Ile _maksymalnie_ byłbyś w stanie wydać na cyfrowego Pentaxa FF?
nawet powyżej 8.000
2% Complete
5 (2%)
8.000
2% Complete
4 (2%)
6.000
11% Complete
21 (11%)
5.000
21% Complete
39 (21%)
4.000
22% Complete
40 (22%)
mniej niz 4.000
38% Complete
69 (38%)

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
ale to nie zlecenia komercyjne o które pytam. jak wiesz dan fotobanki rzadzą sie swoimi prawami i tam fotograf nie za bardzo ma wpływ na cokolwiek. umowy, formularze itd to wszystko jest narzucone odgórnie. i albo sie na to zgadzasz albo do widzenia.
natomiast ja pytałem forumowiczów o ich doświadczenia przy zawieraniu umów na sesje dla konkretnego klienta. Fafniak dał odpowiedz /dzięki/ . czekamy na kolejne wypowiedzi.

ps. nie wiem tylko czy tej dyskusji nie należy przenieśc . bo jakby nie bardzo z tematem wątku powiązana

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
dan napisał/a:
ThomFoto, to Twoje folio?
http://istockphoto.com/user_view.php?id=603612

ThomFoto napisał/a:
ps. nie wiem tylko czy tej dyskusji nie należy przenieśc . bo jakby nie bardzo z tematem wątku powiązana

Dyskusja jak najbardziej na temat - bo wreszcie, dzięki dan'owi mogę zobaczyć, jak niebywałe efekty można wycisnąć z aparatu, dzięki pełnoklatkowemu sensorowi.
Robi całkiem niezłe wrażenie, naprawdę pora myśleć o 5D.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
sorki ale po takich minitorkach wnioskujesz o wyzszosci jednego korpusu/systemu nad drugim ?
wiecej tu miekkiego swiatla i make-up robi niz sam korpus - oraz mloda dziewczyna ktora ma ladna cere i nie jest zmeczona niewyspana itp. Retusz w szopie i z kazdego aparatu wyciagniesz podobne efekty

Dokładnie tak jak mówi Fafniak. co prawda może jeszcze do tego światła , make-up, młodej dziewczyny i szopa przydałbyby sie kumaty fotograf ale to w sumie szczegół . ;-) :-B

ps. i żeby było jasne . ja już od dawna nie wypowiadam sie na temat aps-c v FF. od czasu zakupu FF mam z tym spokój i temat dla mnie zamknięty czego i Wam zyczę.

ps.2 ale nie martwcie sie.Za pare miesiecy premiera MF od N i karuzala znowu ruszy.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
ThomFoto napisał/a:
czekamy na kolejne wypowiedzi.

Pracowalem glownie dla agencji znajomego. Mialem tam bardzo luzne warunki pracy. Umowy, ktore podpisywalem nie zawieraly jakichs specjalnych obostrzen :-)
Ostatnio zdjec komercyjnych nie robie, bo podstawowa praca nie pozwala mi na zaangazowanie tyle czasu i energii, ile chcialbym zaangazowac. Sprzatnalem pomieszczenie na studio, wstawilem lampy i tak sobie to wszystko stoi od pol roku. Doszedlem do wniosku, ze tego nie da sie robic na pol gwizdka... Moze na wiosne wroce do tematu.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Fafniak, ja się jeszcze przez chwilę przed wciśnięciem "Wyślij", zastanawiałem, czy nie jestem zbyt ironiczny wobec ThomFFoto.
Jak widać - nie.

dan napisał/a:
Doszedlem do wniosku, ze tego nie da sie robic na pol gwizdka... Moze na wiosne wroce do tematu.

zupełnie niepotrzebnie odkładasz to na przyszłośc. na pół gwizdka...hmmm... napewnie nie. ale jak masz możliwośc poświecenia temu trochę czasu to warto. zresztą wyłałem Ci info na priv. jak masz jakies pytania to pisz na prv, chętnie podzielę sie spostrzeżeniami.

dla tych których interesuje temat specyfiki sprzedaży zdjęć ale nie tylko , to w przyszłym tygodniu na blogu Arcursa /zainteresowani tematem wiedzą o kogo chodzi/ pierwszy odcinek serii o jego pracy. Polecam bo to niezwykle interesujący materiał backstage. obowiązkowy dla wszyskich którzy interesują sie sprzedażą zdjęć oraz czytają strobistów.

ps. i żeby nie było ze już całkiem OT. w którymś z odcinko tej serii /nie wiem którym bo widziałem tylko kilkanaście minut sprzed montażu/ bedą ciekawe spostrzeżenia na temat czemu przesiadł sie z FF na Hasselblada .

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
subiektywne wnioski:

60% osob nie ma chrapki na FF (cena <= 4000PLN)
4% osob daloby za FF duzo (>=8000PLN)
36% osob z mila checia przesiadzie sia na FF jak tylko body bedzie dostepne w senie ok. 2000$ (cena od 5000+)

afuszejk  Dołączył: 28 Maj 2008
tak btw, ciekawe ile teraz bedzie kosztowal 5d po wejsciu 5dII.

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
webjay napisał/a:

60% osob nie ma chrapki na FF (cena <= 4000PLN)
4% osob daloby za FF duzo (>=8000PLN)
36% osob z mila checia przesiadzie sia na FF jak tylko body bedzie dostepne w senie ok. 2000$ (cena od 5000+)

Patrząc na ceny sony A900, to pentax FF prawdopodobnie nie zejdzie poniżej pułapu 8000zł na początku jego sprzedaży. Więc ok 25% zadeklarowanych w sondzie pewnie go kupi...

afuszejk, 2/3 nowszego modelu? ;)

Łukaszzz, na poczatku i moze. ale pozniej? mysle, ze bedzie to 2x, gora 2.5x najlepszego asp-c. no i jeszcze wszystko zalezy od tego co bedzie w srodku... bo sama 2 razy wieksza matryca chyba nie jest warta dwukrotnie wyzszej ceny? ;)

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
A ja tam czekam na micro 4/3 i następnego body APS-C a tym bardziej FF nie kupię.

Dada napisał/a:
webjay napisał/a:
uzyteczne iso 6400
To jest kwestia przede wszystkim typu i jakości matrycy, a nie tylko FF. Być może za chwilę takie matryce w APS-C też sie pojawią.

ale pamietaj ze przy takiej samej ilosci px w FF vs APS-C, to jednak FF bedzie oferowal dwa razy lepsza czulosc lub 2 razy wiecej pixeli przy tej samej czulosci. to drugie jakby pomijalne osobiscie dla mnie, ale pierwsze juz nie.

Robinson  Dołączył: 07 Kwi 2008
Co chwile tu czytam czemu to Pentax "brnie" w szkla APS-C , czemu nie wypuszcza puszki FF itd. No odpowiedz jest bardzo prozaiczna - bo tej firmy to nie stac w tym momencie. Z calym szacunkiem dla takich korpusow jak K10D czy K20D ale ich udzial procentowy w rynku jest naprawde niewielki, potencjal finansowy tej firmy o wiele wiele mniejszy niz C, czy N nie mowiac juz o S . A ku czemu byly te mariaze z Samsungiem czy Hoya , konkurencja takich ruchow nie musiala robic. Dlatego tez P skupil sie na APS-C, bo z tego to rynku generuje sie najwiekszy zysk jak narazie (udzial FF na rynku jest narazie znikomy) , FF pewnie nadejdzie ale trzeba bedzie na to jeszcze poczekac. Firmy sensu stricte fotograficzne sa znacznie slabsze finansowo od tych ktorzy maja w swoim asortymencie prawie cala elektronike, jak widac na przestrzeni lat popadalo ich wiele, utrzymali sie ci najwieksi. Kiedys dyrektor nikona na polske sam przyznal ze oni sa pikusiami w porownaniu z takim sony, a wiemy nawet dla tej ostatniej wypuszczenie FF nie bylo takie proste. Pamietac wiec trzeba niestety, ze wybierajac system P uzytkownicy nie beda nigdy rozpieszczani tak jak w C, N.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Robinson, eee. Ani Samsung ani Hoya małe nie są. Pytanie tylko, czym się kierują nie wchodząc w FF. Gdyby jednak zdecydowali się na stowrzenie porządnego i konkurencyjnego MF, to by ich to usprawiedliwiało jakoś. Po co wtedy puszka pomiędzy. Ani ona mała względem APS-C, ani nie dająca naprawdę dużej kontroli nad GO jak 645D.

Robinson  Dołączył: 07 Kwi 2008
Widocznie strategia Samsunga co do rynku foto jest inna niz dla sony, koncentruja sie na tym na czym mozna zarobic najwiecej, daltego tez inwestuja w system podobny do mikroczterytrzecie , czyli bardziej dla mas.

[ Dodano: 2008-10-12, 17:51 ]
FF jest narazie magnesem ktory ma spowodowac ze uzytkownicy nie uciekna do innego systemu, sama sprzedaz tych aparatow ma znikome znaczenie dla finansow C,N czy S. Jesli uzytkownik ktory kupil wczesniej A100 zobaczy ze Sony nie ma w swoim asortymencie FF , to kilka razy sie zastanowi czy nie przesiasc sie na C czy N gdzie taki aparat juz jest , i nie wazne ze dlugo jeszcze nie bedzie go na takie cos stac, ale wie ze jest i ma o czym marzyc :)

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
A tutaj artykulik dla osób zainteresowanych techniczną stroną DSLR FF.

Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
A ja nie mogę pojąć dlaczego tyle osób chce płacić od 4000 do 8000 PLN za Front Focus :mrgreen:

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Wiele osób nie może też pojąć jak można dać ponad 2 tysiące złotych za aparat z tylko 3 krotnym zoomem :)

baukan  Dołączył: 24 Maj 2008
Wracając do pytania tytułowego:
...tyle co za k10d dałem, czyli ~2000 PLN

Skocz do: