Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Zapomniałem dodać, zamówiłem obiektyw w sigma pro centrum, jakby do ceny Japan Foto (200zł taniej) doliczyć filtr UV 3-powłokowy sigmy, wysyłkę dhl'em i 3 letnią gwarancję, to wcale nie wychodzi drożej.

p.s. Ponoć ten filtr jest wart 159zł, widziałem go kiedy testowałem ten obiektyw u znajomego i rzeczywiście wygląda jak z jakiejś najwyższej serii, złote napisy ma itd. ;-)

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
No widzisz.. :-D

BTW Japan Foto napisali mi, że sprowadzają Sigmy z Niemiec, czyżby tam były lepsze?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Ja mam od Czesia i nie narzekam. :mrgreen:

[ Dodano: 2008-08-13, 22:01 ]
Eldred napisał/a:
czyżby tam były lepsze?
Z Niemiec wszystko jest najlepsze :-P

Też bym miał od Czesia ale ignorował moje privy przez dwa dni a potem miał chyba wyłączony telefon, poczekałbym ale potrzebuję tego obiektywu w konkretnym celu i nie mogę czekać. :-?

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Dada, no zwłaszcza te meksykańskie samochody :-P

No i mam tą sigmę, jest świetna, cichutka (w porównaniu do f50/1.7, a i cichsza nawet od kita) w pełni używalna ostrość na 1.4, miała jakiś 1cm FF ale skalibrowałem, teraz moja pięćdziesiątka ma (czasem o dziwo nie zawsze) lekki BF ale będę celować w nos i powinno być ok.

Teraz jeszcze tylko coś dłuższego typu 100-135mm i będzie komplet dla mnie, ale chyba zamiast kupować manuala, będę cierpliwie odkładał na coś konkretnego typu S105mm macro albo s50-135 2.8, no w ostateczności t90.

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
Eldred napisał/a:
s50-135 2.8

to p50-135 czy s50-150 ?:>

Kosior, heh no tak, oczywiście chodziło mi o s50-150 :->

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Eldred, daj jakieś sample. Sam chce kupić tą Sigmę 30.
Jakie wrażenia po zakupie i testach w plenerze ??

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
dokladnie, prosimy o sample :)

ok wrzuciłem zdjęcia w pełnej wielkości spakowane na rapida, (pełna paczka zip ma 24mega) link podam chętnym na PW, nie chcę rozpowszechniać tych zdjęć bardziej niż trzeba.

[ Dodano: 2008-08-31, 08:34 ]
Łukaszzz, Wrażenia mam takie:

- Dopiero na szkle 1.4 widać jak niecelny bywa AF pentaxa, przez małą GO.
- Musiałem skorygować body bo był lekki BF.
- AF jest bardzo szybki, jak kit albo i lepiej.
- Zdjęcia wychodzą rewelacyjnie, szkiełko jest zaskakująco ostre na 1.4, na tyle, że praktycznie skończyłem z wyostrzaniem.
- Chodzi cichutko (chociaż dla kogoś kto używa F50/1.7 nawet stara pralka chodzi cichutko)
- Śliczny bokeh.
- Miłe w dotyku wykończenie (w końcu seria EX-pensive).
- Aha na tym szkle widać ogromną różnicę między używaniem centralnego punktu AF a bocznych, nie wiem od czego to zależy, ale lekkim utrudnieniem jest celowanie centralnym punktem a potem precyzyjne przekadrowanie ujęcia przy tak małej GO (aha bo ja prawie ciągle na 1.4 robię taką mam radochę z tak małej głębi ostrości na tak szerokim kącie), aczkolwiek nie zawsze tak jest i czasem aparat sobie radzi idealnie.
- Wszelkie problemy z AF, celowaniem itd. zdażają się tylko na najmniejszych odległościach przedmiotowych a tam właściwie zazwyczaj ma się czas na poprawienie ujęcia (portrety, kwiatki jakieś itd.) także tak na prawdę w normalnym użytku jest ok.

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Dzięki za informacje. Zaraz obejrzę sample ;-)

takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
jak by kogoś interesowało.. forum canona. Temat który zawiera 60 stron wypchanych po brzegi samplami użytkowników przedmiotowej sigmy 30tki... podają dane o przysłonach itd...Jeżeli ktoś ma ochotę po oglądac to:

http://photography-on-the...ad.php?t=141274

Eldred patrząc na ich sample i twoje, to chyba trafiłeś na słabszy egzemplarz ;-)
Ja jestem już przekonany... Sigma 30 f/1,4 i Metz 48 AF do kompletu niedługo zasilą moje szeregi :-)

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
takpoprostu napisał/a:
Sigma 30 f/1,4 i Metz 48 AF do kompletu niedługo zasilą moje szeregi
Zawsze mozna kupic sprzet Pentaxa. FA 35/2 i 360 FGZ.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
perl napisał/a:
Zawsze mozna kupic sprzet Pentaxa. FA 35/2 i 360 FGZ.

Zawsze mozna spalic Pentaksa i kupic np. Sony, nie? :-P

FA 35/2 to nie S30/1,4.... mówię to na korzyść sigmy oczywiście ;-)

takpoprostu napisał/a:
FA 35/2 to nie S30/1,4.... mówię to na korzyść sigmy oczywiście ;-)
tak tak, zwlaszcza to mydlo na 1.4 w rogach. Ja nikogo na sile uszczesliwial nie bede. Kupujcie dalej wszyscy "kundle" zamiast normalnego, pentaksowego sprzetu. Powodzenia ;-)

no to nie uszczęśliwiaj i dalej: ""Pie***l: teorie, pelna klatke, aps-c, Sigmy i Tamrony, linie na mm, bokeh, szumy, sample, winietowanie, aberracje i co tam jeszcze."""

Po prostu rób zdjęcia.

;-)

Dziwie sie, ze takie spoleczenstwo, jak Pentaxiarze, w ogole rozglada sie za takimi alternatywami jak jasna stalka, gdzie indziej niz we wlasnym systemie.
Wiekszosc ludzi z tego forum ma Metzy, Sigme, Tamrona.... i jak tu Pentax ma wypuscic pelna klatke, jak nie ma funduszy zeby nad nia pracowac bo lud woli kupic lampe Sigmy niz lampe Pentaxa.

Skocz do: