Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
ale ten chodzący trawnik ma długi statyw ;-)

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
I na pewno spryskał się preparatem imitującym zapach moczu jelenia coby zwierz bliżej podszedł :mrgreen:

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Lepiej nie Marku, bo może się okazać że po wydezoryzowaniu taki nieszczęśnik zostanie pkryty podczas huczki przez odyńca o masie circa 100 kg i będzie to jego ostatnia na dłuższy czas, o ile nie wogóle, fotograficzna wyprawa w życiu. :-/ Poza tym taki płyn o zapachu moczu musi zawierać fromony aby był skuteczny, a co za tym idzie działa tylko w pewnym, zazwyczaj niezbyt długim, ściśle określonym okresie roku, podczas rui ( max. 2 miesiące). Z tego też wynika, że działa głównie na samce i ewentualnie niektóre krewkie samice chcące zwalczyć konkurencję . . . .
Chyba lepiej się sprawdzi dezodoro ograniczające wydzielanie zapachu wymyślone w USiA do stosowania przez polujących łukami i kuszami. Przynajmnie unika się ryzyka, no tak jak wyżej napisałem . . . . :mrgreen:
Pozdrówka - szary Hugo Boss - Kuszelas

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zbliża się rykowisko jeleni więc pryskanie się dezodorantem o zapachu jeleniego moczu jest jak najbardziej na czasie ;-) Choć ja sam bałbym się wydzielać taki zapach, bo tak samo nie podobałoby mi się gdyby jakiś ćwierćtonowy jeleń-byk wziął mnie za rywala jaki i za łanię :mrgreen:

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Canin napisał/a:
wszystkie te zoomy Sigmy (i Tokina jak mówisz) mają dosyć kiepskie te 400mm na pełnej dziurze

jak to na zoomiki amatorskie przystalo, jak do tego dodasz rewelacyjne swiatlo to wychodzi kiszka a nie sprzet na lowy;]
zima wertowalem forum fotoprzyroda.pl (jest dosc duzy watek sprzetowy), pare osob ma tam soczewkowe 500mm (zarowno stare jak i nowe drogie konstrukcje af). ich material to jednak spora roznica w stosunku do nadrabiania roznymi 300-tkami itp, przy czym goscie tez sie maskuja, kropia, medytuja:)
pozdrawiam
kp

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Marek napisał/a:
tak samo nie podobałoby mi się gdyby jakiś ćwierćtonowy jeleń-byk wziął mnie za rywala jaki i za łanię :mrgreen:

fakt, nie wiadomo, co gorsze.

holmes  Dołączył: 29 Sty 2008
A oto efekty niskobudżetowe: Pentax SMC M 80-200/4.5
Przez brak AF zmarnowałem już tyle okazji ...:-)

matteusz  Dołączył: 02 Lis 2007
Panowie, szybka piłka: Sigma 135-400 czy 120-400?
Na nic drozszego mnie na chwile obecną nie stać i raczej nie będzie stac :/

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
matteusz, 135-400 już wycofana z produkcji a jej następca 120-400 jeszcze nie pokazał się z naszym mocowaniem.

KUBAS111  Dołączył: 21 Gru 2008
Mogę polecić obiektyw TAIR 300/4,5. Co prawda jest to obiektyw manualny, ale można z niego zrobić fajne fotki. Jeżeli ktoś będzie potrzebował parę fotek z tego szkła to napiszcie e-mailem, a ja postaram się coś znaleść.

Skocz do: