cynamonowy  Dołączył: 16 Lip 2007
Dzisiaj założyłem nowy film do mojego ME S i przed chwilą założyłem że nie w okienku które pokazuje liczbę klatek cały czas mam czerwone kropki. nic sie nie zmienia po zrobieniu kolejnego zdjęcia :-/ Co to może być i co z tym zrobić? Czy niepoprawnie założyłem nowy film??

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
cynamonowy, nic się nie zmienia to znaczy nie naciąga migawki? Nie naciąga filmu? Czy tylko nie zmienia numerka klatki na wskaźniku?
Założenie filmu raczej nie ma wpływu na przesuwanie numerów klatek. Sprawdź, czy naciągając film kręci się to drugie kółeczko, od szpulki z filmem.

matb, wydaje sie byc wszystko ok. drugie kółko sie kręci we właściwy sposób. Problem polega raczej tylko (aż) na tym, że nie zmieni8a sie numerek klatki.

cynamonowy, no, to raczej na jakość zdjęć nie wpływa ;-) Pooglądaj sobie i postrzelaj "na sucho" z otwartą klapką jak już rolkę skończysz.
A gdzieś chyba był pedeef z budową MESa? To by można było sprawdzić jak mechanicznie jest powiązany obrót tarczy z cyferkami z obrotem wajchą naciągu.

no nie przeszkadza ale było by miło jakby działało. Tego pedeefa gdzieś miałem i nawet przeglądałem ale wolałbym aparatu nie rozbierać puki działa :-P

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Witam,

Nabylem zaocznie ME Super. Przyszedl. Odebralem. Rozpakowalem. Wydech. Pech. Pokretlo od zmiany programu jest zablokowane na "Auto". Pomiar nie dziala (nie widze zadnej zapalonej diody w wizjerze po przycisnieciu spustu do polowy). Przykrywka na baterie sie nie chce otworzyc.

Czy wiecie moze czy to powazny problem te zablokowanie pokretla w pozycji "Auto"?\

Pozdrawiam.

kierdel, ale wiesz, że to trzeba ten guziczek nacisnąć przed przekręceniem pokrętła z pozycji "Auto"? Pewnie wiesz, ale na wszelki wypadek napiszę ;-)

rad500  Dołączył: 08 Paź 2008
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć, czy następujący obiektyw:
Sigma EX 2,8/105 DG Macro P/AF
(np. tu w sklepie JapanFoto: http://www.japanfoto.pl/p...oducts_id=1318)
będzie pasował do analogowej lustrzanki Pentax ME Super?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Będzie, szkła sigmy z oznaczeniem DG są pełnoklatkowe w odróżnieniu od szkieł z oznaczeniem DC. Oczywiście pasować będą i te z DC ale nie będą pokrywać pełnego kadru.
Spytaj przed ew. zakupem czy wersja na pentaxa ma pierścień przysłon bo i z tym bywa różnie.

rudi  Dołączył: 10 Wrz 2008
Witam
Dokonałem zakupu korpusu Me Super w którym dźwigienka blokady obiektywu (?) była jak to sprzedawca określił "bit sticky" . Lepkością okazała się rdza , tudzież inny syfek , natomiast po odblokowaniu okazało się że raczej jest coś zerwane głębiej . W sensie że tym co zostało z owej dźwigienki można sobie ruszać jak się chce , bolec nie reaguje .

Postanowiłem się go pozbyć całkiem , raczej szkła nie zgubię :roll: Pytanie moje jest następujące - czy mogę odkręcić bez obaw że wystrzelą mi jakieś sprężynki ten pierścień na którym spoczywa obiektyw . Czy może tego lepiej nie ruszać i rozkoszować się szkłem m42 na przejściówce - w tym wypadku nie mam problemu ze ściągnięciem obiektywu , pentaxowe szkło zdejmowałem w dziwnej pozycji kucając , aparat trzymałem kolanami a w rękach dzierżyłem swoje najdrobniejsze śrubokręciki i śturałem pod ta blaszką jakąś godzinę . :evil:
Dzięki z góry za odpowiedź , pozdrawiam .

matb napisał/a:
kierdel, ale wiesz, że to trzeba ten guziczek nacisnąć przed przekręceniem pokrętła z pozycji "Auto"? Pewnie wiesz, ale na wszelki wypadek napiszę ;-)

matb, pomoglo! sle poklony :mrgreen: sorki za gafe

Powiedzcie mi jeszcze co robic z przykrywka na baterie? Probowalem ja otworzyc ale za chiny nie chce sie przekrecic. Moze baterie w srodku wylaly i sie zapieklo? Czy kurcze znowu zapominam jakiegos dynksa wcisnac (choc przeczytalem w manualu, ze mozna to otworzyc moneta).

Pozdrawiam :-B

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
kierdel napisał/a:
zapominam jakiegos dynksa wcisnac

Obecności dynksa przy zaślepce baterii przy wymianach nie stwierdziłem.
5, 10 polskich groszy za każdym razem mi wystarcza.

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
kierdel napisał/a:
Moze baterie w srodku wylaly i sie zapieklo?

Całkiem możliwe.

dickkett napisał/a:
5, 10 polskich groszy za każdym razem mi wystarcza.

Złotówka ciaśniej pasuje - w tym przypadku może mieć znaczenie.

kierdel, masz jakieś wd40 albo jeszcze lepiej izopropanol / coś do czyszczenia styków ? Popsikaj, poczekaj, odkręć.

bombadilla  Dołączył: 16 Gru 2007
Cypis aka Piotr napisał/a:
kierdel, masz jakieś wd40 albo jeszcze lepiej izopropanol / coś do czyszczenia styków ? Popsikaj, poczekaj, odkręć.
Uważaj z tymi wynalazkami. Opary nie są obojętne (ale może się mylę i dotyczy to tylko szkieł). Spróbuj na siłę, a potem odkręć spód aparatu i czyść.

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
bombadilla napisał/a:
Opary nie są obojętne (ale może się mylę i dotyczy to tylko szkieł).

Opary izopropanolu są nieobojętne dla szkieł ? :shock:

bombadilla  Dołączył: 16 Gru 2007
powłok.

Cytat

A mialo byc tak pieknie... Chyba go odesle :( Ile w ogole ME Super jest wart na naszej gieldzie?

EDIT:
Otworzylem :shock: Wyalalem na zaslepke dwie kropelki smaru teflonowego (takiego do czesci), odczekalem cala nocke. Dzis ME Super ochoczo udostepnil mi swoje baterie. Skoro swit biegne szukac nowych. Byc moze to body jest calkiem sprawne. :-B

EDIT2:
Nic nie wylalo, w srodku czysciutko. Po prostu nikt tam od dawna nie zagladal i sie troszke zastalo :D Dziekuje wam za rady. Pewnie jeszcze tutaj zajrze z nowa mini-tragedia.

EDIT3:
No i jest nowa tragedia. Tym razem lustro sie zablokowalo podczas zabawy na sucho bez baterii. Probowalem kilku sposobow z forum (juz na nowych bateriach, widze 2 zielone diody, ale lustro zaslania i jest ciemno w wizjerze): dociagnac dzwigienka, poprzeskakiwac miedzy AUTO a M, otworzyc i probowac przekrecic ta szpulka do nawijania kliszy, nic nie pomoglo. :cry: A wlasnie mam jechac do na weekend na wioche, echh.... mialbym czym sie tam pobawic.

Skocz do: