mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
Polecam:

http://osx.portraitofakite.com/logon.htm

używam od jakiś 2 lat i jestem bardzo zadowolony, absolutnie :)

Kompletnie nie dociąża systemu, tylko podmienia te kretyńskie/chałupnicze grafiki XP na całkiem przyjemne. Reszta, to kwestia narzędzi i konfiguracji...

Maciej  Dołączył: 18 Cze 2007

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Na zdjęciu z pierwszeych trzech linków widać napis na CD "Do rozpowszechniania wyłącznie z nowymi komputerami PC Dell'. Sam mam takie płytki jako posiadacz Della - i w życiu by mi nie przyszło do głowy ich sprzedawać, jako legalnych.

Swoją drogą, załączanie zdjęć z takim napisem na aukcji 'legalnego systemu' trąci idiotyzmem.

O, właśnie doczytałem: "Zgodnie z licencją Oem sprzedajemy program wraz z komputerem DELL OPTIPLEX, z którym został wcześniej zakupiony. Aukcja jest zgodna z zasadami licencji OEM i regulaminem Allegro." To jakto, za 199zł kupuejsz komp+CD? Jeśli tak, to wszystko w porządku. Ale nie chce mi się wierzyć.

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
Maciej, tak, pod warunkiem że kupisz je razem z komputerem Dell'a na jednej FV. Da się jeszcze jakoś wytłumaczyć, jeśli kupisz go i zainstalujesz na dopiero co kupionym Dell'u. W innych przypadkach - patrz napis na wkładce "do sprzedaży wyłącznie z nowymi komputerami Dell".

Maciej  Dołączył: 18 Cze 2007
Dzięki chłopaki.

Przeczytałem jeszcze trochę tego wątku i już wiem o co chodzi w tej wersji OEM.

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
dobra, pobawię się w górnika.

Windows Server 2008 jest okej, ale czasem spotykam się z różnymi przygodami (a to nie jest pod wersję server, a to po prostu nie działa) no i licencja tyka. Chciałem pokorzystać z dobrodziejstw jakie mi daje MSDN, więc stoję aktualnie przed wyborem systemu spod znaku M$. Dokładnie to wybieram między XP Professional x64 i Vistą Business x64. No chyba, że doradzicie coś innego (w sumie wszystko mi jedno co ściągnę). Nie miałem kontaktu wcześniej z XP pro w wersji 64-bitowej, z resztą na Viście Business tylko w Wordzie pisałem. Jak jest ze sterownikami do XP? Jak tam Vista po Service Pack'u? Orientuje się ktoś?
*puf*

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
ale my mamy za Ciebie podjąć decyzję?

po pierwsze: licencje MSDN głównie są na kierunkach informatycznych / info-podobnych. ( jezeli tak to czemu nas o to pytasz, sam powinienes juz wiedziec )
po drugie skad mam wiedziec jaki masz sprzet co bedziesz uzywal aby doradzic albo cos odradzic.

btw wiesz chociaz jakie sa roznice miedzy XP Pro a Home? badz jakie miedzy wersjami Visty?

Od razu wziales pod uwage XP Pro, pro bo ladnie brzmi tak?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
j+, AFAIK, nawet jesli masz MSDN, to uzywanie systemu w domu do rzeczy typu obrobka zdjec, to i tak jest lamanie licencji. No chyba, ze studiujesz grafike, albo cos takiego. A dlaczego licencja Servera 2008 tyka? Nie masz jej w MSDN?

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
j+, bierz Viste Business - jak Ci sie nie spodoba, zawsze masz mozliwosc downgradu do XP (ale tylko z Business). Swoja droga, procedura jest niezle pomerdana - tak na miare M$ :evilsmile:
64-bit w MS to taka troche sciema - mniej wiecej polowa aplikacji systemowych jest 32-bitowa. Jak ktos lubi IE, no to ten 64bit jest zdecydowanie szybszy od swojego 32bit odpowiednika. Poza tym roznic nie widac. Jesli masz wiecej niz 4GB ramu to moze cos odczujesz szybciej, bo pamiec powyzej tej granicy w 64bit nie musi byc stronnicowana. Na desktopa Windows 64bit to ekstrawagancja - nie widze sensu.

l_uka napisał/a:
Na desktopa Windows 64bit to ekstrawagancja - nie widze sensu.
l_uka, a LR 64-bit nie bedzie szybszy?

l_uka napisał/a:
Na desktopa Windows 64bit to ekstrawagancja - nie widze sensu.

poza tym ze "kolejny prorok który wie co komu potrzebne", to po co mi system 32bit na kompie 64bit?

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
vertiico napisał/a:
poza tym ze "kolejny prorok który wie co komu potrzebne", to po co mi system 32bit na kompie 64bit?

Bo niewiele to zmieni. 64 bity mają znaczenie tylko w przypadku obróbki bardzo dużych plików, np. filmów. Poza tą specyficzną sytuacją system 64bitowy zazwyczaj okazuje się wolniejszy od 32bitowego. Niestety nadal jest to chwyt marketingowy a nie realne udogodnienie (że o kłopotach ze sterownikami nie wspomnę).

Enzo, czyli wysilek Adobe w stworzenie wersji 64-bit LR, to tylko "chwyt marketingowy". Wiesz jak powstaje software i ile czasu i zasobow kosztuje stworzenie takiego "chwytu marketingowego"? Wydaje mi sie, ze gdyby to nie mialo znaczenia, to Adobe, nie robiloby wersji 64-bitowych.

A jakie ty masz problemy ze sterownikami?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
A jakie ty masz problemy ze sterownikami?

A skanery?

Enzo napisał/a:
Bo niewiele to zmieni.

Enzo napisał/a:
Niestety nadal jest to chwyt marketingowy a nie realne udogodnienie

1. opierasz się na "własnych doświadczeniach, uwzględniając różne OS'y ?
2. jakie "nieudogodnienia" masz? Ja np nie mam, a uzywam 64bit OS'a na 64bit maszynach.

[ Dodano: 2008-10-10, 11:13 ]
alkos napisał/a:
A skanery?

a to wina producenta psrzetu jezeli nie dostarcza sterownikow / badz sa "wadliwe"

alkos napisał/a:
A skanery?
U mnie soft Minolty smiga. Sterowniki Epsona nie smigaja, ale nie dlatego, ze 64-bit, a dlatego, ze Vista. Za to na pseudo-sterowniku Vuescana dziala bardzo dobrze. Co prawda tylko z VS, ale dziala.

vertiico napisał/a:
a to wina producenta psrzetu jezeli nie dostarcza sterownikow / badz sa "wadliwe"

Tak, oczywiscie. Tylko co mam zrobic jako uzytkownik?

Poza tym nie zawsze... z jakiegos magicznego powodu trzeba kuzwa pisac łatki do wszystkich programow Nikona za każdym razem jak Apple wypuści łatkę do systemu... Z SP3 w XP i SP1 w viscie to samo, tylko ze tu przynajmniej rzadziej....

alkos napisał/a:
Tak, oczywiscie. Tylko co mam zrobic jako uzytkownik?
]
rozumiem, uzytkownik używa to co musi , co nie zmienia faktu ze 'ciala' dal producent sprzetu. Nastepnym razem uzytkownik najpierw sie zastanowi co kupi [choc to glownie robia userzy Linuxa]

vertiico napisał/a:
Nastepnym razem uzytkownik najpierw sie zastanowi co kupi

nie bądź taki cfaniaczkowaty i rozejrzyj sie po rynku skanerów...

to sorki ale zle mnie zrozumiales, mam skaner i pod 64bit linuxem i vista tez 64bit nie mam problemow, co nie znaczy ze inni nie maja.

Ja bynajmniej duza uwage zwracam co kupuje i jak jest obslugiwane, ale to nie gwarantuje ze bedzie wszystko ok. [zwracam uwage bo musze, tak to jest z linuxem no i nawyk :P ]

Skocz do: