki na jpg i zapomniałem przestawić, a teraz już nie mam komu robić :-D )

Marcin_G  Dołączył: 01 Maj 2008
Hmm, szczerze mówiąc to nie wiem co Ci się w tych zdjęciach nie podoba. Jak dla mnie to na obu oko jest wystarczająco ostre.

slud  Dołączył: 29 Wrz 2007
Mam podobny problem z tamronem 28-75,na szerokim BF,na długim FF,wiekszosc testow z kartka to potwierdza,ale sa też takie które powodują że nie wiem sam już co mam mysleć,zastanawiam sie też czy jest to wina szkla czy puszki,na innych szklach zauwazylem niestety podobną zależność ,choc w mniejszym stopniu,ale jest to też zależne od tego że Tamron jest najjasniejszy i na nim widac to szczegolnie . :-(

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Ale używacie do tych testów statywu i mierzycie czy macie faktycznie 45 stopni pochylenia aparatu ?
Przemekbelch - twoje fotki wyglądają na robione z ręki, a to daje raczej mizerne wyniki i jako takie traktowałbym raczej jako zabawę.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Jeśli za każdym razem pasek FOCUS HERE mieści się w głębi ostrości, to naprawdę nie ma na co narzekać... Nie obejrzałem wszystkich zdjęć, bo coś wolno się u mnie ładują (a mam szybki net 6MBit), ale te co widziałem - są zupełnie OK. :-)

[ Dodano: 2008-09-19, 22:12 ]
A w portretach bardzo ładnie ostrość na oku. Nie martw się, masz super szkło, lepiej się ciesz! :-)

[ Dodano: 2008-09-19, 22:15 ]
Pamiętajcie, że głębia ostrości nie rozkłada się równomiernie.

Ja to dopiero mam kłopot w tej chwili. Sigma 24/1.8 to stałka. Ale przy normalnych odległościach ostrzenia daje 1,5m za daleko. A przy makro za blisko. Zobaczymy, co na to serwis Sigmy... :-| Na szczęście sprzedający z Allegro jest megauczciwy, bo jeśli serwis nic z tym nie zrobi porządnego, odda mi kasę i zwrócę szkło. Rzadko się aż tak porządni ludzie trafiają jednak... Cieszę się (w tym nieszczęściu za szkłem), że na kogoś takiego trafiłem. :-)

JackDeJack, modelka owszem, z ręki. Kartki i baterie tylko i wyłącznie statyw i to razem z 2sek wstępnym podniesieniem lustra.
Więc co robić?

Jeśli dsk faktycznie mówisz, że jest OK... Chociaż wydaje mi się, że portrety za blisko wyostrzył (włosy, uszy) a kartkę zależnie od ogniskowej + nierówny rozkład ostrości lewa/prawa strona :roll:

[ Dodano: 2008-09-21, 20:18 ]
Niestety, nie jest tak pięknie. Przy świetle żarowym 75mm:

Jak dla mnie to 6mm FF. W miare zblizania się do 28mm robi sie coraz lepiej.
Obiektyw chyba do zwrotu...

Skocz do: