adamik  Dołączył: 25 Wrz 2008
[K200D] Zużycie baterii? Czy wada aparatu?
Witajcie.

Jestem od niedawna szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem Pentaxa K200D.
Otóż mam pewien problem.
W zestawie z aparatem były baterie Energizer Utimate i zrobiłem na nich ok. 900 zdjęć obiektywem kitowym.
Pomyślałem sobie niezły wynik i kupiłem takie same.
Kupiłem nowy obiektyw Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC (P) i ruszyłem w plener.

Jakież było moje zaskoczenie gdy po ok. 80 zdjęciach aparat zasygnalizował całkowite rozładowanie.
Wkładam je do Canona S5 iS i pokazuje że baterie są full. No nic myślę sobie pewnie lustrzanka od kompaktu więcej prądu ciągnie i baterie muszą być bardziej naładowane.
Wkładam do pentaxa naładowane akumulatorki i git. Git ale tylko na 30 fotek ;/
Aparat pokazuje rozładowane baterie. (oczywiście w Canonie pokazuje że pełne).
Wkładam następne akumulatorki i znowu działa ok. 40 – 50 zdjęć.
Żeby było śmieszniej znowu wkładam akumulatorki poprzednie (które pokazywał jako rozładowane) i pokazuje że pełne ale tylko na jakieś 20 zdjęć.

Macie jakieś pomysły? Miał ktoś podobny problem? Bo nie wiem czy reklamować aparat.

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
wadliwy wskaźnik rozładowania baterii to "urok" pentaksa. Ten typ tak ma niestety.
Kup Sanyo Eneloop, nie ma nic lepszego jeśli chodzi o aku.
Na deser dobrą ładowarkę np. BC-700. Razem około 130 zeta.
Jak na tym zestawie będziesz miał problemy z zasilaniem aparatu, to reklamuj.

Sam wskaźnik jeszcze by mi tak nie przeszkadzał, aparat gdy sygnalizuje rozładowane baterie nie włącza się ani w tryb robienia zdjęć ani podglądu.

Jak przeszukasz forumowe działy "Aparaty Cyfrowe" oraz "Lampy i inne akcesoria" pod kątem słowa "zasilanie" to znajdziesz interesujące cię informacje.
Ja nic nie dodam do tego co napisałem wyżej.

KrzysiekS  Dołączył: 17 Paź 2007
pancurski, dokładnie tak jest jak napisałeś, ja po zakupie Eneloopów i BC-700 nie mam problemu z bateriami, po naładowaniu baterii robię na luzie ok. 500 zdjęć.

To moje własne doświadczenie oparte na używaniu np. GP. W canonie powerszocie szły, pod P ani rusz. Dobre zasilanie do podstawa.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Może niekonieczne były takie same. Sam nieraz tak miewałem (jak fociłem kompaktem jeszcze) - na jednym komplecie setki zdjeć, inny (tej samej marki) starczał na 50. Może stare były czy co. Dlatego jeżeli baterie to tylko alkaiczne najlepszej marki.
Ale sugerowałbym byś kupił akumulatorki jakiejś dobrej firmy. Wydatek zwróci sie w pół roku (albo i szybciej jak będziesz dużo focił).

Ila  Dołączyła: 14 Lip 2008
Czy to też były baterie litowe?Te zakupione z aparatem sa litowe ,energeiser produkuje tez Ultimaty alkaiczne które sa do bani ,polecam akumlatorki sanyo 2500mAh .Baterie litowe sa lekkie i długo trzymają ,ale 4 sztuki kosztuja 25-30 zł. :-(

makak  Dołączył: 31 Sie 2008
Mam identyczny problem ze swoim k200D, choć nieco mniej drastyczny w skutkach. Już wcześniej opisywałem go w podobnym temacie. Na zestawowych bateriach litowych smigal dlugo. Na zestawowych akku Energizera wariuje. Po pełnym naładowaniu wskaźnik po 40-50 zdjeciach skacze raz pełny, raz połowa, raz rozładowanie, w rzadkich przypadkach miga i wyłacza aparat, po czym przy kolejnym właczeniu wskazuje baterie pelna. Po przelozeniu do Fuji S6500 kompakt wskazuje pelne naladowanie - czyli akku są sprawne. Pentax jest pod tym wzgledem bardzo wybredny. Rownież zastanawiam sie nad reklamacją bo przyznam, że to irytujące jak na świeżym komplecie aparat nagle się wyłącza. Szkoda, że spartolili tak wydaje się prostą funkcję jak wskaźnik baterii.

Jutro odbieram eneloopy + BC-700 :mrgreen:
Widzicie jaki jestem wpływowy ;-)

W weekend popstrykam na maksa i napiszę jak się aparacik z nimi sprawuje.
Tak na marginesie zacząłem już obiektyw podejrzewać bo jednak przy nim body się musi więcej napracować niż przy kitowym. Ale nie sądzę, żeby Sigma wypuściła tak prądożerczy obiektyw, tym bardziej że to laureat nagrody EISA.

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
adamik napisał/a:
W weekend popstrykam na maksa i napiszę jak się aparacik z nimi sprawuje
Będziesz focił na powietrzu? To uważaj żebyś się nie zawiódł :mrgreen: , ponieważ jest już zimno! Mam Eneloop'y i byłem z nich zadowolony dopóki nie zaczęły padać straaasznie szybko ... oczywiście umknął mi fakt że fociłem w zimie na powietrzu ;-)
W lecie zrobiłem kilka setek i bez problemu, przez ostatni tydzień 100 zdjęć i już dułpa ...

P.S. Jeszcze jedna sprawa jak już dorwiesz BC-700, pierwsze co to zrób "odświeżanie" baterii, będą działać dłużej (w szczegóły nie wchodzę, ponieważ moja wiedza z fizyki na ten temat mi nie pozwala), jest oczywiście minus tegoż procesu ... jeśli się na niego zdecydujesz w weekend nie pofocisz :mrgreen:

Jak kupi BC-700 i świeżutkie nieużywane Eneloopy to po co je od razu odświeżać ?
Ja w tym nie widzę żadnego sensu.
Odświeżać jest sens gdy są one (aku) już mocno eksploatowane.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nowe nie mają deklarowanej pojemności i są duże rozrzuty.

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Też miałem takie historie w K100d.
Przy nowych GP Recyko i Eneloopach wskaźnik baterii szalał i pokazywał rozładowane baterie po czym niemiło padał aparat w trakcie focenia.
Po ponownym włączeniu wskazywał full naładowane i tak w kółko....

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Czytając podobne komentarze dziwię się, że Pentax (jako jedyny chyba) cały czas używa akumulatorków AA w swoich zestawach.

Dla niektórych jest to plus. Dla mnie był, miałem dwa komplety akumulatorków i ładowarkę.
No, ale krótko po zakupie okazało się, że wszystkie aku do wywalenia a ładowarka to nie jest szczyt techniki. Więc chcąc nie chcąc musiałem zakupić nowy komplet.
Dziś przy kupnie aparatu bym wolał chyba jednak dedykowane zasilanie.

Mam już eneloopy i BC-700. Mam je odświeżyć czy nie? W instrukcji piszą, że oświeżanie jest zalecane dla starych aku lub takich które długo leżały nie używane. Moje eneloopy są nowe. Odświeżać czy nie? :-?

Wsadzaj do aparatu i strzelaj foty :evilsmile:
Napisz czy zmiana aku pomogła.
Pamiętaj, że odswieżanie może trwać nawet i 5 dni. Ładowarka w tym czasie "robi" pare cyklów ładowań i rozładowań, wszystko to na małych prądach, więc tyle trwa.

Tak jest! ;-)
Po weekendzie dam znać.

makak  Dołączył: 31 Sie 2008
Trochę odkopie wątek.
Otóż za radami kolegów z forum zakupiłem wczoraj Eneloopy w Fotojokerze.
Przypomnę, że wcześniej miałem piekło na ziemi z zestawowymi akku Energizer 2500 mAh. Wskaźnik szalał, wyłączał się, potem włączał i tak w kółko. Ostatnio jednak dało się na tym zestawie zrobić 20-30 zdjęć i padał jak trup.

Uchachany wróciłem z centrum handlowego do domu z świeżutkimi Eneloopkami. Wsadziłem do korpusu i nawet wychłodzone podczas podróży ze sklepu od razu dały wskaźnik na full. No super. Zrobiłem ze 20 zdjęć troche przeglądania, zmiana obiektywu - ekstra, wskaźnik full, zero problemów.
Dzisiaj zrobiłem kolejne zdjęcia, ok 20 no i wskaźnik zszedł do połowy. Wyłączyłem/włączyłem no i full. Kilka kolejnych zdjęć i znowu połowa. Wył/wł i full. Podniosłem lampe - zjazd na pustą baterie, ale jeszcze nie migającą. Wył/wł i full. 10 zdjęć z lampą i full. Wył/wł - full. Zestresowany zostawiłem dziada na biurku no i się zamartwiam, czy aby to nie pierwsze oznaki rozładowania i za kilkanaście/kilkadziesiąt zdjęć znowu padnie.

Czy ktoś miał podobne przejścia, że świeżymi Eneloopami (jeszcze nie ładowane po zakupie) w K200D? Martwi mnie, że po kilkudziesięciu pstrykach wskaźnik szaleje jak przy Energizerach, z tą różnicą, że nie ma problemu z włączaniem lub wyłączaniem. Coraz bardziej boje się, że to wina puszki (to już trzeci komplet Akku z którym wybrzydza).

Pozdrawiam

Skocz do: