kale  Dołączył: 01 Lip 2008
[obiektyw] smc_a50 1.7 crashhh
witam
mial byc dobry dzien dla mojego aparatu... zanabylem lampke do pentaxa...
w euforii jakos tak wyszlo, ze moj aparat wykonal lot miotajaco-koszacy ladujac na obiektywie
efekt: nic nie peklo, nic sie nie porysowalo... jednak pierscien ostrzenia zablokowal sie na dobre i nie planuje krecenia...
dla znawcow bebechow stalek pentaxa mam pytanie:
czy i jak sie zabrac za probe przywrocenia w/w sloiczka do zycia?
czy probowac go rozkrecac czy raczey myslec o serwisie?
szkoda mi ow obiektywu bo odkad go mam nic innego nie podpinalem do puszki :(
z gory dzieki za sugestie...

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
nie potrafię nic konkretnego powiedzieć nie mając obiektywu w ręku, ale ta seria nie jest strasznie skomplikowana mechanicznie, kilka razy udało mi się rozłożyć i złożyć taką "50"tkę". Jeśli masz narządzia (dobre śrubokręty, pęseta..) i odrobinę zdolności w palcach zaryzykowałbym własnoręczną rozbiórkę - może wypadła jakaś srubka i blokuje mechanizm... Do serwisu zawsze można zanieść w woreczku... ;-) odwagi i powodzenia

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
Jeśli zdecydujesz się na odkręcanie (polecam, pierścień się zapewne zaklinował), ustaw sobie obok stołu/biurka aparat na statywie, i rób co dwie chwile zdjęcie ;-)
Poza tym - uważaj na kulkę - po odblokowaniu i zdjęciu pierścienia przysłony na 100% gdzieś poleci (jest pod pierścieniem, w okolicach "8").
Ja swojej w dywanie szukałem jakieś 30minut....

grrr
wlasnie rozkrecilem do rosolu... odblokowal sie pierscien... swoja droga troszke tam brudow sie znalazlo...
i wlasnie wszysko mniej wiecej kumam, ale gdzies w miedzy czasie pojawila sie mikro kuleczka... i to jedyny element, ktory nie wiem gdzie ma sie znalesc w powrocie z rosolu do kury

help me!!!!!!!!!!!!!!!!!!

[ Dodano: 2008-10-02, 11:41 ]
czy moze ma sie znalesc pod grzybkiem blokady przyslony?

DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
gdzies w okolicach F8 Cypis aka Piotr napisal

kale napisał/a:
czy moze ma sie znalesc pod grzybkiem blokady przyslony?

Ma się znaleźć pod pierścieniem, w niewielkim wglębieniu (jest w wewnątrz nim sprężynka) - ma powodować, że pierścień przysłon będzie się obracał z charakterystycznym KLIK.

ps.
warto przy okazji przesmarować calość - ja dałem pod ten nieszczęsny pierścień odrobinke smaru silikonowego do łożysk. W sumie teflonowy byłby też dobry.

wlasnie przestaly mi sie trzasc rece po porannej kawie... i zaczlem spasowywac pierscien ostrosci i strasznie chodzi ... opor jakis nierowny [chyba w wypadku plastik sie odksztalcil :( ]

[ Dodano: 2008-10-02, 12:17 ]
do zamocowania piersciena ostrosci jest tam taka polksiezycowata blaszka na 3 sruby... czy ma znaczenie w jakim polozeniu bedzie ona wobec pierscienia?

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
Sorki, że się podłączam do tematu. Czy ma ktoś może na zbyciu taką mikrokuleczkę od pierścienia przysłon? Moja zaginęła gdzieś na krakowskim bruku :-P

chyba jednak poleglem... pierscien ostrosci sie kreci, ale nie powoduje zadnych reakcji w optyce... i nie moge sie dopatrzyc ktory to element odpowada za to...
pomocy!!!

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Jakby ktoś podał wymiary kuleczki to pewnikiem bym coś znalazł :->

Iza napisał/a:
Czy ma ktoś może na zbyciu taką mikrokuleczkę od pierścienia przysłon?

bardzo brzydko bez wspolczucia wbijac sie w taki watek ;> liczac na moje niepowodzenie...
jak sie nie uda, bo wszystko na to wskazuje to kulka jest Twoja

[ Dodano: 2008-10-02, 14:38 ]
jeszcze jedno zapytanie dla osob znajacych bebechy w/w obiektywu
na jakiej zasadzie mechanicznie pierscien ostrosci powoduje ruch w elementach optycznych obiektywy?

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
kale napisał/a:
bardzo brzydko bez wspolczucia wbijac sie w taki watek ;> liczac na moje niepowodzenie...
jak sie nie uda, bo wszystko na to wskazuje to kulka jest Twoja

Łojej, przepraszam :oops: . Oczywiście życzę powodzenia z Twoją 50-tką. Myślałam, że ktoś inny może mieć na zbyciu.

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
kale: też życzę Ci powodzenia, ale gdyby się nie udało, to byłbym chętny na jeden drobiażdżek ze środka.

sio sepy!!! heh
jak sie nie uda, to sprzedam calosc na czesci i bede mial na jakiegos limiteda ;>
ale jeszcze powalcze [licze na pomoc], ale 2 dni musze chyba odpoczac
HALO JAK DZIALA TEN PIERSCIEN OSTROSCI? ;>

Ostach  Dołączył: 21 Lip 2008
Rozkrecilem kiedys kita.
W sumie to w 90% go zlozylem- poleglem przy skrecaniu zooma- strasznie precyzyjna robota. A ze obiektywik nieciekawy to lezy w czesciach i moze kiedys cos wymysle z jego soczewkami.

Pierscien ostrosci (przynajmniej w kitach) Dziala tak:

Na pierscieniu masz takie wypustki.
W obudowie soczewek odp. za ostrzenie masz cos takiego jakby gwint, taki swiderek.
Te wypustki co sa od spodu pierscienia maja przy jego przekrecaniu trafiac w ten "gwint" powodujac chowanie/wyciaganie tubusu.
Taki prosciutenki system. Ale moze to tylko w kitowym obiektywie tak dziala.

Ja nic nie wiem, ja sie nie znam ;-)

Boha  Dołączył: 09 Paź 2007
Iza napisał/a:
Sorki, że się podłączam do tematu. Czy ma ktoś może na zbyciu taką mikrokuleczkę od pierścienia przysłon? Moja zaginęła gdzieś na krakowskim bruku :-P

Dla mnie dawcą owych kuleczek był obiektyw którego popychacz przysłony był osadzony w bagnecie na zasadzie łożyska. Owych kuleczek było tam ok. 20 szt.
Oczywiście potraktowałem tak obiektyw typu „szrot”.
Kulki można też znaleźć w CD-ROM i chyba HDD (nie wiem czy będą pasowac bo ich nie widziałem ale je słyszę) :evilsmile:

Pozdrawiam- Mikołaj

Primo - nie wiem ja A, ale M'ki miały przynajmniej dwie odmiany konstrukcji - dość mocno się wewnątrz różniące.

Secundo -
jak naładuje mi się bateria albo jak znajdę gdzieś tą drugą, to wrzucę fotki, jak toto wygląda.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Nie wiem czy Ci się to kale na wiele przyda, ale tutaj jest schemat A 50/1,7.

janek_wu napisał/a:
Nie wiem czy Ci się to kale na wiele przyda, ale tutaj jest schemat A 50/1,7.

wielkie dzieki ... bronek nie jeden dla Ciebie
nadzieja wrocila, strasznie polubilem to szklo

[ Dodano: 2008-10-05, 14:35 ]
zebralem sily witalne na dalsze proby
dzieki jankowi_wu zadanie stalo sie latwiejsze...
problem polegal na nieobracaniu sie elementu z gwintem [O-X11 Helicoid] w wyniku upadku...
element gwintu nie obracal sie na plastikowej obudowie...niestety nastawienie i tak pozostawila pewne przekrzywienie gwintu, tym samym lekkie przekrzywienie optyki
moze ktos z was ma ow czesc ?
w zasadzie obiektyw poskladany, z wyjatkiem jednego dosc istotnego systemu jakim jest styk [O-X508, O-X506, O-X509,X-40]
ktos wie jak to umiejscowic? szczegolnie X-40?
jeszcze raz dzieki za pomoc i prosba o jeszcze...

[ Dodano: 2008-10-05, 15:31 ]
ufff udalo sie... dzieki za pomoc... kuleczek i innych bebechow narazie nie rozdaje

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
kale napisał/a:
dzieki jankowi_wu zadanie stalo sie latwiejsze...
ufff udalo sie... dzieki za pomoc...

Nic wielkiego, adres stronki znalazłem kiedyś na forum i zapisałem do ulubionych. :-D Jestem pełen podziwu kale, że poskładałeś te wszystkie drobiazgi do kupy i cieszę się, że mogłem trochę pomóc. Oby udało się usunąć pozostałe wady.
kale napisał/a:
kuleczek i innych bebechow narazie nie rozdaje

Sorry Iza ;-)

Skocz do: