a.d.a.m  Dołączył: 15 Sty 2007
Allegro a Giełda Fotograficzna
Pytanie do tych co na szukaniu szkieł zęby zjedli. Jeżei dobrze pamiętam w Wawie funkcjonuje niedzielna Giełda Fotograficzna (obok giełdy komputerowej). Czy z Waszego doświadczneia, na Giełdzie można zlaeźć coś, czego nie oferuje się na Allegro? Chodzi oczywiście o szkła. Domyślalm się, że jakiś czas temu, gdy dostęp do internetu nie był tak powszechny, na giełdzie można było znaleźć okazje, których nie było na Allegro. A jak to wygląda teraz? Warto tam jeździć?

Pozdrawiam a.d.a.m

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
...żeś się trochę za późno obudził. Nie byłem na giełdzie ze dwa miesiące, ale już wtedy szkieł do Pentax'a było mało, w ogóle Pentax'a było mało.
Dawniej, jeszcze rok temu - było chociaż Pan Pentax. Teraz już chyba coraz rzadziej można tam znaleźć coś rozsądnego.
(Jak ktoś był ostatnio, niech mnie poprawi).

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Mertz napisał/a:
Dawniej, jeszcze rok temu - było chociaż Pan Pentax. Teraz już chyba coraz rzadziej można tam znaleźć coś rozsądnego.
Raczej Giełda zeszła na psy. Ceny takie jak na Allegro, mało sprzętu. jedyny plus, że mozna podpiąć szkło do korpusu i przetestować. Czasami zdarzają sie perełki( w styczniu ktoś sprzedawał FA 43/1.8 Limited za 1200, ale nie wiem, czy był sprawny.)

Artooro  Dołączył: 11 Sty 2007
nic specjalnego poza organoleptycznym sprawdzeniem sprzetu
ceny jak na allegro (czasem wygorowane czasem w miare okazyjne)
kto tam czesto chodzi ten od czasu do czasu cos ustrzeli ... ale okupi to cena biletow

Crudo  Dołączyła: 09 Kwi 2007
...Z tego co sie zorientowałam, okazyjnie mozna kupic jedynie filmy :-D

dilbert  Dołączył: 21 Wrz 2008
Witam, rozgrzebuje trochę temat...

Pytanie następujące: czy ktoś z klubowiczów warszawskich przechadzał się ostatnio jakoś, na wspomnianą giełdę fotograficzną? Osobiście byłem tam w czasach kiedy dalej wśród amatorów królowała światłoczuła błona i szło się tam całe palety filmów kupować (chociaż chyba już chodziły słuchy, że ktoś coś jakiegoś kodaka cyfrowego sprzedaje, czy eos'a d2000 ;-) ). Moja pytanie, czy warto się tam jeszcze fatygować, za bilety płacić? Jestem aktualnie na etapie szukania starych manualnych szkieł pentaxa i zastanawiam się czy giełda może jeszcze stanowić konkurencję dla allegro?

pozdrawiam.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
dilbert napisał/a:
Jestem aktualnie na etapie szukania starych manualnych szkieł pentaxa
Jeśli nie jesteś z Wawy to nie warto.

Bilet 4,5, a piwo 7pln. Na piwo warto. Znalezienie czegoś w dobrej cenie do Pentaksa jest obecnie trudne i należy do okazji. Na forumowej giełdzie dostaniesz dużo więcej, w zgodnym z opisem stanie (a jak nie, to masz jak się odwołać) i ceny są bliższe rozsądkowi.

[ Dodano: 2008-09-21, 21:37 ]
Po filmy to warto tam chodzić. Zresztą co kilka tygodni jest na giełdzie nasze większe spotkanie. Poczytaj dział spotkania, to zobaczysz. Incydentalnie zdarzają się w tych wątkach relacje z tego, co na straganach leży i za ile.

CanisLupus  Dołączył: 10 Sty 2007
Jakis miesiac temu spotkalem Sprzedawce z calkiem spora iloscia szkielek do naszego systemu.

Z tego co pamietam to mial tam sporo szkielek manualnych, kilka z AF a w tym 170-500 Sigma, 28-70 EX Sigma, sporo piedziesiatek i innych.

Ceny byly takie jak na allegro lub troche mniejsze.

Mowil ze postara sie pojawiac regularnie na gieldzie.

dilbert  Dołączył: 21 Wrz 2008
Akurat jestem z "lewego brzegu" i to tylko te pare stacji metrem. A na piwo to zawsze warto :-) W sumie szkoda, że biznes przeniósł się do sieci, bo fajnie jednak towar sobie w palcach poobracać, potargować się. Ale cóż, takie czasy. Dzięki za odpowiedź, generalnie pewnie poczekam jakoś to najbliższego forumowego spotkania na giełdzie, ewentualnie relacji, podpatrzę forumowe ogłoszenia ;-)

Skocz do: