gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Może ktoś by otworzył w Krakowie sklep wyspecjalizowany w Pentaksie :-P ? Chętnie bym wsparł taką inicjatywę, jako potencjalny klient :-) .

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Ja to mam naprawdę pecha :-( Poszedłem do Saturna i mówię do sprzedawcy" "tą Sigmę 10-20 z mocowaniem do Pentaxa chciałbym obejrzeć" i co? I się pytam i co?

No i mieli. Pani otworzyła szafeczkę, wyjęła szkło i podała do rączek :-(

ech a chciałem ponarzekać, że do Pentaxa nic nigdy i nigdzie nie ma. Szlag by to trafił. Nawet ponarzekać nie ma jak. Ech życie..

:-P

Mingus  Dołączył: 08 Sie 2008
No i co, no i co, no i co? Zanabyłeś?

Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
Mingus napisał/a:

Nie o to chodzi, żeby złapać króliczka, ale by gonić go :->

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Matewka napisał/a:
Mingus napisał/a:

i wtedy jest najwieksza zabawa... :)
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
Jak już OT zszedł na tematy typu "dostępność Pentaxa w IV RP", to ja dodam krótką historyjkę swoją:
Byłem ostatnio w Vobisie (taki sklep komputerowy). Patrzę sobie w gablotkę, a tam jakiś C, jakiś Salfa i N D300 D700. A więc wybór pełen. Do tego oczywiście kilka obiektywów to tańszych, to droższych. Słowem - pełen asortyment. Zahaczam znajomego sprzedawcę i pytam: "Czemu nie sprowadzacie Pentaxów?". W odpowiedzi słyszę: "Wiesz, polityka firmy, w końcu jesteśmy sklepem komputerowym"... W tym momencie witki mi opadają i ruchem jednostajnie przyspieszonym po okręgu o promieniu R kieruję się do wyjścia.

Mingus  Dołączył: 08 Sie 2008
Matewka napisał/a:
Mingus napisał/a:

:mrgreen: :-B

Czy to coś tak jak z tym FF ?

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
a cytując szanownego pana Lema "Dwa lata wśród Kurdli i Ośmiołów".

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
argawen napisał/a:
Jedyne bardzo dobre szkła EX, dla mnie, to 70-200/2.8 oraz 100-300/4.

Masz wymagania ;-) Ale OK masz rację. Zastanawiam się jednak jakie nowe zoom Pentaxa postawisz w jednym szeregu z tymi szkłami?

Żaba napisał/a:
Ja to mam naprawdę pecha :-( Poszedłem do Saturna i mówię do sprzedawcy" "tą Sigmę 10-20 z mocowaniem do Pentaxa chciałbym obejrzeć" i co? I się pytam i co?
:-P

a wiesz... miałem to samo z tym szkłem. Wchodzę do EuroAGD (czy jakoś tak). Patrzę 10-20. Naładowany narzekaniami forumowiczów na frajera pytam, czy nie mają czasem na KAF? Odpowiedź: oczywiście, ta właśnie jest do Pentax. Tak się wzruszyłem, że... hmm kupiłem to szkiełko.

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
Z dostępnością Pentaxa zdecydowanie się poprawia. Np. w tej chwili jest 360 obiektywów na bagnet K na Allegro, nie do pomyślenia 2-3 lata temu. Upusty cenowe trzeba na giełdzie wprowadzać, żeby coś sprzedać. Nikt się o 50-tki z AF nie bije a pojawienie się limiteda w sprzedaży nie wywołuje specjalnych reakcji. Z innej beczki na takim cyberfoto co któryś post dotyczy Pentaxa. Kiedy się tam zapisywałem w 2004 r. o Pentaxie był może jeden post na tydzień. Lepsze idzie.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
samber napisał/a:
Zastanawiam się jednak jakie nowe zoom Pentaxa postawisz w jednym szeregu z tymi szkłami?
Czyli z jakimi szkłami ? S 70-200 i S 100-300/4 ?
Za bardzo nie ma w tej chwili odpowiedników w Pentaxie.
DA 50-135 i DA 12-24 stawiam na równi. Tylko takie mam z zoomów. DA 60-250 nie miałem w ręku, nie robiłem zdjęć, więc się nie wypowiem. Nie dziwne, bo jeszcze nie ma go na rynku. DA 16-45 bardzo fajne, ostre szkło. Dla mnie kolorki z tych szkieł miodzio.
Sigmy 17-70, 18-50 miałem w rękach, robiłem zdjęcia. Najwyraźniej miałem felerne sztuki, bo nie byłem z nich zadowolony.

Żaba napisał/a:
ech a chciałem ponarzekać, że do Pentaxa nic nigdy i nigdzie nie ma. Szlag by to trafił. Nawet ponarzekać nie ma jak. Ech życie..
No i oczywiście mogłeś sobie porównać z DA 12-24/4 i 14/2.8 lub S 12-24/fx ? :-> .

[ Dodano: 2008-09-29, 21:07 ]
Krzychoo napisał/a:
Lepsze idzie.
Też tak sądzę. Ale bez tych co narzekają nie ma postępu ;-) .

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
gin z tonikiem napisał/a:
No i oczywiście mogłeś sobie porównać z DA 12-24/4 i 14/2.8 lub S 12-24/fx ? :-> .
Ale co da narzekanie na forum. Myślisz, że się poprawi ? :shock:
Pozostaje zmienić system.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
gin z tonikiem, wpadnij do Chorzowa, tutaj na miejscu zwykle lezy chyba wszystko.

Z tego co pamietam to ostatnio nie bylo DA* 300/4 - to sie podirytowalem!

W dodatku jest to jednoczesnie centrum Sigmy, wiec jak ktos lubi zestaw Fa, Protex, Dove to od razu moze sobie kupic jakies Sigmy ;-)

amapi3d  Dołączył: 13 Lip 2008
a ja czekając aż będzie więcej opini na temat kupiłem fa 28-70 f4 i zobacze przy okazji czy stałe swiatło 4 to nie za mało jeśli będę miał sie zdecydować na 17-70 sdm pentaxa

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
argawen im większa liczba narzekających zmieni system, tym na forum będzie lepiej :mrgreen:

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
amapi3d napisał/a:
fa 28-70 f4
Moze i fajne szkielko, ale jakos na cyfrze mnie niespecjalnie zachwycilo. Mialem jakis czas temu, z dwie albo trzy sztuki i jakos z cyfra sie 'gryzie'. Heh.

amapi3d  Dołączył: 13 Lip 2008
Gryzie tzn?

boloek  Dołączył: 03 Wrz 2008
Re: Pentax SDM 17-70/4 vs. Sigma 24-70/2.8 - ostatnie starci
gin z tonikiem napisał/a:
P 17-70/4

http://www.digitalcamerar...=pentax+17-70mm

argawen, to o tych narzekających będących motorem postępu, to takie raczej takie ogólne pseudofilozoficzne bla, bla było ;-) .
Wracając do tematu, po prostu dziwię się, że jeszcze nikt w Krakowie (w końcu spore miasto) nie wpadł na to, że można mieć w sklepowym magazynie komplet obiektywów do Pentaksa. Obiektywy nie tanieją tak szybko jak korpusy, więc nie sądzę, żeby sklep który by się zdecydował na skompletowanie takiego asortymentu narażał się na straty.

[ Dodano: 2008-09-30, 00:20 ]
boloek, dzięki :-B , to właśnie jedyny test tego szkła jaki widziałem.

[ Dodano: 2008-09-30, 00:23 ]
perl napisał/a:
wpadnij do Chorzowa, tutaj na miejscu zwykle lezy chyba wszystko.
Dzięki za podpowiedź, ale spróbuje przymusić mój lokalny sklep do sprowadzenia tego i owego.

Skocz do: