vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
ggdh napisał/a:
Chcecie FS to sie spieszcie, bo S niedlugo zniknie z nazwy

bedzie FL :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: [chyba]

espresso napisał/a:
to Zielonej Górze są problemy z dostawami prądu?

laptop ma sluzyc w podrozy, gdzie nie mam pradu, ostatnio w aucie siedzialem ponad 10h pracujac na lapie (oczywiscie nie caly czas :mrgreen: ) ktory laptop mi na to pozwoli? [żaden!] mowa o duzym obciazeniu.

Ojj jestem optymistą, doczekam się :) [kiedyś się doczekam] :mrgreen:

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
vertiico napisał/a:
ostatnio w aucie siedzialem ponad 10h pracujac na lapie

a potem skonczylo sie paliwo czy co? :evilsmile:

vertiico napisał/a:
ktory laptop mi na to pozwoli?

hmmm, a ja slyszalem, ze mozna kupic ladowarke samochodowa do laptopa - prawda to? :-P

mozna, ale mam problemy by kupic pojemniejsza baterie do mego FS , :D a ładowarki nie mam jeszcze tej o ktorej mowisz

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
vertiico napisał/a:
ponad 10h pracujac na lapie (oczywiscie nie caly czas :mrgreen: ) ktory laptop mi na to pozwoli?

Dell na swojej stronie twierdzi, że Latitude E6400 działa do 19 godzin.

moj FS miał dzialac 6h :mrgreen: pisać to sobie mogą pisać, jakbym może nic nie robił to może wytrzyma 6h ;-)

jpserwis  Dołączył: 12 Wrz 2006
vertiico napisał/a:
ważne że dobrze służy bo to najważniejsze.

Ja czekam aż będę miał baterie porządne trzymające 24h ( min 12h na pełnym obiciążeniu) ale nie kosztem 9'', 512mb,12gb ssd - bo takie coś to dla dzieci ;)

Dla dzieci to musi być 4GB RAM i jakiś GF8800, a 2GB RAM i 12GB SSD wystarczy dla każdego kto do pracy używa komputera, a UMPC w podróży.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
jpserwis napisał/a:
Dla dzieci to musi być 4GB RAM i jakiś GF8800

Wypraszam sobie.

anduril  Dołączył: 31 Lip 2007
espresso napisał/a:
Jednak jak by co stawiam na della. Prywatnie korzystamy (domownicy) z delli xps

Ja na XPS się przejechałem - dostałem dramatycznej jakości matrycę, po reklamacji i wymianie na taką samą powiedzieli, że nic więcej nie mogą dla mnie zrobić. A pomyśleć, że do zakupu przekonał mnie słynny serwis Della...

jpserwis napisał/a:
Dla dzieci to musi być 4GB RAM i jakiś GF8800, a 2GB RAM i 12GB SSD wystarczy dla każdego kto do pracy używa komputera, a UMPC w podróży.

hmm w pracy akurat mam 4gb 1066mhz , GF8800 i 2x500GB , btw w pracy nie zajmuje się dziećmi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

zalezy co kto w pracy robi ;-)

ggdh napisał/a:
jpserwis napisał/a:
Dla dzieci to musi być 4GB RAM i jakiś GF8800

Wypraszam sobie.

Nie bierz tego do siebie, po prostu nie znam przeglądarki internetowej lub klienta pocztowego i pakietu biurowego który by wymagał więcej niż 1GB RAM-u. W moim przenośnym komputerku jest 64MB i nie uważam, że to zabawka dla dzieci.

Problem polega na tym, że temat popłynął i robi się porównania do laptopów lub o zgrozo do desktopów.
Moja żona wybrała eeepc901 bo np. wind był dla niej za duży i nie mieścił się do torebki, i nie przeszkadza jej, że ma mało RAMu (2GB) bo po prostu nie wie co to jest.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
jpserwis napisał/a:
po prostu nie znam przeglądarki internetowej lub klienta pocztowego i pakietu biurowego który by wymagał więcej niż 1GB RAM-u

Niektorzy uzywaja w podrozy czegos wiecej niz w/w...

ggdh napisał/a:
jpserwis napisał/a:
po prostu nie znam przeglądarki internetowej lub klienta pocztowego i pakietu biurowego który by wymagał więcej niż 1GB RAM-u

Niektorzy uzywaja w podrozy czegos wiecej niz w/w...

Zgadzam się z tobą, ale nie da się pogodzić ultramobilności z wydajnością i nawet za kilka lat jak wydajność tych małych lapków będzie x razy większa to nowe wersje "czegoś więcej" i tak będą wymagały desktopów lub wypasionych laptopów. Wystarczy odpalić wersję "czegoś więcej" z przed 4 lat na takim eeePC/Wind i zobaczyć jak to hula.

I myślę, że będzie tak do czasu jak komputery znikną fizycznie tj. będziemy mieli do czynienia tylko z terminalami zaszytymi w nasze ubrania, tynki, meble itp. a całość naszej pracy wykonywana będzie w sposób rozproszony przez wszędobylski wireless, czy kjak to się będzie nazywać w przyszłości.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
espresso napisał/a:
Uniwersalnych mam już dosyć, i jak by ktoś chciał to mam kilka do oddania (uniwersalne od 15-24V napięcie wyjściowe). Nówki.

A masz taki OUT 19V, i jeszcze lepiej podłączany do gniazda zapalniczki samochodowej?
Jakie zasady oddania?

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
espresso, a jak wygląda taki uniwersalny zasilacz (chodzi mi głównie o wielkość i rodzaje wtyczek) i jakie maksymalne natężenie można z niego ciągnąć przy 15V?

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
IMHO netbook to narzędzie do pracy, ale głównie w podróży. Tu liczy się tylko czas pracy na akumulatorze. 1GB RAM to dla pakietu Office wystarczająca ilość pamięci. Choć z tego co widziałem nie ma problemu aby kupić netbooka z 2GB. Małe wymiary i waga to coś wspaniałego. Sam myślę czy sobie czegoś takiego nie kupić.
Najbardziej interesująco w mojej ocenie prezentują się MSI Wind 404PL (na allegro widziałem go w wersji z 160GB HDD, 2GB RAM i baterią 6 komorową) i Gigabyte M912M (też dostępny w podobnej konfiguracji choć bateria tylko 4 komorowa) oba w podobnej cenie około 1700zł. Gigabyte ma słabszą baterię, ale za to dotykowy i obracany monitor. Do czytania z monitora dokumentów taki obracany dotykowy ekran to rewelacja!
Niestety Gigabyte jak na razie jest mało popularny i w niewielu sklepach znalazłem tego netbook, mam nadzieję że się to szybko zmieni.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Żaba napisał/a:
Najbardziej interesująco w mojej ocenie prezentują się MSI Wind 404PL
404PL to jest tylko oznaczenie konfiguracji U100, od ktorego zaczalem temat. Wczoraj go odebralem. Dlugo nie bylo mi dane sie pobawic, ale to malenstwo jest tak sympatyczne, ze ciezko bylo mi je oddac prawowitej wlascicielce.

Żaba napisał/a:
Najbardziej interesująco w mojej ocenie prezentują się MSI Wind

jak ja się nad tym zastanawiałem to właśnie wchodziło Eee Pc Asusa, ale jak dla mnie te 10cali to za male do pracy, ja potrzebuje 12-14, i taki akurat mam, 9-10'' to takie malenstwo, dobrze ze mialem w rękach to, to od razu przeszła mi ochota na kupno tego.

Żaba napisał/a:
IMHO netbook to narzędzie do pracy, ale głównie w podróży. Tu liczy się tylko czas pracy na akumulatorze. 1GB RAM to dla pakietu Office

I tu rozbijamy się o "sedno sprawy" każdy do czegoś innego potrzebuje, ja np w pracy nie uzywam OO. ;)

dzerry, wygodnie używało Ci sie tego netbooka?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
vertiico napisał/a:
dzerry, wygodnie używało Ci sie tego netbooka?
Do poczty, interentu, muzyki, czytania i edycji dokumentow w zupelnosci wystarczylo. Nie mam wielkich lap, za to mam dlugie palce i troche mi zajelo przestawienie sie. No i ciagle mylil mi sie klawisz funkcyjny z ctrl. Natomiast nie chialbym byc zmuszony do pracy na jakims ogromnym arkuszu kalkulacyjnym, pochlastalbym sie, gdybym mial na nim robic to co robie w pracy, czyli latac w te i z powrotem w kodzie na kilka tysiecy lini, no i nie chcialbym na nim obrabiac zdjec. No ale wszystko ma swoj przeznaczenie. Aha i jeszcze, jakos obrazu bardzo dobra.

anduril  Dołączył: 31 Lip 2007
dzerry napisał/a:
ciagle mylil mi sie klawisz funkcyjny z ctrl

W niektórych biosach można je zamienić (funkcjonalnie). Sprawdź ;)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
Natomiast nie chialbym byc zmuszony do pracy na jakims ogromnym arkuszu kalkulacyjnym

podlaczylem swojego do normalnego monitora i nie wiem, czy nie pozbede sie z domu stacjonarki :mrgreen:

Skocz do: