matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Łukaszzz napisał/a:
Czy w sklepach jeszcze można kupić takie nowe filmy, czy już raczej nie sprzedają

A dlaczego mają nie sprzedawać? Skoro produkują, ludzie kupują to i sprzedawać ktoś musi.
Łukaszzz napisał/a:
A jakie klisze do starego Zenita ET polecicie mi ?? Zacząłem ostatnio sprawdzać ten aparat, bo nie robiłem nim jeszcze fotek i szukam klisz kolor i cz-b...

Sensie 100/Provie 100/Provie 400 - żeby sprawdzić, jak aparat działa
Negatywów barwnych to nie wiem, czy jest tak naprawdę sens używać. Ja używam Fuji Xtra 400, bo mam jeszcze spory zapas nabyty za pół darmo, poza tym to może Kodaka Portra Pro 160NC oraz 400NC (czy jak się tam to teraz nazywa). Ale chyba jednak lepiej slajdy i cyfrę.
Z czarno-białych to Fomapana 100R do slajdów, Maco UP400+ oraz Fuji Neopan 400CN do C41 (tylko gdzie to kupić można w Polsce?).

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Czy kolorowy film ORWO NC21 nowy nie otwierany z roku 1992 nie trzymany w lodówce nadaje się do czegoś jeszcze ? Znalazłem taki skarb w domu w szafie...

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
matb napisał/a:
Ale chyba jednak lepiej slajdy i cyfrę.

Veto :-P Negatyw, dzieki b. duzej rozpietosci tonalnej da Ci to, czego nie da Ci slajd.

Dedykowany skaner + kolorowy negatyw + przyzwoity monitor + bardzo dobry workflow i w zakresie 100-800ISO mozna isc na zawody z D3 :-D

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
Łukaszzz napisał/a:
ORWO NC21

Nie wywołasz tego nigdzie (chyba, że samodzielnie). Choć aż łezka w oku sie kręcie na wspomnienie ORWOmać...

papcio napisał/a:
Nie wywołasz tego nigdzie

Czemu ?

Czy taki film z 92 roku moze byc dobry jeszcze do focenia ?

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
Łukaszzz napisał/a:
Czemu ?

ORWO był wywoływany w nietypowym dziś procesie chemicznym NIE C41, a zatem współczesny zakład nie dysponuje sprzętem i chemia do tego filmu. Jeśli komuś jeszce taka chemia zalega, to może się pokusić, ale komercyjnie raczej nie.

Dzięki.. miałem komercyjnie wywoływać. a więc kupuje inny film C41...

ebelbeb  Dołączył: 04 Lip 2007
Oddałem dziś w południe trixa do TCF2 ul. Młyńska 21 80-846 Gdańsk. Odbiór dopiero na poniedziałek. Zobaczymy czy efekt będzie wart czekania.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Czy moglbys przy odbiorze spytac sie w czym moczyli? Ciekawy jestem. Teraz sobie przypomnialem, ze jeszcze jest facet w domu towarowym Jantar, ktory tez wola cz-b. Wolam u niego szerokie C41. Prawie zawsze podchodzi do lady prosto z ciemni ze stoperami na takiej drewaniej podstawce ;-)

dzerry, ok, obym tylko pamiętał o co zapytać (i żeby w ogóle odebrać film). ;-)

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
matb napisał/a:
Fuji Neopan 400CN do C41 (tylko gdzie to kupić można w Polsce?).

No właśnie... Kupiłem na spróbowanie od Flooda i mi się spodobał. I już nigdzie znaleźć nie mogę :-/

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Ja też kupiłem na spróbowanie, i też mi się spodobał. I normalnie w Polsce go chyba w ogóle nie ma. W ulubionym sklepiku, gdzie z filmów i chemii mają prawie wszystko o takim filmie nawet pan Piotr nie słyszał, w katalogu nie miał :-(

Zgodnie z tym, co tu wyczytałem to da się go znaleźć w wersji Ilforda na allegro i nie tylko.

[ Dodano: 2008-10-14, 15:22 ]
dzerry, na pytanie jakiego użyli wywoływacza pan powiedział, że "AC110". Szukałem info na googlach ale nic nie znalazłem. :-/

emgenov  Dołączył: 29 Maj 2007
może spróbuj HC110 :)

na forum też znajdziesz sporo informacji

p
m

ebelbeb napisał/a:
dzerry, na pytanie jakiego użyli wywoływacza pan powiedział, że "AC110"
HC-110. Nieglupio w sumie. Zdecydowanie najtaniej wychodzi :-)

emgenov napisał/a:
może spróbuj HC110 :)

na forum też znajdziesz sporo informacji

Dzięki ale dla mnie osobiście ta informacja nie ma żadnego znaczenia praktycznego. W googlach szukałem tylko po to, żeby sprawdzić czy dobrze zapamiętałem. :-)
To mogło być "H". Pan mówił cicho a w zakładzie panował gwar. Niezły ruch w interesie tam mają.

[ Dodano: 2008-10-21, 23:36 ]
Skanowane w innym zakładzie, jedne klatki wyszły od biedy ok, inne paskudnie.

[ Dodano: 2008-10-29, 22:33 ]
Skanowane w zakładzie:

Skanowane tanim HP ScanJet 3800:

Na stronę techniczną, kompozycyjną i tematyczną samego zdjęcia spuszczę litościwie zasłonę milczenia. ;-)

[ Dodano: 2008-10-29, 22:47 ]
Jutro oddam ten sam negatyw do skanowania do TCF2. Ciekawe ile im uda się z niego wycisnąć.

[ Dodano: 2008-11-04, 21:20 ]
Zakład:

HP3800:

[ Dodano: 2008-11-05, 18:47 ]
Skanowane w TCF2:

Ło matko, w jakim zakladzie to skanowales? :shock: Ja zawsze oddawalem cz-b negatywy do Ankary i rezultaty byly bardzo przyzwoite (po zmniejszeniu). To z TCFu dobrze zeskanowane - nic nie jest przyciete, tylko siadac i obrabiac. Niestety wydaje mi sie, ze Ci niedowolali tego triksa. Jakie masz literki na negatywie? Czarne, czy szare? Mogli wziasc czas z opakowania HC-110, ktory jest dla triksa omylkowo podany jako 2 razy za krotki.

Fatalny skan jest z zakładu "Foto Plus" na ul. Kartuskiej 120 w Gdańsku. Kolor skanowany był tam ładnie ale CZB to już paskudztwo totalne. Odcień liter sprawdzę dokładnie przy świetle dziennym, przy żarówkach wygląda na ciemnoszary ale nie czarny.

jungli
[Usunięty]
ebelbeb,

Dzizas gdzie ty chadzasz, to moje stare smieci, wystrzegalby sie jak ognia...

hej

Z labow to chyba, pomimo spadku jakosci, ankara dobrze robi i kodzak przy mlynie

jungli, trafiłem tam przypadkiem, zanim dowiedziałem się o TCF2. No i zanim wymyśliłem, że muszę kupić dobry skaner. :-)
Chodzi za mną jakaś minolta lub nikon. Ale do wydania 2349 zł na nowego Nikona LS-50 ED jeszcze nie dojrzałem.

[ Dodano: 2008-11-06, 23:27 ]
Ta Ankara to ta sama: http://www.ankara.pl/ ?

Skocz do: