ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
M. napisał/a:

Czemu o tym piszę? Bo jak Sigma winszowała sobie 2 tysie z hakiem za 24-60

Teraz za 900-950...
Teraz misiek OK. I obiektyw OK.

M.  Dołączył: 12 Sty 2008
Sęk w tym, że patrząc po samplach to nawet te 900-950 to zwyczajnie za dużo.
Albo wszędzie jest problem z BF/FF, albo jakość samego szkła jest zwyczajnie niezadowalająca.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Teraz nieostrzony misio z krótkiego końca ;-) Kurczę, czepiam się :evilsmile:

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Ale wciąż mówimy o 24-60 czy 28-70 http://www.allegro.pl/ite..._2_8_ex_df.html

Albo ktoś kradnie ci fotki, albo...

Mówisz, masz :mrgreen:

Miś 28mm F2,8

A teraz porównaj swoje sample z f2,8 i moje.
w/g mnie masz poważny BF/FF, albo powinieneś swój obiektyw odesłać do producenta z "miłym" i pełnym ciepłych słów listem :mrgreen:

JackDeJack - to moja aukcja, zresztą pisałem kilka postów wcześniej, że szkło sprzedaję (tzn ciągle się zastanawiam, bo kolejne DA* musiałem odesłać do sklepu, bo było koszmarne).
I ja mówię o 28-70, bo o niej padło w tym wątku kilka stwierdzeń o podobno koszmarnym mydle.
Skoro już wstawiałem sample do sieci na potrzeby aukcji (bo nie robiłem tego nigdy wcześniej), to i wrzuciłem do tego wątku.
Podobno jeden obraz mówi więcej niż tysiąc słów :mrgreen:

Przypominam, że kilka osób pokazało ostre zdjęcia z 2.8 na długim końcu. Z misiem chodziło mi, że pokazałeś z krótkiego końca a nie z długiego.

Cytat
Teraz nieostrzony misio z krótkiego końca

chciałeś przecież z krótkiego, to dostałeś z krótkiego. Teraz znów ci coś nie pasuje :mrgreen:

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Poznałem misia na aukcji i taki zdziwiony byłem bo temat wątku jest lekko inny - zresztą nie przebrnąłem przez cały wątek, po łebkach tylko, ale misia zapamiętałem :-P

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
M. napisał/a:
Nie trafia też do mnie tłumaczenie, że za takie pieniądze nie można za wiele wymagać. Owszem, można, bo 24-60 jeśli mnie pamięć nie myli jeszcze niedawno kosztowało ok 2 tysięcy, a to już kwota która powinna gwarantowac odpowiednią jakość.

Ale z jakichś powodów cena takiej 24-60 mocno spadła, a 24-70 nie bardzo. Ceny są troche weryfikowane przez rynek jednak.

Nie ma zatem sensu mówić, że od 24-60 powinno się wymagać, bo mimo iż teraz kosztuje 900, to na starcie kosztowała prawie tyle co 24-70. :roll:

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
M., normalnie gdybys miszkal lizej to bym kupil ten obiektyw od Ciebie :)

dsk napisał/a:
Nie ma zatem sensu mówić, że od 24-60 powinno się wymagać, bo mimo iż teraz kosztuje 900, to na starcie kosztowała prawie tyle co 24-70. :roll:

powiedz to tym, którzy zapłacili pierwotną cenę :roll:

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
dagio napisał/a:
]a mozna tez powiedziec, ze 1600zl to 1? 2? 3? zrobione zlecenia na slubach..

jakie trzy!od biedy - półtora.
może by tak bez dumpingu co? ;-)

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
M. napisał/a:
powiedz to tym, którzy zapłacili pierwotną cenę

to samo sie tyczy wszystkiego.. niektorzy za k100d na przyklad ja, placili po 2500zl.. teraz? ..niektorzy za istDs placili bagatela okolo 10 000 zł a teraz?
Poza tym kto bronil testowac przed kupnem? Na szczescie sporo ludzi testowac zaczelo i producent doszedl do wniosku, ze ta cena jest troche nie adekwatna.
Tylko jezeli mam do wyboru super wypasiony, ostry obiektyw z AFem 50/1.4 do pentaxa, a w tej samej cenie mam zoom, koniecznie trzeba dodac pelnoklatkowy z zakresu 24-60 o swietle 2.8 to okazuje sie, ze cena moze byc adekwatna do mozliwosci jakie kazdy z nich, inny w przeznaczeniu, mi da.

Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
dagio, naprawdę ogromny :-B dla Ciebie, lepiej bym tego nie ujął. Sam jestem zadowolonym posiadaczem i to również dzięki Twojej opinii.

[ Dodano: 2008-09-28, 20:32 ]
M. napisał/a:
powiedz to tym, którzy zapłacili pierwotną cenę

Można powiedzieć, że pierwsi posiadacze płącą zazwyczaj tzw. "frycowe" za nowość.

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Dostałem dziś 2 sztukę tamrona, teraz wiem, że był walnięty. ;-) .

Sampel. z nowego. @2.8/75

LINK DO FOTKI

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
TomaSzSz, to sprawdź czy na 28mm równie dobrze trafia.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
TomaSzSz, prosze inaczej podlinkowac zdjecie - rozwala forum :evilsmile:

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
mój Tamron z kadyszka.

F4/75mm

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
TomaSzSz, przez to zdjęcie nie wiem czy nie zrezygnować z lampy na rzecz mienionego słoika :/ Świetny portret (pomijając tło :-D )

Zapytam czysto hipotetycznie - jak się ma optycznie (poza światłem) Sigma 24-60 do Sigmy 17-70?

EDIT: No tak, zdecydowanie byłem zmęczony...

Bruinen napisał/a:
Tamton 24-60

:?:

Skocz do: