Kapeć i ze dwa słoiki
K 5IIs, LX,MX,MEs,ME F,superA,MZ5n,Z1p,ZX-M,KM,SFXn,SF7,P50,SP II+słoiki 16-500mm,flaszki
K10D, dual-kit, Takumary, Tamrony, Raynox i trochę pierścieni. Mało czasu...
Yaner napisał/a:Zoom 18-250 plus Raynox
stałka A 50/1.7 plus pierścienie.
Które rozwiązanie waszym zdaniem jest lepszym pomysłem i rokuje lepsze efekty ?
Mel napisał/a:
...kolosalna różnica średnicy szkieł = winieta nie do zaakceptowania...
-- M.
Kapeć i ze dwa słoiki
Yashica Mat124, Canon 100d
Mel napisał/a:Yaner napisał/a:
Zoom 18-250 plus Raynox
stałka A 50/1.7 plus pierścienie.
Które rozwiązanie waszym zdaniem jest lepszym pomysłem i rokuje lepsze efekty ?
Zapomnij o pierwszym. Przyszło mi do głowy spróbować i katastrofa wyszła. Nieatrakcyjne powiększenie, kolosalna różnica średnicy szkieł = winieta nie do zaakceptowania.
zbyllu
K-5 K20D Z-1p MZ-5n
flickr
Eldred napisał/a:Mel, sorry ale co ty pleciesz? przecież właśnie używając zooma i raynoxa można dużo łatwiej i wygodniej regulować powiększenie niż stałką, z 50mm będzie niewielki wybór bo pierścień ostrości nie da za dużej rozpiętości powiększenia.
Ja z powodzeniem używałem tamrona 70-300 z raynoxem między 70 a 200mm i było idealnie, do większych owadów stałka pięćdziesiątka z raynoxem też ujdzie ale już dużo mniej wygodnie.
A jeśli chodzi Ci o to konkretne szkło, to rzeczywiście może być różnie, aczkolwiek jeśli byś używał ogniskowych powyżej 55mm to nie powinno być winiety (bo z tego co widzę to 18-250 ma filtr 62mm czyli tak jak tamron 70-300 a u mnie winiety nie było).
[ Dodano: 2008-10-07, 09:12 ]
Yaner, jestem pewien że co najmniej od 55mm nie będzie winiety z raynoxem i będzie duużo wygodniej kadrować i w ogóle używać tego szkła do makro.
i w pełnym zakresie ogniskowych miałeś winietę?Mel napisał/a:Plete co widziałem, kiedy założyłem raynoxa na takie szkło (i więcej tego nie zrobię). 18-250 ma średnicę 62 mm, raynox 43. Za duża różnica.
Yashica Mat124, Canon 100d
Kapeć i ze dwa słoiki
Yaner napisał/a:a pierścienie są jednak tańsze niż Raynox, na początek będą musiały starczyć.
gonia65 napisał/a:...Nawet na rzęsach żony, dziewczyny, córki czy czego kolwiek...
Kapeć i ze dwa słoiki
Nikon D700; Nikon D90; Sigma 20 1:1,8; Sigma 50 1:1,4 HSM; Nikkor 35 1:2,0; Nikkor 85 1:1,8 D; Metz 58 AF-2.
www.pikarte.pl
Eldred napisał/a:
A jeśli chodzi Ci o to konkretne szkło, to rzeczywiście może być różnie, aczkolwiek jeśli byś używał ogniskowych powyżej 55mm to nie powinno być winiety (bo z tego co widzę to 18-250 ma filtr 62mm czyli tak jak tamron 70-300 a u mnie winiety nie było).