dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Jaki notebook 10"?
Zastananawiam sie na MSI Wind U100 na Intelu 1,6 GHz i z prawdziwym dyskiem twardym 120GB. Slyszeliscie o jakichs wadach tego urzadzenia? A moze slyszeliscie o czyms w podobnej cenie, czyli okolo 1400 zl? Jakby co, to musi byc przede wszystkim ladny i najlepiej bialy :-)

whitesand  Dołączył: 18 Sie 2008
Może Asus eee pc ?

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Ze sprawdzonych wad: pisanie na tym to udręka.

maslot  Dołączył: 11 Cze 2008
Posiadam 9'' EEE z "nieprawdziwym" dyskiem 16 GB. Do domowego użytku taki komputer się nie nadaje, ale na wyjazdach - pełen wypas.

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
ja osobiście jestem strasznie napalony na tego Winda. I ogólnie na te małe laptopy. Jest Eee PC, ostatnio wyszedł hp jakiś, słyszałem jeszcze o Acerze i Aristo. Trochę tego sporo na rynku aktualnie. Być może w przyszłości bliżej nieokreślonej zakupimy taki mojej dziewoi.
thrackan napisał/a:
Na MSI? Czytałem właśnie, że klawiatura jest 'prawie' normalnych wymiarów łaptokowych, czyli porównywalna do tych laptopów z większymi matrycami. Przynajmniej MSI tak zachwala swój produkt.
*puf*

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
dzerry, Na forum Olka jest baaardzo długi wątek o tych właśnie zabaweczkach ( tytył wątku EEe coś tam dalej )

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Mam ten sam problem, szukam czegoś podobnego. Do wad tego MSI można nie najlepszy gładzik i (chyba) niską dostępność modeli z większą baterią.
Jako konkurencje dla w.w. możesz jeszcze rozważyć:
  • Asus EEE PC 1000H
  • Acer Aspire One
  • Coś od dela
  • Lenovo S10
  • Samsung NC10
Z tym, że te dwa ostatnie dopiero wejdą na rynek.

Tutaj masz porównanie asusa i msi.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
thrackan napisał/a:
Te z 10" monitorem sa na tyle wieksze, ze klawiatura jest prawie taka sama jak w normalnych laptopach.
maslot napisał/a:
Do domowego użytku taki komputer się nie nadaje
Do gmaila, kilku stron www i pisanie w wordzie w roznych miejscach w domu sie nie nadaje? A co go tak dyskawlifikuje?

Ale wyglada na to, ze zostane przy MSI.

[ Dodano: 2008-09-29, 13:12 ]
Dada napisał/a:
dzerry, Na forum Olka jest baaardzo długi wątek o tych właśnie zabaweczkach
Dada, dzieki, juz czytam :-)

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
Jedyną znaną mi wadą Winda jest niefortunnie umieszczony klawisz fn. Jest on tam gdzie powinien być lewy ctrl, przez co na początku może to sprawiać pewne problemy.

PS. Nie wie ktoś czy są już u nas dostępne Windy z sześciokomorową baterią?

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Mam Winda (2gb i hdd 80gb)i stanowczo moge polecic. Mialem w rekach rowniez EEE i prawie od razu byl u mnie skreslony. Za maly ekran, koslawa klawiatura (na pewno nie bardzo dla faceta o nawet sredniej wielkosci dloniach).

Co do wad MSI to faktycznie touchpad za maly i klawisze lewy/prawy nie sa rozdzielone. No i ten troche niefortunny Fn, ale bez problemu czlowiek sie przywyczaja i nie stanowi to ZADNEGO problemu (sporo pisac na nim musze, a przy edycji zawsze uzywac lewego CTRLa (CTRLu? nie wiem :roll: )

Bateria 3-komorowa starcza na ponad 2,5h godziny WORD+FF z przyciemnionym ekranem.

Dla mnie bomba i najlepiej zainwestowane 1,5k PLN w ostatnim czasie.

[ Dodano: 2008-09-29, 13:33 ]
Aaaa, na wyjazdach z powodzeniem mi sluzy jaki fotobank :-P

[ Dodano: 2008-09-29, 13:35 ]
j+ napisał/a:
thrackan napisał/a:

Na MSI?

To sie tyczylo Asusa.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Tak, moja pomyłka - to był komentarz do Asusa. Wciskałem na nim po dwa klawisze na raz.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
ggdh napisał/a:
Za maly ekran
przecież obydwa te kompy posiadają 10 calowy ekran o rozdzielczości 1024x600

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
Cytat
przecież obydwa te kompy posiadają 10 calowy ekran o rozdzielczości 1024x600

Asus EEE 701 7″ WVXGA (800×480)
Asus EEE 901 8,9″ (1024x600)
dopiero Asus EEE 1000 10"

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
dzerry, odezwij się na PW do Trefa bo właśnie sobie zakupił taką małą zabawkę.

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
Tez sie dlugo zastanawialem nad liliputami i w koncu kupilem Della Vostro 1310. 13", 160hdd 3Gb ram, core2duo 2,2GHz.
Zdecydowala jakosc matrycy.
Na nowe VAIO 11" mnie nie stac :-(
Ogladalem to MSI, ale jak dla mnie to strasznie tandetnie wykonane. Wszystko trzeszczy strasznie. Jak otwieralem to balem sie zeby mi klapa w rekach nie zostala.
Wygladaja ladnie, nie powiem, ale wykonane bardzo przecietnie.
Usprawiedliwia to tylko cena, bo faktycznie za 1400zl nie kupi chyba nic lepszego.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
dtox, i jak ten Dell, zadowolony jestes?

jpserwis  Dołączył: 12 Wrz 2006
Moja żona posiada eeePC901 i jest zadowolona. Za wersję z winXP i 2GB RAM zapłaciłem 1350zł.
Zalety:
-długi czas pracy pracy na baterii ok 5 godz z włączonym WiFi (6600mA/h),
-malutki (jak gruby zeszyt A5) - mieści się do torebki,
-robi wrażenie solidnego i jest ładniusi,
-multitouchpad - naprawdę fajna sprawa.
- w kpl dają Works'a i Sun Office.
Wady:
-przestarzały chipset Intela z kiepskim wsparciem grafiki - zapewne wyjdzie coś dedykowanego pod Atoma.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
dtox napisał/a:
Ogladalem to MSI, ale jak dla mnie to strasznie tandetnie wykonane. Wszystko trzeszczy strasznie. Jak otwieralem to balem sie zeby mi klapa w rekach nie zostala.

A to nie byl egzemplarz wystawowy pod klientow? Bo jakos tak zle u mnie nie jest. A wrecz przeciwnie, z laptopow co mialem w uzyciu (dell, toshiba, ibm) to ten MSI calkiem calkiem sie prezentuje. Oczywiscie, ze to plastik, ale cos za cos.

Nie bede bronil MSI do upadlego, tylko dlatego, ze mam :-P Jakbym mial wybierac po raz kolejny to pewnie wybralbym MSI, chociaz nie widzialem tego wiekszego Eee.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
Zastananawiam sie na MSI Wind U100 na Intelu 1,6 GHz i z prawdziwym dyskiem twardym 120GB.

oryginalna paczka MSI ma dysk 80GB i 1GB ramu. Na allegro mozna kupic podrasowane z wiekszym dyskiem i 2GB pamieci. Nie wiem jak z gwarancja w takich przypadkach - bardzo mozliwe, ze ewentualne naprawy przejmuje sprzedawca.

thrackan napisał/a:

na MSI? hmmm, jak dla mnie w sam raz. EeePC to faktycznie klawiature ma dramatycznie malutka.

ggdh napisał/a:
nie widzialem tego wiekszego Eee.

wystarczy zobaczyc cene - takie samo jak Wind kosztuje cos kolo 1900. O ile u nas mozna w ogole juz dostac.

maslot  Dołączył: 11 Cze 2008
dzerry napisał/a:
Do gmaila, kilku stron www i pisanie w wordzie w roznych miejscach w domu sie nie nadaje? A co go tak dyskawlifikuje?

Wielkość ekranu i klawiatura. Posiedzisz przed nim kilka godzin to zrozumiesz.

Skocz do: