ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
No to najwidoczniej mam FF/BF z KITem... Bez chwili zastanowienia do tej pory poznam, ktore zdjecie jest robione czym (tzn m28 / kit )

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
A tak sie jeszcze zapytam. Czy w obiektywach manualnych ostrzycie na potwierdzenie ostrosci, czy 'na oko' ? Bo z tym ostrzeniem 'na oko' jest wszystko ok, jak to co fotografujecie jest blisko, ale powiedzmy, ze jakis niewielki przedmiot znajduje sie ok 2 metrow od obiektywu, to w takim wypadku ciezko sie dopatrzyc w wizjerze czy ostrosc jest dobra, czy minimalnie sie 'rozchodzi'. Przynajmniej ja mam taki problem. Moze mam cos ze wzrokiem nie tak :shock:

Filwoj  Dołączył: 11 Kwi 2008
studentmibm,
przy manualnych ostrzę na oko i jeżeli mam w tym samym miejscu i czasie potwierdzenie aparatu to OK, jeżli nie ma to robię zazwyczaj kilka ujęć i zawsze coś ostrego się znajdzie.
Pozdrawiam

Rozumiem. A czym to jest spowodowane ze w jednym manualnym A28/2.8 ostrzenia na oko pokrywa sie z potwierdzeniem ostrosci, a w innym A50/2 minimalnie nie? FF/BF ? ale to chyba przypadlosc obiektywow z AF ?

[ Dodano: 2008-09-07, 00:04 ]
nikt nie wie :shock: ?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
studentmibm, ale przeciez potwierdzenie wydobywa sie z aparatu wiec w czym problem? Jak zwykle w tej detekcji fazowej zamontowanej w czujnikach AF

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
studentmibm, a może jest tak, że na 28mm trudniej Ci zauważyć FF/BF niż na 50mm? spróbuj może jeszcze dłuższego szkła

tomekz, nie, to nie o to chodzi. Bez wzgledu na to, ktorym obiektywem ostrzylbym na jakis mniejszy przedmiot, ktory jest np 2 metry odemnie to jednakowo ciezko by bylo.
Zauwazylem tez, ze w tym A50/1.4 jak ostrze na nieskonczonosc, to nie przekrecam pierscienia ostrosci do samego konca, tylko musze dac ok minimetr wczesniej zeby bylo ostro.

Fafniak, no to w takim razie czego to jest wina? puszki? Z A28/2.8 i kitem jest wszystko idealnie

A Wam zawsze ostrosc pokrywa sie potwierdzeniem ostrosci w manualnych obiektywach?

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Filwoj napisał/a:
przy manualnych ostrzę na oko i jeżeli mam w tym samym miejscu i czasie potwierdzenie aparatu to OK, jeżli nie ma to robię zazwyczaj kilka ujęć i zawsze coś ostrego się znajdzie.
Pozdrawiam

Również ostrzę na oko ale zawsze czekam na potwierdzenie ostrości. Zazwyczaj wygląda to tak że ostrzę na oko, słyszę piknięcie, delikatnie koryguję ostrość, słysząc kolejny raz potwierdzenie wciskam spust do końca.

kalif  Dołączył: 06 Lut 2008
Napiszcie mi proszę czy to normla dla pentax-m 2.8/28 rev1, że na pełnej dziurze nie wyostrzy nieskończoności? Od dwóch dni go mam, no i się zastanawiam, czy nie jest felerny. W miarę nieskończoność zaczyna mi ostrzyć od jakiś 5.6

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
kalif napisał/a:
Napiszcie mi proszę czy to normla dla pentax-m 2.8/28 rev1, że na pełnej dziurze nie wyostrzy nieskończoności?

Nie, przy każdej przysłonie powinien ostrzyć na nieskończoność.

a taki termin jak mydlenie (czy coś takiego, nie kojarzę dokładnie) może mieć coś z tym wspólnego? Jeśli tak, to czym różni się lekko nieostre zdjęcie od zdjęcia 'zmydlonego' przez pełną dziurę?

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
Cytat
Jeśli tak, to czym różni się lekko nieostre zdjęcie od zdjęcia 'zmydlonego' przez pełną dziurę?

Niczym. Mydlane = nieostre.

No i tak jak ktoś napisał- "...sprawdź jeśli coś wg ciebie jest z obiektywem nie tak".

Zrobiłem zdjęcia na nieskończoności na f2.8,f5.6,f8,f11,f16 i f22 i ...jest wszystko w porządku
A gwoli dokładności wszystkie o tym samym kadrze, jedno po drugim, ze statywu, w trybie M k10d, każde po automatycznym ustawieniu czasu poprzez 'zielony' guzik na body.

ave

LINK:
http://ad.layersshow.com/...%20f2.8%20rev1/

PS
przebadałem sobie to trochę po pixelach w PSie i na me oko to najładniej zdjęcia wychodzą na f8 i f11 ;) tyle.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
kalif napisał/a:
zdjęcia wychodzą na f8 i f11 ;) tyle.

Potwierdziłeś ;-)
http://kmp.bdimitrov.de/lenses/resolution.html

pietiag  Dołączył: 22 Lis 2008
mam aktualnie k 3.5/28, miałem smc a 28/2.8 i co mogę powiedzieć. Różnica między kitem z szkłem 3.5/28 jest bardzo duża. Jeśli chodzi o ostrość to kit pentaxa na przyslonie 8 był porównywalny z 3.5 stałce. Co więcej na stalce nie ma spadku ostrości na brzegu, brak aberacji. Ale najwazniejsze na koniec, przede wsztskim ładniej oddaje kolory i ma niesamowity kontrast i ładny bokeh.

Wszystkie te róznice wychodzą bez żadnych powiekszeń 100%

Co do szkła z serii smc A, to opinie mam mieszane, szkło które miałem nie prezentowało najwyzszej kultury pracy do jakiej przywyklem na szklach z serii K. Dziwnie chodził pierścien ostrości. Jakość optyczna dobra. Ale w porównaniu do ceny trochę przepłacony był. Ja go sprzedałem na allegro za 430 zł i odkupiłem za 100 zł taniej wersje K.

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
pietiag, K-28 F3.5 to jedno z najlepszych szkieł Pentaxa, nie ma co porównywać do innych 28-ek, jedynie SMC-M 28 f2 jest równie dobre. Pozdrawiam ;-)

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Zastanawia mnie, że w przypadku szkieł 28mm prawie cały czas mowa jest o pentaxie. Jak jest ze szkłami innych firm? Nie są warte uwagi?
Ja ciągle czekam na moment, kiedy porządnie przetestuję swoją sigmę, bo na razie czasu brak, na razie tylko zauważyłem, że blikuje.

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
Raven napisał/a:
na razie tylko zauważyłem, że blikuje.

Sam właśnie znalazłeś jedną różnicę :-) K-28 f3,5 nie blikuje :-P Ale nie ma też funkcji macro ;-) Pozdrawiam

pietiag  Dołączył: 22 Lis 2008
Raven odpowiedź jest dla mnie prosta, bo różnica w cenie tych obiektywów jest nie duża a w jakości tak.

Co do makro to przy takich ogniskowych to żadna rewelacja, każda mucha ucieknie :)

makro to ma sens przy wyzszych ogniskowych
jesli chodzi o 2/28 M to właśnie mam mozliwość kupienia tego szkła, w testach wypada rewelacyjnie - przynajmniej na rozdzielczość.

Szakal  Dołączył: 18 Gru 2006
Raven napisał/a:
Zastanawia mnie, że w przypadku szkieł 28mm prawie cały czas mowa jest o pentaxie. Jak jest ze szkłami innych firm? Nie są warte uwagi?

Przewinęły mi się przez ręce Hanimex, Miranda i coś jeszcze (już nawet nie pamiętam co) - kiepskie, nawet bardzo, aktualnie mam Kirona 28/2.0 imho szkło super

Skocz do: