Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
specmisiek napisał/a:
Troche to skomplikowane...
Raczej bardzo proste. To pewnie reguluje czujnik AF pod lustrem. Czujnik jest mocowany za dwóch "osiach": jedna oś między punktami 1 i 2 a druga między 2 i 3. Kręcąc wszystkimi o tyle samo jedynie przesuwamy płaszczyznę czujnika. Kręcąc pojedynczą śrubką obracamy tą płaszczyznę.

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Gwiazdor napisał/a:
Raczej bardzo proste
Pamiętaj że jeszcze jest regulacja ,,softem".. I może wiesz ,,co ona robi" Dobrze że ja chyba jednak nie muszę się z tym ,,bawić" ale współczuję tym co muszą.. :-?

[ Dodano: 2008-08-31, 19:23 ]
Już nie piszę nawet o kalibracji w body (k20D) :-/

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
specmisiek napisał/a:
Pamiętaj że jeszcze jest regulacja ,,softem".. I może wiesz ,,co ona robi"
Nie wiem nawet, czy to co napisałem jest w 100% prawdą. Ot takie domysły z dziedziny mechanizmów prostych i geometrii przestrzennej. ;-)
Regulacja softem powinna robić to samo, co kręcęnie trzema śrubkami równocześnie.

bumba  Dołączył: 16 Paź 2006
Kupiłem parę dni temu nowego tamrona 28-75/2.8
Spory wydatek bo dałem za niego 1300 zł. Niestety jestem dość mocno rozczarowany. Trafił mi się egzemplarz, który nie w całym zakresie ostrzy. Przy najszerszych kątach na przesłonach 2.8-4 jest dosyć nieostry. Lepiej jest na węższym kącie i wyższych wartościach przysłony. Sprzedawca powiedział mi, że w razie problemów nie można wymienić na nowy egzemplarz tylko wysłać do Gdańska, do Fototechniki do kalibracji razem z korpusem. Czy ktoś z Was miał podobny problem i czy taka kalibracja faktycznie może być skuteczna? Czy to jest kalibracja korpusu czy może obiektywu do korpusu. Sprzedawca twierdzi, że kalibracja dotyczy obiektywu i tym samym nie wpłynie na współpracę korpusu z innymi szkłami.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
mgluszkowski,
1 - poczytaj takze watki o 17-50 2.8 tamrona - to ten sam problem
2 - wstaw zdjecia bo narazie to nie ma o czym rozmawiac
3 - kalibracja odbywa sie (powinna) w obiektywie (roznie czasem soft - czaem i hardware) - tak jest w przypadku sigmy
co do fototechniki - prosze poczytac watki - to bylo juz omawiane

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
a tak przy okazji po co w tamronie np. 28-75 jest przełącznik lock, skoro i tak tylko na 28 można zablokować; ;].

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Bo przy 28 mm jest w najkrótszej pozycji. Przednia soczewka jest dośc ciężka i przy dłuższym noszeniu na szyi tuba obiektywu się wysuwa. Przestawiasz na "lock" i już się nic nie wysuwa.

Mi się nic nie wysuwa ;).

[ Dodano: 2008-09-22, 16:58 ]
Dostałem dziś tamrona, czy takie mydlenie na 2.8 jest normalne ?

[ Dodano: 2008-09-22, 16:58 ]
przesłony 2.8-3.2-4

lucky  Dołączył: 10 Wrz 2008
TomaSzSz napisał/a:
Mi się nic nie wysuwa ;).
Jak jest nowy, to sie jeszcze nie wysuwa z czasem sie wyrabia ;-)

plastyk  Dołączył: 30 Sie 2007
Jak wcześniej pisałem, również miałem problem z ostrzeniem w tym obiektywie.
Oddałem do kalibracji i czekam już, a może dopiero trzeci tydzień.
Jak odbiorę podzielę się uwagami (oczywiście patrze optymistycznie).
Pozdrawiam

ktoś oceni sampla którego wstawiłem ?

jq  Dołączył: 29 Sty 2008
Jaka ogniskowa ?

Dla porównania podaje moje sample, bez wyostrzania, bez poprawek 100% crop.
W kolejności f2,8 f3,2 f4 Ogniskowa 50mm z lampą

MZ z lampa, to zupelnie co innego niz bez. Przynajmniej u mnie z lampa wychodzi zawsze ostrzej. Tamrona nie mam, wiec CiTomaSzSz, nie pomoge. Troche faktycznie mydlany na 2.8, probowales ustawic korekcje AF w puszce, moze ma malego FF/BF.

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Na 2.8 to nie jest żyleta. Powinieneś sprawdzić czy nie ma FF/BF albo nie spudłował. Zdjęcia z lampą jak napisał luck wychodzą ostrzejsze.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
256mb napisał/a:
Zdjęcia z lampą tak jak napisał luck wychodzą ostrzejsze.

Większy kontrast.

plwk, o wlasnie, tego slowa mi brakowalo. :-B

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Jeżeli musiałem w puszcze ustawic korekcje na +50 aby dobrze ostrzył to czy starczy mi korekcji w takim K20 nad zakupem którego się zastanawiam ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jednostki z K20 nie odpowiadają zapewne tym z K100 i oprócz tego być może będzie od razu dobrze.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
TomaSzSz, na moje oko to za bardzo mydli. Spróbuj zamienić na inny egzemplarz.

Mydli tak przy białych powierzchniach. które odbijają światło.

tu inna fotka.<cały kadr> Obiektyw Kupiony u Czesia, Cześ sprawdzał go przed wysyłka i mówił że był ok.

2.8

[ Dodano: 2008-09-22, 20:36 ]
2.8-75mm Flesh wbudowany.

Skocz do: