3xs  Dołączył: 20 Kwi 2008
No to czekam na wrażenia kolegi. Bardzo mi się przydadzą jego spostrzeżenia bo nie wiem czy czekać na SDM w SIGMIE czy nie.

espresso napisał/a:
Miałem dziś kontakt z wspomnianym kolegą. Kulturę pracy 135-400 i 50-500 ocenia na tym samym poziomie.

Dzięki.
Zaczekam chyba na 150-500 HSM.

adasko82  Dołączył: 11 Paź 2008
witam wszystkich!mam pytanko odnosnie sigmy 500 f4/5.zastanawiam sie czy warto dozbierac troche grosza i wziasc ja zamiast sigmy 50-500.moze wie ktos co nieco na temat tej stałki.bede bardzo wdzieczny za wszelkie odpowiedzi

Miałem 500/4,5 w rĘku tylko raz ma NIKONIE więc wielkiego doświadczenia nie mam ale biorac to pod uwagę oraz dodając do tego parametry szkła uważam, że to inna liga niż bigma. I chyba trudno przypuszczać, że jest inaczej. Tak będzie w każdym systemie i przy każdej ogniskowej - jaśniejsza stałka będzie zawsze lepsza optycznie od cimniejszego zooma.

[ Dodano: 2008-12-04, 09:30 ]
Mam pytanie do posiadaczy 50-500 albo może ktoś ma link do testu to też może być.
Od ilu mm ,aksymalną dziura jest 6,3?

jotem  Dołączył: 12 Sty 2008
Odswieze temat, mam ta sigme od paru miesiecy, uzywam z K10 i mam kilka pytan do innych uzytkownikow tego szkla: po pierwsze jaka macie najmniejsza przyslone przy 500mm? moja kadyszka pokazuje mi 6,7, po drugie przyslone zaczyna przymykac dopiero od f9, "nie widzi" f7,1 f8, po trzecie jak dla mnie to aberracje ma koszmarne, pod swiatlo powiedzmy ze mozna zrozumiec ale nawet przy bocznym oswietleniu sa duze. Co do ostrosci to chyba jest w miare ok, o ile AF trafi i zdjecie nie bedzie poruszone, ale i tak w porownaniu z kilkukrotnie tansza sigma 70-300 moznaby spodziewac sie czegos lepszego :-/ Chetnie spotkalbym sie z kims z okolic Zar, Zagania, Zielonej Gory w celu sprawdzenia szkla na innej puszce, moze znajdzie sie ktos chetny bo nie wiem co ew wyslac do serwisu?

jotem  Dołączył: 12 Sty 2008
a jak bylo z wartosciami przyslony 6,3 czy 6,7? i czy przymykala sie juz od nastepnej dzialki?

Nathan  Dołączył: 23 Mar 2007
jotem napisał/a:
a jak bylo z wartosciami przyslony 6,3 czy 6,7? i czy przymykala sie juz od nastepnej dzialki?

Minimalna przysłona na 500mm to 6.7. Przynajmniej tak jest w przypadku K200D

zoolff  Dołączył: 26 Sie 2008
  Pytanko o nie produkową juz Sigmę 50-500mm F4-6.3 EX DG HSM
Na stronie sigmy znalazłem informację, że z Pentaxem (u mnie k10d)w tym szkle HSM nie działa. Zastanawiam się czy informacja ta jest po prostu stara i nie prawdziwa. :?: Ma ktoś może z szanownych forumowiczów owo szkło. Zaznaczam że chodzi mi konkretnie o model 50-500mm F4-6.3 APO EX DG RF HSM a nie o 50-500mm F4.5-6.3 APO DG OS HSM (ten w specyfikacji już ma zaznaczoną współpracę Pentaxa z HSM) :?:
Z góry dziękuje za odpowiedz.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
zoolff napisał/a:
Na stronie sigmy znalazłem informację, że z Pentaxem (u mnie k10d)w tym szkle HSM nie działa. Zastanawiam się czy informacja ta jest po prostu stara i nie prawdziwa. :?: Ma ktoś może z szanownych forumowiczów owo szkło. Zaznaczam że chodzi mi konkretnie o model 50-500mm F4-6.3 APO EX DG RF HSM a nie o 50-500mm F4.5-6.3 APO DG OS HSM (ten w specyfikacji już ma zaznaczoną współpracę Pentaxa z HSM) :?:
Z góry dziękuje za odpowiedz.

Sigma 50-500mm F4-6.3 APO EX DG RF HSM z bagnetem dla Pentaxa nie ma HSMa tylko normalnie śrubokręt, podobnie jest z bagnetem Sony/Minolta. Tylko wersje dla Canona Nikona i Sigmy mają HSMa. Jak dobrze pamiętam to HSM nie występuje w oznaczeniu tego obiektywu z bagnetami Pentaxa i Minolty ale nawet Sigma tego nie wyróżnia na swej stronie więc tym bardziej sklepy.

Obiektyw 50-500mm F4.5-6.3 APO DG OS HSM to już zupełnie inny optycznie model i co najważniejsze nie ma w oznaczeniu EX. Jest on wyraźnie groszy optycznie.

Niestety z wszystkich obiektywów Sigmy o zakresach ogniskowych 50-500, 150-500 i 170-500 (w różnych wersjach i wykonaniach) tylko ten 50-500mm F4-6.3 APO EX DG RF (HSM) jest tak naprawdę wart kupienia. Pozostałe są słabe optycznie. Sam się zastanawiam czy go nie kupić tym bardziej że jest on już nieprodukowany a dostępny będzie tylko do wyczerpania zapasów magazynowych - nie wiadomo jak długo.

szymon_h  Dołączył: 04 Lis 2008
zoolff, moge tylko potwierdzic, sigma o ktora Ci chodzi, z mocowaniem pod pentaxa, nie ma hsm'a.

nie mniej warto ja kupic ;-) RF - tylne ogniskowanie - sprawia ze ten olbrzym ostrzy z niesamowita latwoscia, nawet na srubokrecie pentaxa ;-)

pozdrawiam

Skocz do: