dan  Dołączył: 11 Sie 2006
perl, pisz co chcesz, ale bokeh z Pentaksa jest jakis taki niemiecki, a z sigmy francuski. Czujesz roznice? ;-)

takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
i tak ci zaraz odpowie że pentax to coś jak "niemiecka technologia, hiszpański temperament" :-D

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
dan, nie wiem, nie uzywam bokehu.

;-) :-D

perl napisał/a:
dan, nie wiem, nie uzywam bokehu.

No tak, doczytalem w stopce :-P

perl napisał/a:
;-)

Dziwie sie, ze takie spoleczenstwo, jak Pentaxiarze, w ogole rozglada sie za takimi alternatywami jak jasna stalka, gdzie indziej niz we wlasnym systemie.
Wiekszosc ludzi z tego forum ma Metzy, Sigme, Tamrona.... i jak tu Pentax ma wypuscic pelna klatke, jak nie ma funduszy zeby nad nia pracowac bo lud woli kupic lampe Sigmy niz lampe Pentaxa.

Czy ty chcesz uruchomić we mnie wyrzuty sumienia i poczucie winy ? ;-)

Tez.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
perl napisał/a:
Dziwie sie, ze takie spoleczenstwo, jak Pentaxiarze, w ogole rozglada sie za takimi alternatywami jak jasna stalka, gdzie indziej niz we wlasnym systemie.
Dla mnie 35/2 to za ciemno i za wąsko, 30/1.4 w sam raz, wiem że mogę ją opchnąc i poczekać na pentaxowe 30/? ale po pierwsze nie wiadomo jakie będzie światło, a po drugie prawdopodobnie będzie 2x więcej kosztować, jeśli nie to możliwe, że się przesiądę na pentaxa, może będzie mniejszy albo będzie duży ale z SDM'em.

A tak swoją drogą to pentaksiarze zostali wydymani nie tylko tym że nie mają SDM w tym szkle, spójrzcie na jakiekolwiek zdjęcia tego obiektywu (30/1.4) z innych systemów, tam skala ostrości jest za szybką, wygląda to elegancko i efektownie, a u nas nie ma żadnej szybki a skala jest narysowana na obudowie. Przy pierwszej lepszej okazji opieprzę za to jakiegoś promotora sigmy :evil:

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
perl napisał/a:
;-)

Wiekszosc ludzi z tego forum ma Metzy, Sigme, Tamrona.... i jak tu Pentax ma wypuscic pelna klatke, jak nie ma funduszy zeby nad nia pracowac bo lud woli kupic lampe Sigmy niz lampe Pentaxa.

kazdy kupuje to na co go akurat stac, to co bardziej odpowiada mu, a nie fanboyuje marce, czasy Amigi skonczyly sie.
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
Jest tylko 1 rozwiązanie 31ltd, bezkompromisowy i pełnoklatkowy, ale jeśli bym nie mial kasy na niego - wybrałbym jednak FA-35 ;-) Czasami robię analogiem i szkła na ASP-C nie wchodzą w grę..

mazi napisał/a:
kazdy kupuje to na co go akurat stac, to co bardziej odpowiada mu, a nie fanboyuje marce, czasy Amigi skonczyly sie.
Jak kupujesz na to, co Cie stac, a masz wybor: P 16-45/4 za 1000 zl, Tamron 17-50/2.8 za 1200 zl, Sigma 18-50/2.8 za 1300 zl i P 16-50/2.8 za 2000 zl, to zamiast brac swiatlo 2.8 na ktore Cie nie stac, kupujesz 16-45 Pentaxa i nie martwisz sie o front focusy back focusy i inne pie.rd.oly.

Tak oglądam ponownie sample z forum do którego podałem linka... nie mogę pojąć skąd ta niesamowita ostrość z tej sigmy patrząc na inne sample użytkowników Pentaxa z tej sigmy,zdjęcia są dużo gorsze. Czyżby Sigma wypuściła te szkła na bagnet Pentaxa gorsze wizualnie o czym pisał Eldred i gorsze optycznie?
Co my jesteśmy ,te gorsze społeczeństwo ?

takpoprostu, wypozyczylem na tydzien sigme z Sigma ProCentrum i na f/1.4 byla bardzo ostra, co do tego nie mam zadnych watpliwosci. Byc moze trafiaja sie rozne egzemplarze. Zaraz wrzuce cropy (chyba juz gdzies wrzucalem, ale nie pamietam gdzie :-P )

Skocz do: