mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
PayPal
Wlasnie zaczalem poglebiac swoja wiedze nt. tej uslugi...
Czy ktos z korzystajacych z PP moglby opisac jak to wyglada w praniu - bo wiem, ze po zalozeniu konta moge ze swojego bankowego konta przelac srodki na konto w PP, aby nastepnie przekierowac je na adres e-mail odbiory (tez zarejestrowanego w PP).

Jak to wyglada w przypadku transakcji walutowych, jakie ponosi sie koszty, czy przelewam rownowartosc zlotowkowa z konta bankowego na PP?

Guglajac zauwazylem, ze sporo osob handluje srodkami na PP (np. sprzedam 100$ itp.) - skad czerpia zyski z takich transakcji, gdzie tkwi haczyk?
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
mazi napisał/a:
ze po zalozeniu konta moge ze swojego bankowego konta przelac srodki na konto w PP
tak można w Polsce :?: w sumie nie wiem bo korzystam tylko w ten sposób, że do PayPal mam podpiętą kartę płatniczą i po prostu płatności obciążają mi konto przypisane do taj karty

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
1. Na PP PL nie możesz, chyba że ostatnio była jakaś zmiana.
2. O ile pamiętam ok. 2.5% - sprawdź w Pomocy, napewno jest opisane.
3. Nie wiem.

dickkett napisał/a:
1. Na PP PL nie możesz, chyba że ostatnio była jakaś zmiana.
.

z tego co aktualnie wyczytalem to mozna...

czyli np. jak mam do przelania 100$ to musze zasilic swoje konto w PP kwota ~ 237zl (przyjmujac 1USD=2.3PLN)? Jesli zasile kwota nizsza to nie bede w stanie wygenerowac przelewu na te 100$... Dobrze kombinuje czy zle? :)

kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
mazi napisał/a:
Jak to wyglada w przypadku transakcji walutowych, jakie ponosi sie koszty

Jako takich kosztów nie ponosisz. Kwota jest przewalutowana wg aktualnego kursu, wg tablic do sprawdzenia na stronie PayPal. Bardzo dobrze się przez to kupuje na e-bayu, bo e-bay jest połączony z PP i po transakcji, na koncie PP masz konkretną pozycję do zapłaty, a sprzedawca od razu widzi, czy zapłata została dokonana. A PP zarabia tak jak operatorzy POS-ów - sprzedawca płaci prowizję za udostępnienie płatności.

Cytat
z tego co aktualnie wyczytalem to mozna...

Też tak kiedyś myślałem. Okazało się, że opcja dotyczy możliwości przelania pieniędzy przesłanych PP na Twoje konto bankowe. W drugą stronę możliwości nie było.

mazi,
mazi napisał/a:
czyli np. jak mam do przelania 100$ to musze zasilic swoje konto w PP kwota ~ 237zl (przyjmujac 1USD=2.3PLN)? Jesli zasile kwota nizsza to nie bede w stanie wygenerowac przelewu na te 100$... Dobrze kombinuje czy zle? :)

prawie dobrze, tylko zły przelicznik dolara bierzesz :-)

musisz wpłacić tyle, ile wynika z przelicznika
1zł = X dolarów
i dopasowujesz złotówki do tego, ile dolarów masz zapłacić

[ Dodano: 2008-09-23, 12:45 ]
dickkett, http://biznes.idg.pl/news/167447.html
jak widać od kilku dni się to zmieniło

[ Dodano: 2008-09-23, 12:48 ]
jest nawet w koncie paypalowym opcja - "dodaj środki do konta", gdzie podany jest adres konta w Polsce, na który można wpłacać pieniądze

opiszon napisał/a:
mazi,
mazi napisał/a:

prawie dobrze, tylko zły przelicznik dolara bierzesz :-)

musisz wpłacić tyle, ile wynika z przelicznika
1zł = X dolarów
i dopasowujesz złotówki do tego, ile dolarów masz zapłacić

[ Dodano: 2008-09-23, 12:45 ]
dickkett, http://biznes.idg.pl/news/167447.html
jak widać od kilku dni się to zmieniło

[ Dodano: 2008-09-23, 12:48 ]
jest nawet w koncie paypalowym opcja - "dodaj środki do konta", gdzie podany jest adres konta w Polsce, na który można wpłacać pieniądze

thnx za korekte!

Tak wlasnie widze w swoim profilu opcje zasilenia konta.
Wczesniej natrafilem tez na fajny schemat dzialania PP, wk torym bylo to uchwycone, ale teraz nie moge tego odkopac :)

opiszon, dziękuję, dla mnie świeże.
A łobuzy mieli mnie powiadamiać o zmianach!
Mogliby teraz popracować nad udostępnieniem opcji weryfikacji adresu. Czasem jest to ograniczeniem na niektórych aukcjach.

dickkett napisał/a:
A łobuzy mieli mnie powiadamiać o zmianach!
Mogliby teraz popracować nad udostępnieniem opcji weryfikacji adresu. Czasem jest to ograniczeniem na niektórych aukcjach.

Spotkalem sie w trakcie guglania z rade, ze aby sprawdzic kogos nalezy wyslac mu jakas malutka kwote (np. 1 cent) z dopiskiem "test". Bylo to zaproponowane w odpowiedzi na pytanie jak sprawdzic goscia, z ktorym zawarlismy transakcje nie przez e-bay... nie wiem na ile to pomocne jest, bo jeszcze nie korzystalem z PP.
Rozumiem, ze na chwile obecna nie ma mozliwosci podejrzenia danych osoby, do ktorej chcemy wyslac nasze pieniadze?

dickkett napisał/a:
dla mnie też - po przeczytaniu przed chwilą tego artykułu zalogowałem się na konto, i dokonałem odkrycia :-P

ale pewnie i tak nie będę korzystał, bo 2-4 dni, tak jak podają, to o 2-4dni dłużej, niż działa obciążanie karty debetowej, na którą wpłacam pieniądze tylko wtedy kiedy trzeba zrobić przelew (a że kasę mieszam wewnątrz 1 konta w tym samym banku, to mogę to robić nawet w nocy, i działa natychmiast :-) )

opiszon napisał/a:
po przeczytaniu przed chwilą tego artykułu zalogowałem się na konto, i dokonałem odkrycia

Logowałem się wczoraj! Ameryki do odkrycia nie było!

jungli
[Usunięty]
Da sie dostac na konto pieniadze, tzn na karte przypisana do konta paypal, robia zwroty z automatu i nie pobieraja prowizji przynajmniej nie zauwazylem.

Co do przelewow zalezy jaki przelicznik stosuje bank, np placac w funtach z tego co pamietam ekarta jest rozlicznana w dolarach wiec przeliczaja na dolary najpierw potem w stosunku dolar funt

hej

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
jungli, Jeśli chodzi o przeliczniki, to są 2 opcje.
1. Decydujesz się na przeliczniki PayPala - zwykle są gorsze niż w banku, ale od razu wiesz, ile zapłacisz złotówek.
2. Decydujesz, że PayPal potrąca z karty w $, a bank zablokowuje na karcie odpowiednią kwotę, ale ostatecznego rozliczenia dokonuje po kilku dniach i przyjmuje swój przelicznik na dzień rozliczenia. Wtedy dopiero możesz się dowiedzieć - ile zapłaciłeś złotówek.

Skocz do: