obrzydliwy  Dołączył: 24 Maj 2007
Pentax DA 40mm f/2.8 Limited czy Pentax FA 50mm f/1.4
chciałbym w miarę ostry, jasny obiektyw do fotografowania paszczu ludzkiej z prawa lewa i z fronta ( z tyłu nie ) poza tym do zwykłego pstrykania na ulicy

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
a w naszym jezyku ?

znajomi maja ślub, mam im zrobić coś na kształt pleneru, pomyślałem, że to odpowiedni moment żeby zainwestować w stałkę jakąś. Taką, która ciszyć mnie będzie swoim światłem, którą będzie można zrobić zdjęcia portretowe, ale jak będę chciał uwiecznić z jej pomocą cos w kosciele ( wiem że szerokie to one nie są, ale mój budżet nie przeskoczy w te wakacje raczej 1000 zł) to też nie zawiedzie ( głownie ze względu na swiatło )

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
To może kup jakiś porządniejszy zoom z dobrym światłem. 40mm to za krótko do portretu (chyba, że lubisz taki szeroki). A szeroki kąt w kościele jest bardzo przydatny, niestety.

pożądniejszy to znaczy ??

Sigma 17-70 mm F2.8-4.5 DC Macro ?? swiatło chyba nie powala ( choć rzeczywiście lepsze od pojego kitowca )

Pentax SMC-DA* 16-50 mm F2.8 ED AL [IF] SDM zakres i swiatło miodzio..opinie troche gorsze, ale cena nie dla mnie, nie tu i nie teraz

Pentax SMC-DA 16-45 mm F4 ED AL sam nie wiem i ta cena.....

może masz jakieś inne na mysli

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
obrzydliwy napisał/a:
mam im zrobić coś na kształt pleneru

Jeżeli sam plener, to cokolwiek weźmiesz (40 lub 50) powinno wystarczyć, choć 50 jest jaśniejsza i będziesz mógł pobawić się trochę więcej głębią ostrości, a przy okazji się nachodzisz ;-)

obrzydliwy napisał/a:
Pentax SMC-DA 16-45 mm F4 ED AL sam nie wiem i ta cena.....

Co z tą ceną? Tak poza tym to bardzo dobre szkło...

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Dokładnie taki sam wątek jest tu:
http://pentax.org.pl/view...ghlight=limited
Nawet z ankietą.
Polecam.

(Ja nawet lubię 50-tkę na ulicę).

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
obrzydliwy, choćby Tamron 17-50/2.8 albo Sigma 24-60/2.8 (niedroga i ma różne opinie).

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Do "paszczy" lepszy będzie FA 50/1.4, do zastosowań "ogólnych" lepszy DA 40/2.8. To z pozoru podobne, a naprawdę b. różne szkła, oba świetne, każde trochę inaczej świetne :lol: Był jużwątek z dokładnym wyłuszczeniem zalet i wad każdego z nich. Najlepiej mieć oba.

iiipablo  Dołączył: 18 Lut 2008
Ze względu na wymagania raczej 50, bo jaśniejsza. 40 aż tak dużo szerszego kąta nie da, by jej zalety przeważały. Aczkolwiek skłaniam się do sugestii odnośnie zoom-a. Raczej tamron 17-50, jedynie pod warunkiem wcześniejszego sprawdzenie (FF/BF).

iiipablo napisał/a:
...40 aż tak dużo szerszego kąta nie da, by jej zalety przeważały...

oj.. :-) miałem oba i długo nie mogłem wybrać... 40/2.8 = Zerowe aberracje, ciekawsza - jak ktoś ma dłuższe szkło portretowe - ogniskowa, błyskawiczny (bez porównania) AF, nietypowy wygląd, świetne wykonanie... trochę tych zalet jest.

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
rbucz napisał/a:
iiipablo napisał/a:
...40 aż tak dużo szerszego kąta nie da, by jej zalety przeważały...

oj.. :-) miałem oba i długo nie mogłem wybrać... 40/2.8 = Zerowe aberracje, ciekawsza - jak ktoś ma dłuższe szkło portretowe - ogniskowa, błyskawiczny (bez porównania) AF, nietypowy wygląd, świetne wykonanie... trochę tych zalet jest.

popieram :-) Służy mi dobrze ta 40 od Ciebie :-)

azkal  Dołączył: 13 Lut 2008
Jak bardzo AF w DA40/2.8 jest szybki - w porównaniu do kita?

piok  Dołączył: 17 Sty 2007
bzyk bzyk i juz... a w kicie bzyyk bzyk bz i tez juz jest ....

ciekawy jestem jak sie odpowiada na takie pytania

piok napisał/a:
bzyk bzyk i juz... a w kicie bzyyk bzyk bz i tez juz jest ....

ciekawy jestem jak sie odpowiada na takie pytania

Dokładnie ;-) Kit jest też szybki

Diamond32 napisał/a:
Służy mi dobrze ta 40 od Ciebie :-)

Pozdrowienia :)

takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
A ja tak odnowie temat, bo spać nie mogę i przeglądam sobie forum. I moim zdaniem 50tką trzyma jeszcze w łapce ołówek ... a 40 w łapce ma już pędzel ;-) Zdjęcia plastyką wygrywają z 50tką.

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
jak chcesz ciasniej, to 50, jak szerzej, to moze warto pomyslec o 35 f/2 ? :P
albo wez kita w lape i kup lampe :P

takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
jak szerzej to sigma 30 f1,4 :)

takpoprostu napisał/a:
I moim zdaniem 50tką trzyma jeszcze w łapce ołówek ... a 40 w łapce ma już pędzel ;-) Zdjęcia plastyką wygrywają z 50tką.

Wyjąłeś mi to z ust :-) Mam podobne odczucia

Skocz do: