Metias  Dołączył: 10 Sie 2008
Dylematy nowego Pentaxiarza ;)
Witam wszystkich. To moja pierwsza wypowiedz na tym forum, choć przeglądam je już od ładnych paru miesięcy. Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem K20 . Fotografuję już od ładnych paru lat, głownie krajobrazy i ludzi. Do tej pory miałem niewiele kłopotów i dylematów sprzętowych. Mój analogowy sprzęt to system Canona FD – więc nowinek technicznych śledzić raczej nie musiałem ;) Teraz po zakupie Pentaxa troszkę się sytuacja zmieniła ;) Od razu zakupiłem do niego obiektyw 50mm Pentax-a (kit mnie strasznie denerwował) ale jednak przydałby się jakiś szerszy obiektyw (lub standard). Początkowo miałem nadzieje na zakup Pentaxowej * 16-50mm 2,8 – lecz lektura forum trochę moje zapędy ostudziła. Później moje zainteresowanie przeszło na tamrona 17-50mm 2,8 – ale znów kłopot, nie dość że loteria to jeszcze jakiś taki plastikowy ten obiektyw ;) Stwierdziłem że w takim razie nie samym zoomem człowiek żyje – zapoluje na jakąś stałkę. Obiektyw standardowy, i tutaj do wyboru Sigma 30mm 1,4 lub Pentax 35mm 2. Za sigmą przemawia ogniskowa i światło (ale z tego co wyczytałem znów loteria z obiektywami) a z drugiej strony, chyba wolałbym obiektyw systemowy. Szczerze mówiąc to już sam nie wiem co robić, bo więcej kłopotów i dylematów mam niż przed zakupem cyfry. A co wejdę na forum lub strony z testami i chcę poczytać i jakieś wnioski wyciągnąć tym jest gorzej – czasami odnoszę wrażenie że już nikt nie robi dobrych obiektywów ;)
Mój obecny zestaw na krajobrazy to: 24 mm (bardzo lubię tą ogniskową) 50 mm 135 mm (lub jak nie mam czasu na mieszanie obiektywami to biorę zooma 35-135 mm 3,5 – najciemniejsze szkło jakiego używam)
Portret to głownie 85 mm i 50 mm.
Pytanie do was: co byście zrobili na moim miejscu?

Kupić odpowiednik 50mm (Sigma?) a jako szeroki kąt kit. A później 12-24 Pentaxa? Próbować z Losowaniem tamronów ? Ale naprawdę boję się o jego wytrzymałość.
Poczekać rok i kupić * 16-50 Pentaxa (może będą lepsze?)
A może iść do wróżki ? ;)

Jeszcze jedno, może ktoś z forumowiczów mieszka w okolicach Krakowa, i ma pentaxa * 16-50 ? Lub Sigme 30 1,4 ? Chętnie bym obmacał te obiektywy – może to pomogło by podjąć decyzje.
Z góry dziękuje za każdą konstruktywną uwagę :)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Metias napisał/a:
A może iść do wróżki ? ;)
A może przejrzeć forum ? 8-)

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Metias napisał/a:
co byście zrobili na moim miejscu?
kupilbym 16-50/2.8 i nie przejmowal sie pie.rdolami.

Skoro zalezy Ci na portretach, to 50-tke juz masz. I wsjo.

lucky  Dołączył: 10 Wrz 2008
Metias napisał/a:
może ktoś z forumowiczów mieszka w okolicach Krakowa, i ma pentaxa * 16-50 ? Lub Sigme 30 1,4 ? Chętnie bym obmacał te obiektywy – może to pomogło by podjąć decyzje.
mysle, ze macanie mogloby jeszcze bardziej zamieszac. MZ obydwa sa w macaniu bardzo przyjemne. :mrgreen:

Dziękuje za odpowiedzi.

Argawen - pisałem czytam forum już dość długo, choć przyznaje z doskoku. Ostatnio mam chroniczny brak czasu, a jak zasiadam do forum to czasami naprawdę ciężko przebrnąć przez te tematy. O tamronie 17-50 jest w jednym wątku z 36 stron, z czego dużo OT i w sumie ciężko coś wyłuskać.

Perl - na początku bez namysłu bym go kupił. Potem poczytałem forum... ;)

lucky - zamiesza albo wyjaśni. Najwyżej sprzedam nerkę i kupie oba ;)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Re: Dylematy nowego Pentaxiarza ;)
Metias napisał/a:
Początkowo miałem nadzieje na zakup Pentaxowej * 16-50mm 2,8 – lecz lektura forum trochę moje zapędy ostudziła. Później moje zainteresowanie przeszło na tamrona 17-50mm 2,8 – ale znów kłopot, nie dość że loteria to jeszcze jakiś taki plastikowy ten obiektyw ;) Stwierdziłem że w takim razie nie samym zoomem człowiek żyje – zapoluje na jakąś stałkę. Obiektyw standardowy, i tutaj do wyboru Sigma 30mm 1,4 lub Pentax 35mm 2. Za sigmą przemawia ogniskowa i światło (ale z tego co wyczytałem znów loteria z obiektywami) a z drugiej strony, chyba wolałbym obiektyw systemowy. Szczerze mówiąc to już sam nie wiem co robić, bo więcej kłopotów i dylematów mam niż przed zakupem cyfry.

Wydaje mi się, że już wiesz wszystko, co trzeba. Chyba rzeczowo nic nowego na ten temat nie da się powiedzieć.
Teraz tylko trzeba zdecydować - ale to już jak najbardziej samemu. :lol:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Metias napisał/a:
ktoś z forumowiczów mieszka w okolicach Krakowa, i ma pentaxa * 16-50 ? Lub Sigme 30 1,4 ?

30/1,4 Sigmy bywa czasami w Marchewce z groszkiem razem ze mną. :mrgreen:

Zdecydowałem już. Najpierw kupie Sigme 30/1,4.
Ma ktoś doświadczenie z Sigma pro z Warszawy? Lub poleca jakiś sklep? Musze kupić wysyłkowo bo w Krakowie nigdzie nie znalazłem tego obiektywu z mocowaniem do pentaxa :/

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
W d-photo i na Studenckiej sprawdzałeś ? Wysyłkowo to najlepiej u Czesia.

d-photo - ponoć ma nie z polskiej dystrybucji więc z gwarancją kicha :/

A na studenckiej nie ma. Mogą sprowadzić ale pewnie bez darmowego filtru UV ;)

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Spróbuj w fotozakupy.pl. Ja tam kupiłem miesiąc temu swoją dwudyszkę i parę dodatków do niej i jestem ogólnie b. zadowolony. Mają duży wybór szkieł z mocowaniem Pentaxa. Zresztą jeżeli masz ochotę możesz podskoczyć i pooglądać sprzęt w ich "analogowym" sklepie (Tarnowskie Góry).

Benek - dzięki, za odp. Ale już planuje zakup u Czesia.

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
No i ja początkowo po czytaniu forum zrezygnowałem z tamrona ale jak forum doczytałem to się skłaniam - tak to jest z forum hihi I dobrze...

A tam, Tamron... Przeczytaj test Tamrona 17-50 i kitowego Pentaxa 18-55 II na optycznych.
http://www.optyczne.pl/30...Wst%C4%99p.html
http://www.optyczne.pl/11...-5.6_AL_II.html
Porównaj sobie rozdzielczość, aberracje i komę obu szkieł. Moim zdaniem nie warto wydawać przeszło 1200 zeta na obiektyw, który oprócz jasności, w praktyce ma identyczne osiągi jak kit. A nówkę kita kupisz za 200-300 zł. Już lepsza za tę kasę spaceróweczka Pentaxa, tam masz przynajmniej długi koniec 250 mm.

A no i te testy również mnie do tamrona przekonały hihi Opinie użytkowników na tym forum (użytkowników dobrych eglemplaży) są bardzo dobre Poza tym jeśli mało dylematów do polecam jeszcze sigmę 17-70 Na pewno lepsza od kita (nawet II hihi) Wiem bo mam oby2 szkła

[ Dodano: 2008-10-03, 08:55 ]
Za spaceróweczki z hiperzoomem to ja dziękuję hihi

Nie mówię, że kit lepszy. Ani w wypadku Tamrona, ani Sigmy. Po prostu zastanawiam się, czy warto wyskoczyć z 1400 zł. na taki obiektyw, skoro kit kosztuje 200 zeta. Chodzi mi o relację cena-jakość. Nie uwierzę, że Sigma czy Tamron jest 6-7 razy lepsza od kita, tym bardziej że na wykresikach widać czarno na białym jak jest z poszczególnymi osiągami. Ja chyba się już wyleczyłem z zoomów w zakresie 17-70, kit mi wystarcza. Kupię za to sobie jakąś fajną stałeczkę z tego zakresu, ostrą jak żyleta. Może DA 21?!

Wg testów Photozone spaceróweczka w zakresie 18-70 sprawuje się zupełnie nieźle. Prawie jak kit II. Fakt, powyżej 135 jest już słabiutko (zwłaszcza ostrość na brzegach i aberracje chrom.), ale jest to 135 i 200 i 250 mm. Idziesz do parku z jednym obiektywem i masz ręce wolne :mrgreen:

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Benek napisał/a:
Chodzi mi o relację cena-jakość. Nie uwierzę, że Sigma czy Tamron jest 6-7 razy lepsza od kita

Jakieś dziwne przeliczenie stosujesz. Czy myślisz że Nikon AF-S 28-70mm f/2.8 jest 20 razy lepszy od kita skoro kosztuje 20 razy więcej? Tak już to jest, że za 500 zł dostajesz takie szkło, żeby móc robić zdjęcia, za 1200-2000 coś ze średniej półki, a powyżej top klasę.

Noo ja jestem zdania, że cena tego tamrona i sigmy w porównaniu z droższymi szkłami jest wielce ok. A Testy i wykresy (zwłaszcza na optyczne) nie określają do końca szkła. Bardzo ty chwalony jest 16-45 bo ludzie robią nim zdjęcia i je widzą. Ale i kit i spacerzoom też jest wycelowany w konkretnego odbiorcę. Więc nie będzie błędu jeśli pozostaniesz przy kicie lub jeśli chcesz mieć hiperzoom. Myśle że będziesz zadowolony.

[ Dodano: 2008-10-03, 10:04 ]
Kolezance poleciłem k200d z kitem i jest bardzo zadowolona.

Nie mam zamiaru zostać przy kicie, po prostu zamiast jego zastępnika droższego o jakieś 1300 zł. wolę kupić jaśniejszą i odczuwalnie ostrzejszą stałkę (np. 31 lub 35 mm). W dalszym ciągu podtrzymuję, że mając kita II trzeba się moooocno zastanowić, czy jest sens wymieniać go na uniwersalny zoom Sigmy lub Tamrona. Osobiście wolę mieć stałkę-żyletę i kita II niż standarzoom Sigmy lub Tamrona bez stałki-żylety. Ale "de gustibus..." :lol:

Co do moich "przeliczeń" - w dalszym ciągu podtrzymuję, że w kategorii jakość-cena kit II na łeb bije Sigmę i Tamrona. Oczywiście nie twierdzę, że kit II ma lepsze od nich właściwości optyczne. Moim zdaniem jednak za poprawę jakości zdjęcia - co zapewni użycie Sigmy lub Tamrona zamiast kita II - nie warto płacić tak dużo. Wiem "dużo" to też pojęcie względne, ale... :lol:

P.S. Co do optycznych to oni mnie ziębią ani grzeją. Po prostu podają suche dane, to mnie interesuje. A cyfry są cyframi. Fakty nie podlegają dyskusji.

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Benek napisał/a:
Nie uwierzę, że Sigma czy Tamron jest 6-7 razy lepsza od kita, tym bardziej że na wykresikach widać czarno na białym jak jest z poszczególnymi osiągami.

Tu nie chodzi o to, czy S / T jest 7x lepsza od kita, bo akurat obecnie tyle razy jest drozsza - jakies paranoiczne podejscie wykazujesz...
Druga sprawa: jesli zamiast swoich zdjec zrobionych S/T oglada ktos wykresiki, to ok - wiekszosc jednak oglada swoje zdjecia, a na nich widac roznice miedzy kitem a Sigma lub Tamkiem, kolejne klepanie bzdur...

Ja potrafie rozroznic swoje fotki robione S i kitem, nie pamietajac kadrow. Sigma ma inna plastyke (jednym nie odpowiada, mi podoba sie), latwiej kontrolowac GO sigma.

IMO S17-70 to bardzo fajne szklo, swietny zakres do reporterki, jasniejsze od kita. Nie dlatego chwale ja, ze sprzedaje wlasnie taka, tylko tak po prostu jest.

Jesli ktos nie klepie slubow i nie zalezy mu na super jasnosci w calym zakresie, to taka sigma dopelniona jakims 70-300 pokryje bardzo fajny zakres. Lepsze to, niz kupowanie spacer-zooma.

I pamietajmy, ze w przedziale 17-69mm mamy swiatlo od f2.8 do f4 :)
Bardzo ciekawi mnie P17-70 f4.

Dlatego nie wieszalbym az tak psow na zoomach z zakresu 17-70, bo to troche niepowazne.

[ Dodano: 2008-10-03, 10:31 ]
Benek napisał/a:

P.S. Co do optycznych to oni mnie ziębią ani grzeją. Po prostu podają suche dane, to mnie interesuje. A cyfry są cyframi. Fakty nie podlegają dyskusji.

Fakty wg optycznych nie zawsze sa faktami, pamietajmy o tym :)
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

Skocz do: