Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Sklepy ze sprzętem do P we Wrocławiu?
Pytanie do Wrocławiaków, jakie znacie sklepy ze sprzętem do Pentaxa we Wrocławiu? I ogólnie sklepy foto, gdzie mogą się zdarzyć takie cuda.

Wiem, że jest panorama firm, czy inne książki tel., ale przecież nie będę dzwonił wszędzie i pytał.

Fotocentrum no1 i Fotoakces znam.

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
Raven podobno w arkadach są jakieś szkiełka do P ale nie sprawdzałem osobiście, gdzieś na dole chyba ale nic nie gwarantuję :-/ kiedyś coś tam ktoś gdzieś widział :-P

To jest oddział sklepu z Odrzańskiej, ale jakby tak osobno działa, nie znam szczegółów.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Powiedz lepiej, co potrzebujesz kupić i czy nowe.

W Arkadach to jest oddział tego, co na Odrzańskiej, "Fotocentrum No. 1". Ceny chore niestety - przebitka bezczelna, ok. 50% drożej niż gdziekolwiek. Do tego sprzedawcy wytresowani - albo kłamią mówiąc, że to najtaniej na rynku (!), albo jak podważasz to dając przykłady cen rynkowych, to mówią tą samą śpiewkę (i na Odrzańskiej i w Arkadach), że albo tamte inne nie mają polskiej gwarancji, albo że jeśli taniej niż u nich, to znaczy, że to firmy "przekręciarze", nie płacący podatków, itp. Generalnie nabijają ludzi w butelkę, a najgorsze, że dobrze na tym wychodzą, bo statystycznie co któryś tam człowiek im wierzy.

Nie widziałem u nich osoby znającej się na sprzęcie i kupującej zarazem. Najczęściej kupują ludzie, co mają kasę, ale nie znają realiów. Ja traktuję ich jak Miejską Macalnię - mają wszystko, co mi potrzebne, więc podpinam szkło do aparatu, testuję, oddaję i kupuję gdzie indziej. Obojętnie gdzie, bo i tak będzie znacznie taniej.

[ Dodano: 2008-09-25, 13:52 ]
Acha, natomiast sami coś chyba też kręcą na podatkach, bo jak dzwoniłem w sprawie lampy 540FGZ, to powiedział facet, że da mi cenę specjalną: 1380zł, pod warunkiem, że zapłacę gotówką i będzie to paragon; jak na fakturę to ponad 1650! Nie rozumiem skąd ta różnica, jeśli rozliczaliby się uczciwie z fiskusem, chyba że chodzi o jakieś układy z dystrybutorem. (?!)

Tak czy owak, w ogóle tam nie kupuję, czasem drobnicę - np. kliszę, jak mi się wyczerpią a potrzebuję szybko. Generalnie mają jedną i jedyną zaletę: sporo towaru na półce.

Co do cen to na pewno mają drożej niż w sieci, ale nie aż tak jak mówisz. Kupiłem u nich pentaxa 55-300 i cena nie była zła, bo sprawdzałem.

Pytałem też ostatnio o Metza 58 i wyszło, że mają o jakieś 200 czy 250 drożej niż w sieci. Nie wiem, gdzie te twoje ceny o 50% wyższe.

Cytat
Ja traktuję ich jak Miejską Macalnię - mają wszystko, co mi potrzebne, więc podpinam szkło do aparatu, testuję, oddaję i kupuję gdzie indziej.

Widzę, musiałeś napluć na sklep, ale nie podałeś ANI JEDNEJ innej lokalizacji. Masz zły dzień?

Co do obsługi, to zleży na kogo się trafi. Czasami buc, a czasami możesz sensownie pogadać.

Raven,

Wiem, co mówię, nie piszę twardo jak nie mam Twardych dowodów,
Znam ten sklep od roku, często tam zachodzę, więc obserwacje nie pochodzą ani z 1 wizyty ani z 10, a z większej ilości wizyt. Rzadko piszę negatywne opinie i wiem, że żeby napisać taką, trzeba mieć solidne podstawy. Uważam, że je mam.
Napisałem o cenach to, co napisałem, w oparciu o fakty; przykłady:
- Pentax 540FGZ Cena w sieci 1150zł; na Odrzańskiej ponad 1650 (z fakturą)
- blenda 5w1 105cm, cena w sieci 88zł, cena w sklepie 149 zł (kupiłem, bo nie miałem czasu na sieć)
wystarczy Ci tych MOICH cen?
Raven napisał/a:
Widzę, musiałeś napluć na sklep, ale nie podałeś ANI JEDNEJ innej lokalizacji. Masz zły dzień?

1) Zwróć dokładnie uwagę, nie pluję na sklep (wręcz sam w nim czasem kupuję), a na metody pozyskiwania klienta i ceny.
2) Nie podałem ANI JEDNEJ innej lokalizacji, bo nie znam takowej we Wrocławiu - pytałem czy nowe czy stare, jak stare to giełda na dworcu
3) Dzień mam dobry.
Raven napisał/a:
Co do obsługi, to zleży na kogo się trafi. Czasami buc, a czasami możesz sensownie pogadać.

3 sprzedawców z Odrzańskiej i 1 z Arkad mówili tę samą bajkę o nieuczciwych sprzedawcach, wszystkich, którzy mają taniej od nich. Nie spotkałem na razie mówiącego inaczej. Jak spotkam, dam znać, póki co powyższa statystyka mnie przekonuje do tego, że są wyszkoleni by tak mówić - zadziwiająca zbieżność opinii i wszystkie wyrażane w kontekście uwag klienta nt. za wysokich cen u nich. Sorry, ale to nie przypadek.

Żeby była jasność, drażnią mnie tylko te 2 cechy:
- ceny
- ściema / kłamanie / manipulowanie klientem - wybierz sobie jak wolisz.
Ostro piszę, bo nienawidzę takich praktyk. OK, cena wysoka - mają do niej prawo, ludzie sami wybiorą, czy kupić. Ale ściemniać już i manipulować, to niemiłe.

Raven, moje pisanie nie ma na celu oplucia kogokolwiek. To tylko moje ostrzeżenie. Kto chce, ten posłucha, kto nie chce, niech nie słucha. Radzę tylko sprawdzić ceny rynkowe, zanim się do nich pójdzie. Chyba że ciśnie kogoś czas, jak mnie ostatnio, wtedy kupujesz bez względu na cenę. Nie twierdzę, że co do jednej sztuki mają drożej o 50%, czasem uda się drożej tylko o ok. 20%, ale mówiąc krótko, walą po rogach, pytanie tylko, o ile drożej walą.

Jak nie wierzysz co do tych cen, to sprawdź sobie np. mają za szybką Contaxa G1 lub G2, nie pamiętam. Do tego 2 obiektywy i lampa. Celowo nie podam ceny tutaj, sprawdź, ile tysięcy za to sobie życzą, a szczęka Ci opadnie. Gwarantuję.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Raven napisał/a:
Co do obsługi, to zleży na kogo się trafi.
Na Odrzańskiej to z reguły musisz mocno zwracać na siebie uwagę, bo sami sprzedawcy z reguły klienta nie zauważają.
Ze sklepów to żałuję, że zamknięty jest komis na Jedności. Szkła Pentaksa trafiają się tam rzadko, ale mam sentyment do tego miejsca, bo trochę sprzętu tam kupiłem. Od dłuższego czasu wisi kartka "Zamknięte z powodu choroby". :-(

[ Dodano: 2008-09-26, 19:10 ]
Co do cen na Odrzańskiej, to pamiętam jak cena kasetki w MM zeszła poniżej 2k, a u nich ciągle była zamrożona na wysokości ok. 2,5.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Dobry sklep foto we Wroclawiu to jest na pl. Danilowskiego. Do Pentaxa (i nie tylko) to Pan Piotr ma glownie filmy ale tez karty pamieci ;-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Raven napisał/a:

E, nie wiesz o czym mówisz. Ten sklep to bzdura a nie sklep, stoi tam sobie np.body Pentaxa 6x7 bez MLU za 2700 z takumarem 105. No bez jaj. A co dopiero nowy sprzęt, a co dopiero ceny filmów.. a co dopiero ich wiedza - ci sprzedawcy nie wiele wiedzą, fachmani od siedmiu boleści. Jak zapytałem o baryty do drukarek to mnie wyśmiali oboje ;-) Albo przejściówka Psix/pK - pytam , to mówią że mogą sprowadzić, ale za 350 pln, bo to rzadkie i drogie. a na allegro lezy po 100pln zawsze. i tak dalej,i tak dalej..

SQ6GIT masz całkowitą rację!

Jeśli mi się zdarza tam kupować, czasami jak coś jest bardzo pilne, to nóż w kieszeni się otwiera mi za każdym razem.

matb masz może jakimś cudem nr telefonu do tego sklepu na daniłowskiego..?

guerilla, teraz jestem daleko, to niestety nie mam. Ale jak nie zapome a bede blizej, to moge zapytac.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
guerilla, Ten pan z Daniłowskiego handluje też co sobota na giełdzie na Dw. Głównym.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
emigrant napisał/a:
guerilla, Ten pan z Daniłowskiego handluje też co sobota na giełdzie na Dw. Głównym.

wiem, ale sęk w tym że czas mnie goni a papierów do drukarek nikt na giełdę nie nosi.. myslałem sobie żeby zadzwonić i poprosić o przyniesienie. Ale na to za późno już..

swoją drogą sklep widmo - ani słowa w necie że istnieje poza naszym forum ;-)

guerilla, Sklep jest dokładnie na Kasprowicza, ale blisko pl. Daniłowskiego.

guerilla napisał/a:
swoją drogą sklep widmo - ani słowa w necie że istnieje poza naszym forum

Eee... Na pl.rec.foto jeszcze kilka razy wzmianki widzialem ;-) Ten sklepik to w zasadzie jest na Kasprowicza 111 a nie pl. Danilowskiego (choc to ostatni numer przy Kasprowicza, w zasadzie juz na pl. Danilowskiego). Zas firma jest zarejestrowane chyba w domu pana Piotra, tylko nie pamietam przy jakiej ulicy - ale tez na Karlowicach.

PH Piotr Krudowski” ul. Kasprowicza 111

Anzelm  Dołączył: 03 Kwi 2008
guerilla, numer do p. Piotra puściłem Ci PW

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Raven napisał/a:
Kupiłem u nich pentaxa 55-300 i cena nie była zła, bo sprawdzałem.

Cena była koło 1000 złotych, ale też tylko paragon, bez faktury. :roll: W czasie, gdy Piotr Sawicki sprzedawał już na Allegro poniżej tysiąca z polską gwarancją (na Odrzańskiej importowane).
Na Odrzańskiej jest też wrocławskie centrum Sigmy, wpisane jako punkt odbioru sprzętu reklamowanego do karty gwarancyjnej. Po zadzwonieniu tak okazało się, że oni nie mają zamiaru przyjmować sprzętu na gwarancję, bo nikt z nimi tego nie konsultował. A resztę uprawnień centrum Sigmy (wypożyczalnia sprzętu, itd.) jakoś mogą prowadzić.

Mnie dziwi, jak taki sklep z naprawdę słabym podejściem do klienta i wysokimi cenami potrafi tak długo przetrwać...

dsk napisał/a:
W czasie, gdy Piotr Sawicki sprzedawał już na Allegro poniżej tysiąca z polską gwarancją (na Odrzańskiej importowane).

Hm, no właśnie o to mi chodzi - na Odrzańskiej twierdzą odwrotnie, że to oni mają od polskiego dystrybutora, a inni na lewo.

[ Dodano: 2008-09-26, 22:35 ]
dsk napisał/a:
Mnie dziwi, jak taki sklep z naprawdę słabym podejściem do klienta i wysokimi cenami potrafi tak długo przetrwać...

1) żerują na tych, co się nie znają i wciskają im kit za grube pieniądze
2) mają dużo na półce, więc dla zapominalskich w sam raz...

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
dsk napisał/a:
Po zadzwonieniu tak okazało się, że oni nie mają zamiaru przyjmować sprzętu na gwarancję, bo nikt z nimi tego nie konsultował. A resztę uprawnień centrum Sigmy (wypożyczalnia sprzętu, itd.) jakoś mogą prowadzić.

To troche inaczej. Sprzęt do wypozyczalni sklep i tak musi kupić, tyle, ze Sigma daje procentrom lepsze ceny itp. Czyli sklep kupuje sprzęt na preferencyjnych warunkach, ale dalej generalnie Sigma nie ingeruje.

Oczywiście skoro byli wpisani na gwarancji to juz inna sprawa.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Może mają dużo na półce, ale dekielków na bagnet P/K nie mieli jak chciałem. Nawet gdyby mieli, to po 25 zł (z allegro z wysyłką wyjdzie 10+7), a kabel synchro P-TTL zaproponowali, że sprowadzą za 250 zł. :-? Bo oni sprzedają tylko oryginalne akcesoria, a inni mają jakieś badziewie.

Skocz do: